جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

۱۴ ژوییه سال ۱۹۵۸ میلادی - کودتای خونبار درعراق،قتل فیصل دوم


۱۴ ژوییه سال ۱۹۵۸ میلادی - کودتای خونبار درعراق،قتل فیصل دوم

۵۳ سال پیش در روز ۱۴ ژوییه سال ۱۹۵۸ میلادی فیصل دوم پادشاه عراق در جریان یک کودتا و انقلاب خونبار ژنرال عبدالکریم قاسم به قتل رسیده و حکومت سلطنتی عراق پایان می یابد.
فیصل دوم …

۵۳ سال پیش در روز ۱۴ ژوییه سال ۱۹۵۸ میلادی فیصل دوم پادشاه عراق در جریان یک کودتا و انقلاب خونبار ژنرال عبدالکریم قاسم به قتل رسیده و حکومت سلطنتی عراق پایان می یابد.

فیصل دوم پس از رسیدن به سن بلوغ در سال ۱۹۵۳ میلادی رسما به تخت سلطنت عراق می نشیند. خانواده های سلطنتی عراق و اردن با یکدیگر نسبت عموزادگی داشتند.

در پی وقوع جنگ داخلی در لبنان در سال ۱۹۵۸ میلادی ، ملک حسین پادشاه اردن از حکومت عراق می خواهد ارتش خود را در مرز مستقر کند.

اما پس از بسیج لشکر ، ژنرال عبدالکریم قاسم در روز ۱۳ ژوییه سال ۱۹۵۸ میلادی علیه رژیم سلطنتی دست به کودتا زده و اعلام حکومت جمهوری می کند. کودتای ژنرال قاسم خونبار بود.

در روز ۱۴ ژوییه در جریان تصرف کاخ سلطنتی در بغداد فیصل دوم و تقریبا تمام اعضای خانواده سلطنتی و بسیاری از مقامات رژیم به قتل می رسند.

در روز ۱۵ ژوییه نوری سعید نخست وزیر رژیم سلطنتی عراق در حالی که خود را به شکل یک پیرزن درآورده و قصد فرار داشت دستگیر و کشته می شود.

انقلاب عراق به دست افسران ملی گرا رژیم سلطنتی را سرنگون کرده و حکومت جمهوری مستقر می شود. سپس ،عراق در سال ۱۹۵۹ از پیمان بغداد خارج می شود.

در سال ۱۹۶۳ میلادی حکومت عبدالکریم قاسم توسط کودتای عبدالسلام عارف سرنگون شده و خود او به قتل می رسد.

در پی مرگ مشکوک عبدالسلام عارف در سال ۱۹۶۶ میلادی برادرش عبدالرحمان عارف رییس جمهور عراق می شود.

او نیز به نوبه خود در سال ۱۹۶۸ میلادی بر اثر کودتای یک گروه از افسران حزب بعث از قدرت ساقط شده و حسن البکر قدرت را در دست می گیرد.

به این ترتیب ، در روز ۱۴ ژوییه سال ۱۹۵۸ میلادی فیصل دوم پادشاه عراق در جریان کودتا و انقلاب خونبار ژنرال عبدالکریم قاسم به قتل رسیده و حکومت سلطنتی خاتمه می پذیرد. از آن پس توطئه پشت توطئه و کودتا پشت کودتا در عراق رخ می دهند.

بسیاری از آنها کشف شده و عاملان به قتل می رسند اما تعدادی دیگر نیز موفق بوده و حکومت ها را ساقط می کنند. این وضع تا زمان به قدرت رسیدن صدام حسین ادامه می یابد.

صدام با قتل عام مخالفان و خفه کردن هر صدای مخالفی پایه های حکومت خود را تقویت می کند اما سرکوب گسترده مردم بویژه شیعیان و کردها موجب ایجاد گروههای مخالف می شود.

جنگ تحمیلی عراق علیه ایران که ۸ سال به طول می انجامد حکومت صدام را تضعیف می کند.

سپس صدام برای سرپوش گذاشتن به شکست در جنگ ۸ ساله علیه ایران در سال ۱۹۹۰ میلادی به کشور کویت حمله می کند.

این سرآغاز سقوط رژیم بعثی صدام حسین بود که ۱۳ سال بعد با حمله آمریکا به عراق عمر رژیم بعثی صدام خاتمه می یابد.

صدام حسین چند ماه پس از اشغال عراق در مخفی گاهش دستگیر می شود و پس از یک محاکمه طولانی به اتهام کشتار شیعیان روستای دوجیل توسط دادگاه عراق به مرگ محکوم شده و در ۳۱ دسامبر سال ۲۰۰۶ به دار مجازات آویخته می شود.

بهرام افتخاری