سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

بسته های مواد غذایی را در معرض نور نگذارید


بسته های مواد غذایی را در معرض نور نگذارید

بسته‌های موادغذایی معمولا چند لایه شامل پلاستیک، کاغذ و آلومینیوم هستند. به این ترتیب مقاومت زیاد و نفوذپذیری کمی نسبت به نور و اکسیژن دارند. در واقع، بسته‌بندی عبارت است …

بسته‌های موادغذایی معمولا چند لایه شامل پلاستیک، کاغذ و آلومینیوم هستند. به این ترتیب مقاومت زیاد و نفوذپذیری کمی نسبت به نور و اکسیژن دارند. در واقع، بسته‌بندی عبارت است از محافظی که سلامت کالای محتوی خود را از مرحله برداشت و تولید تا مرحله مصرف ( نگهداری یا انبارداری) حفظ می‌کند...

متاسفانه در کشور ما قسمت پایانی این تعریف فراموش می‌شود و فروشندگان بدون توجه به شرایط محیط، بسته محصول را در محلی نامناسب قرارمی‌دهند و به این ترتیب کیفیت آن تا رسیدن به دست مصرف‌کننده تغییر می‌کند. یکی از مهم‌ترین عوامل فساد، نور است. بسیاری از فروشندگان سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های زنجیره‌ای بسته‌های موادغذایی را پشت شیشه مغازه یا بیرون آن می‌چینند. این نوع چیدمان نه‌تنها از لحاظ نظم و اصول بازاریابی صحیح نیست بلکه کیفیت و سلامت موادغذایی داخل بسته‌ها را هم به‌شدت تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

به‌طوری که تابیدن نورخورشید به بسته، آن را گرم می‌کند. گرما هم عامل موثری در واکنش‌های شیمیایی است؛ روغن‌ها، ویتامین‌ها و پروتئین‌ها در معرض نور به‌راحتی تجزیه می‌شوند و به این ترتیب کیفیت حسی، ظاهری و سلامت محصول به‌شدت تغییر می‌کند. بیشتر محصولات صنایع غذایی حاوی روغن‌‌اند از جمله چیپس، پفک، بیسکویت و شکلات‌ها به‌طوری که روغن موجود در این محصولات در اثر حرارت ناشی از تابش نور، فاسد و تند می‌شود. البته می‌توانید ۲ بسته محصول مشابه را انتخاب کنید و یکی را مدتی پشت شیشه در معرض نورخورشید و دیگری را در محلی خنک و سایه‌دار بگذارید مسلما خواهید دید طعم و ویژگی‌های ظاهری این دو محصول متفاوت‌ خواهند بود. نکته مهم دیگر اینکه آب‌های معدنی هم در بسته‌های پلی‌اتیلن عرضه می‌شوند. در فرایند تولید پلی‌‌اتیلن گروهی از منومرها در بسته محصولات باقی می‌مانند و تابش نورآفتاب به سطح محدب این بسته‌ها، آنها را مانند ذره‌بین می‌کند و شدت نور را افزایش می‌دهد و موجب ورود منومرها به آب می شود که مصرف آنها سرطان‌زاست.

دکتر محمدحسین عزیزی

متخصص صنایع غذایی

مدیرگروه صنایع غذاییدانشگاه تربیت مدرس