سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

بهترین سنگ‌شکن برای کلیه‌های سنگساز


بهترین سنگ‌شکن برای کلیه‌های سنگساز

افراد بسیاری از بیماری سنگ کلیه رنج می‌برند. اینها همان کسانی‌اند که پزشکان می‌گویند کلیه‌هایشان سنگساز است! اگر در شمار این افرادید، برای جلوگیری یا کاهش ایجاد سنگ در کلیه راهنمای پی‌آمده را بخوانید.

افراد بسیاری از بیماری سنگ کلیه رنج می‌برند. اینها همان کسانی‌اند که پزشکان می‌گویند کلیه‌هایشان سنگساز است! اگر در شمار این افرادید، برای جلوگیری یا کاهش ایجاد سنگ در کلیه راهنمای پی‌آمده را بخوانید.

* سنگ کلیه انواعی مثل کلسیمی، اسید اوریکی، سیستئینی و عفونی دارد.

* اگر کلیه سنگ ساز دارید، ادرار کردن از میان صافی یا فیلتری توری مانند سبب دسترسی احتمالی شما به سنگ‌های کوچک دفع شده خواهد شد. ابتدا باید نوع این سنگ‌ها از طریق آزمایش مشخص شود، زیرا اطلاع از نوع سنگ در شیوه درمان، کاهش آن و آنچه باید خورد یا نخورد، اهمیت بسیار دارد.

* افراد چاق، کسانی که قبلاً سنگ کلیه داشته‌اند، آن‌ها که عادت به نوشیدن آب کافی ندارند، اشخاصی که میزان کلسیم یا اسید اوریک در آزمایش ادرارشان زیاد است، بیماران دچار پرکاری غده پاراتیروئید، مصرف کنندگان گوشت و مواد پروتئینی زیادتر از حد تعادل و... بیش از دیگران مستعد ساخته شدن و افزایش سنگ در کلیه‌اند.

* به طور کلی بهترین خوردنی، آب و بدترینش نمک زیاد است. از آنجا که سنگ کلیه اغلب به سبب کمبود آب در بدن، تعریق زیاد، زندگی در مناطق خشک و کم آب، ساخته یا حجیم‌تر می‌شود، تغییر عادات خوردن، نوشیدن بیشتر آب و کاهش نمک مصرفی، میزان و حجم سنگ را کم می‌کند.

* راحت‌تر و مطمئن ترید اگر به قدری آب بخورید که روزانه حداقل دو تا دو و نیم لیتر ادرار کنید.

* مقدار مورد نیاز نمک برای هر فرد، روزانه کمتر از شش گرم است، اما یادتان باشد فقط نمکی را که از نمکدان روی غذا می‌پاشید مبنای محاسبه ندانید؛ به اغلب خوراکی‌های آماده نیز قبلاً نمک افزوده شده و باید حساب شود.

* متخصصان اورولوژی و کلیه و ادرار، بهترین کسانی‌اند که می‌توانند فهرست خوردنی‌ها و مقدارشان را بر حسب نوع سنگ بگویند.

* تشکیل سنگ‌های کلسیمی در کلیه‌های سنگساز شیوع بیشتری دارد؛ ساخت این سنگ‌ها با خوردن داروهای تجویز شده از سوی پزشک کم می‌شود که معمولاً حاوی فسفات سدیم یا ترکیبات افزاینده ادرار مثل سینترات پتاسیم است.

* کسانی که سنگ‌های کلیه آن‌ها از نوع اسید اوریک است می‌توانند پس از مشورت و دستور پزشک، مقداری جوش شیرین مصرف کنند. جوش شیرین یا داروهایی با خاصیت آن، باعث قلیایی شدن آب اسیدی درون کلیه‌ها می‌شود.

* در بین مردم معمولی، خوردن جوشانده کاکل ذرت، خربزه، هندوانه زرد، ماءالشعیر گازدار و مانند این‌ها رواج بیشتری دارد. پیروی از این کار عالمانه و خردمندانه نیست زیرا چنان که گفته شد اول باید نوع سنگ مشخص شود، سپس بر حسب دُز تشخیصی پزشک، داروی متعادل کننده کلسیم یا اسید مصرف شود، یا در موارد پرکاری غدد و عفونی بودن سنگ‌ها روش‌های علمی دقیق‌تر و درست‌تر، اعم از دارویی یا لاپاراسکوپی پیش گرفته شود.

رشید حسام