جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آسمان آبی، شاید روزی دیگر


آسمان آبی، شاید روزی دیگر

آیا تاکنون از خود پرسیده اید که چرا در روز روشن آسمان آبی را نمی بینید؟فوران دوده از کارخانجات صنعتی چه فوایدی دارد؟ پناهگاه بیماران تنفسی در شهر آلوده کجا می تواند باشد؟ گناه …

آیا تاکنون از خود پرسیده اید که چرا در روز روشن آسمان آبی را نمی بینید؟فوران دوده از کارخانجات صنعتی چه فوایدی دارد؟ پناهگاه بیماران تنفسی در شهر آلوده کجا می تواند باشد؟ گناه آن کودک خردسالی که نیاز به بازی درهوای پاک را دارد چیست؟ چرا تهران زیبا باید مکانی باشد که بیشتر افراد به خاطر آلودگی هوایش تنها فکر فرار کردن از آن را داشته باشد؟ صدمات ریوی ناشی از هوای آلوده به ازن ، خطری است که هر ۳ نفر از ۵ نفر با آن روبرو هستند. اکثر مردم نمی دانند که مه دود، به غیر از انسان به سایر موجودات زنده هم آسیب می رساند. مه دود ازنی مسوول صدمات زیاد به درختان کاج و نابودی محصولات کشاورزی در بسیاری از مناطق کشاورزی است. فوران های شدید آتشفشان , وزش توفان، بادهای شدید و همگی از عوامل طبیعی وکارخانجات صنعتی ، کشاورزی ، شهرسازی، وسایل گرمازا ، نیروگاهها، وسایل نقلیه و ... از عوامل غیرطبیعی آلودگی هوا هستند. در بعضی کشورها تعداد افرادی که در اثر همین عامل جان خود را از دست می دهند، بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است. تاثیر آلودگی هوا بر روی کودکان، زنان باردار، بیماران و سالمندان بیش از سایر گروه های جامعه است. این معضل بزرگ باعث بیماری های قلب و ریه، تشدید آسم، سرطان ریه، افزایش عفونت های تنفسی، تضعیف سیستم دفاعی بدن، تخریب دستگاه عصبی، سرماخوردگی های مکرر، کاهش وزن نوزادان می شود.

یکی از آثار و نتایج آلودگی هوا باران اسیدی است. در دو دهه اخیر و در برخی نواحی صنعتی و بر اثر فعالیت های کارخانه ها میزان دی اکسید گوگرد و دی اکسید ازت در هوا افزایش یافته است. این دو ماده در اتمسفر با اکسیژن و بخار آب واکنش شیمیایی ایجاد می کند و به صورت اسید نیتریک و اسید سولفوریک در می آید. این ذرات اسیدی مسافت های طولانی را بوسیله باد طی می کنند و به صورت باران اسیدی بر سطح زمین فرو می ریزندکه ممکن است حتی به صورت برف یا باران یا مه نیز در بیاید. باران اسیدی باعث از بین رفتن بناها و آثار تاریخی بخصوص در ساختمان هایی که از سنگ مرمر یا آهک ساخته شده باشند، می شود. باران اسیدی میزان حاصلخیزی خاک را کاهش می دهد و حتی ممکن است مواد سمی را وارد خاک ها کند. باران اسیدی موجب نابودی درختان، کاهش مقاومت آنها به خصوص در برابر سرما می شود و در حالی که از چندسال قبل یک برنامه ده ساله برای مبارزه با آلودگی هوای تهران آغاز شده ولی مجریان به صراحت اعلام کرده اند که تاکنون تنها نیمی از اهداف این برنامه تامین شده و حدود ۱۵ تا ۲۰ سال طول می کشد که نتایج مثبت این برنامه احساس شود. تنها اقدام جدی انجام شده در چنین اوضاع و احوالی اعلام هرازگاه وضعیت هشدار و درخواست عدم حضور سالخوردگان، کودکان و بیماران در خیابان ها یا تعطیلی مدارس به علت افزایش آلودگی می باشد و این در حالی است که تنها کاری که مردم می توانند برای سلامتی خود انجام دهند; استفاده از ماسک است. اما ماسک های طبی هم در کاهش آلودگی هوا کار گشا نیست. به امید روزی که تهران بزرگ به اندازه عظمت نامش مکانی امن برای دو قشر آسیب پذیر، یعنی سالخوردگان و کودکان باشد.

نویسنده : سمیه عسگری