سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
دولت نهم و معاش ملت
دولت نهم پیوسته از گسترش نشاط و شعف عمومی و بهبود وضع معاش، توسعه رفاه، خدمات و درنهایت رضایت مردم خبر میدهد اما در یک نگاه اجمالی میتوان کارنامه اقتصادی دولت نهم را به صورت ذیل تحلیل و ارزیابی نمود:
۱) دولت محوری:
با اینکه دولت طی سه سال گذشته از کوچک شدن خود و واگذاری سازمانها و شرکتهای عمومی و دولتی به مردم و تقویت بخشهای خصوصی و عمومی، فراوان سخن گفته است اما در عمل خلاف آن عمل کرده و دولت نسبت به گذشته بزرگ و بزرگتر شده است. از حیث تصمیمگیریها، هزینهها و برداشتهای متوالی از صندوق ذخیره ارزی، دولت نهم بدعتهایی را پایهگذاری کرده است که تاکنون سابقه نداشته و دولتهای قبلی هیچگاه چنین شیوههایی را تجربه نکردهاند. اصولا دولت نهم به نقد دلسوزانه و پیشنهادهای مشفقانه رجال و احزاب منتقد التفات نکرده و فرهنگ چندصدایی را قبول ندارد.
دولت همچنان محور است و روزبهروز بزرگ و بزرگتر میشود و به اعتراضها کاری ندارد.
۲) فقدان دیدگاه و برنامه اقتصادی:
با گذشت بیش از سه سال از عمر دولت نهم، معالاسف باید گفت دولت فاقد دیدگاه و برنامه اقتصادی روشن و شفاف بوده و هیچ حرکت تازه و برنامه جدیدی توسط دولت نهم به مرحله اجرا گذاشته نشده است. دولت نهم که خود را عقل کل و اندیشه برتر میداند تاکنون نتوانسته است تعریف روشن و دیدگاه شاخصی پیرامون مباحث اقتصادی ارائه و اجرا نماید. مردم از کلاف سردرگم برنامههای اقتصادی دولت و آثار زیانبار و نتایج تلخ آن خسته و بیزار شدند و از دولت فعلی قطع امید کردند و پایان دوره چهارساله دولت نهم را به انتظار نشستهاند.
۳) فرافکنی:
اگر گفته شود دولت نهم از حیث فرافکنی و اصل و فرع کردن مسائل مهارت ویژهای دارد و به جای پرداختن به مسائل جاری کشور و ساماندهی معیشت و جلوگیری از تمرکز امکانات و چپاول سرمایههای جامعه به مباحث فرعی و حاشیهای و سفرهای تکراری و پرهزینه روی آورده سخن گزاف و بیجایی گفته نشده است. یکی از وظایف و ماموریتهای اصلی دولت، همانا تامین معاش، گسترش رفاه و توسعه خدمات عمومی از طریق کنترل تورم و گرانی و مقابله با رانتخواریها است که دولت نهم آن را به طاق نسیان و فراموشی سپرده و با غوغاسالاری و جوسازی علیه این و آن باعث اتلاف سرمایهها و وقتکشی و ضربه به اقتصاد ملی شده و کشور را از هر حیث عقب نگه داشته است.
۴) تشدید فشار به ملت:
مجموع عملکرد کارنامه اقتصادی دولت نهم، علاوه بر نارضایتی مردم، باعث فشار مضاعف به ملت و اقشار مختلف جامعه شده و عرصه را بر همگان تنگ و سخت نموده است. سه سال گذشته را باید سه سال سختی و ریاضت و تحمل فشارهای سنگین به ملت نامگذاری کرد چراکه مردم با مشکلات و حوادثی روبهرو شدند که حتی در دوران جنگ نیز خبری از آنها نبوده است.
۵) افت سرمایهگذاری:
میزان سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی و جلب و جذب سرمایهگذاریها، کاهش چشمگیری پیدا کرده و اقتصاد ملی دچار رکود و بحران شده است. زیرساختهای اقتصادی کشور، لطمه جدی دیدند و پایههای آن متزلزل شدهاند. گسترش فقر و بیکاری، افزایش تورم، کاهش درآمد ناخالص ملی، توزیع ناعادلانه ثروت، بههم خوردن تراز بازرگانی، گسترش واردات و کاهش صادرات از نشانههای بازر کارکرد اقتصادی دولت نهم است.
۶) اقدامات تورمزا:
هیچ کالا و خدماتی در دولت نهم برخوردار از ثبات حتی نسبی قیمت نبوده بلکه نوسان و نابسامانی قیمتها تسمه از گرده مردم کشیده و موجبات اعتراض عمومی را فراهم ساخته است. برخی اقدامات دولت مانند سهام عدالت، طرحهای زودبازده که هیچگونه همخوانی و تناسبی با فرهنگ بومی کشور نداشته و اجرای آنها نتایج زیانباری در برخی کشورها طی سالهای ماضی به بار آورده است نه اینکه نتوانسته شکافها و مشکلات اقتصادی جامعه را مرتفع سازد بلکه باعث نارضایتی بیشتر مردم و بدبینی مضاعف نسبت به مدیریت اجرایی جامعه شده است. دولت نهم در شعار به مردم وعدههای فراوان داده است اما در عمل و اجرا نتوانسته هیچ گام و حرکت مثبتی بردارد و رضایت مردم را جلب کند.
۷) گسترش مصرفگرایی:
تولید و مناسبات اقتصادی جامعه بر اثر اقدامات و عملکرد دولت نهم ضربه سختی خورده است و کالاهای مصرفی و غیرضروری کشورهای خارجی مخصوصا تولیدات کشور چین سراسر کشور را فراگرفته و مصرفزدگی در جامعه توسعه زیادی پیدا کرده است در چنین شرایطی، اقتصاد جامعه چهره و جلوه دلالی و واسطهگری پیدا کرده و تولید که رکن اصلی اقتصاد است به محاق فرو میرود.
اگر تدبیری صورت نگیرد و دولت نهم به روال کنونی ادامه دهد معلوم نیست در آینده نزدیک بر سر اقتصاد ایران چه خواهد آمد؟!
هادی بلوکی
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست