چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بازار تجهیزات آمریکایی در عراق


بازار تجهیزات آمریکایی در عراق

اخیراً خرید و فروش وسایل باقی مانده از ارتش امریکا تجارت جدیدی است که جوانان عراقی را در بازارهای مناطق فقیرنشین بغداد و برخی شهرهای دیگر به خود مشغول کرده است

خرید و فروش وسایل و تجهیزات متعلق به نیروهای امریکایی بین عراقی ها رواج پیدا کرده است. از زمان ورود نیروهای امریکایی به عراق بعضی خدمات از قبیل ترجمه، نگهبانی و کار با شرکت های بیگانه خواه امنیتی باشند یا تجاری، رواج پیدا کرده است. اما اخیراً خرید و فروش وسایل باقی مانده از ارتش امریکا تجارت جدیدی است که جوانان عراقی را در بازارهای مناطق فقیرنشین بغداد و برخی شهرهای دیگر به خود مشغول کرده است.

بزرگترین بازار این تجارت نو در مرکز شهر بغداد و در منطقه خضرا که تعداد زیادی از نیروهای امریکایی و شرکت های خارجی در آن مستقر هستند، قرار دارد. هر کس از این محدوده شهر بگذرد، بساط ها و فروشگاه هایی را خواهد دید که عده زیادی دور آن جمع شده اند. این در حالی است که در این بازار بارها انفجارهایی به اشکال مختلف هم رخ داده و می دهد.

وهاب سعدی ۳۱ ساله و صاحب فروشگاه لباس های نظامی امریکایی می گوید؛ «من بعد از اینکه از پیدا کردن کار یا استخدام در موسسات دولتی حکومت جدید ناامید شدم به این کار روی آوردم.» او پدر دو کودک است و در خانه یی اجاره یی زندگی می کند؛ «آنچه در فروشگاهم می فروشم فقط لوازم و متعلقات لباس های امریکایی است که آن را از طریق برخی کارگران نظافتچی شاغل در اردوگاه های نیروهای امریکایی در بغداد به دست می آورم.» او می گوید؛ نیروهای ارتش عراق و بعضی دوستداران لباس های نظامی برای این وسایل و تجهیزات پول می دهند. اما این پول کفاف زندگی ما را نمی دهد.

مهدی حسناوی فروشنده مواد غذایی تولید شده برای نظامیان امریکایی می گوید؛ «مشتری هایم را می شناسم. اکثریت آنها از خانواده های فقیر و کم درآمد و ورزشکاران رشته پرورش اندام هستند. کالاهای خوراکی به نسبت بازارهای محلی دیگر، ارزان تر هستند و خانواده ها رغبت بیشتری به خرید این قبیل اجناس دارند. اجناسی که می فروشم از لحاظ کیفیت، بهتر از سایر کالاهای مشابه هستند چرا که غالباً ساخت امریکا یا اروپا هستند در حالی که دیگر اقلام مشابه موجود در بازار دارای برچسب عربی یا آسیایی هستند.

ولی مواد نیروزایی که برای ورزش بدن سازی یا وزنه برداری و... باشند را با قیمت خوبی به مشتریان می فروشم.» حسناوی ۴۴ساله می افزاید؛ من از زمانی که با یکی از شرکت های بهداشتی در داخل منطقه خضرا در سمت سرپرست کارگران کار می کردم می دیدم که بعضی از کارگران، باقی مانده تجهیزات نیروهای امریکایی و شرکت های خارجی را جمع آوری می کنند و آن را در بازارهای محلی می فروشند و از فروش همان وسایل درآمدی بیش از دستمزد خود کسب می کنند.

از آن به بعد من همراه آنان به این کار روی آوردم و بعضی اوقات هم چیزهایی گرانبهاتر مانند تجهیزات کامپیوتری، دی وی دی و فیلم، آنتن ماهواره و وسایل برقی نصیب ما می شود. حسناوی پدر ۴ پسر است که پسران وی نیز هر کدام به کاری شبیه کار او مشغول هستند. او درآمد حاصل از این کار را بیش از هر کار دولتی می داند و تاکید می کند تا اتمام بمب گذاری ها و انفجارها و برقراری آرامش این کار را برای تامین خانواده اش ادامه خواهد داد.

هرمز یلدا مسیحی ۵۶ساله از خریداران کالاهای مختلف بازار می گوید؛ من هر روز در بازار قدم می زنم و خوراکی ها، ویتامین ها و نوشابه های گازدار مخصوص نیروهای امریکایی را البته بعد از اطمینان از تاریخ تولید و مصرف آن خریداری می کنم. وی می گوید؛ درست است که اینها باقی مانده کالاهای مصرفی امریکایی است اما نه ممنوع است و نه حرام، اضافه بر این خیلی بیشتر و قابل دسترس تر از کالاهای محلی و به نسبت اقلام مشابه آن در بازارهای آسیایی، ارزان تر است.

منبع؛ الرای، چاپ کویت

ترجمه: جواد ارشادی