دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

نارنجک‌انداز


سلاحی است از خانواده تفنگ‌های کمرشکن که برای پرتاب نارنجک‌های پر قدرت طراحی شده است و دقت آن هم به مراتب بیشتر از دقت نارنجک‌اندازهائی است که روی برخی از تفنگ‌ها نصب می‌شد.
● …

سلاحی است از خانواده تفنگ‌های کمرشکن که برای پرتاب نارنجک‌های پر قدرت طراحی شده است و دقت آن هم به مراتب بیشتر از دقت نارنجک‌اندازهائی است که روی برخی از تفنگ‌ها نصب می‌شد.

مشخصات نارنجک‌انداز ام ـ ۷۹ ـ کالیبر:

۴ میلیمتر،

سیستم عملکرد:

تک‌ تیر ـ از نوع کمرشکن

وزن نارنجک:

۲۸۰۰ گرم

طول:

۷۲ سانتی‌متر ـ طول لوله ۳۵ سانتی‌متر

طرز کار نارنجک ۴۰ میلیمتری اچ ـ ئی:

زمانی‌که سوزن انفجاری چاشنی اولیه را مشتعل کند، جرقهٔ حاصله چاشنی اصلی را که در محفظهٔ پرفشار قرار دارد منفجر می‌کند. فشار حاصل از این انفجار که معادل ۲۵۳۷ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است.

نارنجک با سرعت اولیه‌ای معادل ۲/۷۶ متر در ثانیه و با چرخشی برابر ۳۷۰۰۰ دور در دقیقه به‌سوی هدف پرتاب می‌شود، همین سرعت چرخش است که پرتاب دقیق و انفجار فیوز را تضمین می‌کند.

نارنجک آر.کا. جی ـ ۳ ام ضد تانک:

وزن ماسوره ۰۷۰/۱ کیلوگرم

طول (قبل از مسلح شدن) ۲/۳۶ سانتی‌متر

قطر بدنه ۶/۵۵ سانتی‌متر

خرج اصلی ۵۶۷ گرم

نوع ماسوره؛ فشاری

نفوذ در زره ۵/۱۲ سانتی‌متر

برد ۲۰ متر.

خرج این نارنجک از نوع منفجره شدید ضد تانک بوده و برای استقرار خرج از تکنیک خرج مقعر استفاده شده است. این خرج مقعر می‌تواند حدود ۵/۱۲ سانتی‌متر در زره تانک نفوذ کند. برای اینکه سر نارنجک جلو قرار گیرد نوعی چتر کوچک به دسته نارنجک متصل گردیده که پس از پرتاب باز می‌شود. [۲]

نارنجک‌ها و پرتابه‌های آتش‌زا:

اندازه پرتابه‌های حاوی مواد آتش‌زا از خیلی کوچک تا بزرگ متغیر بود. که از شیشه یا غالباً از خاک رس ساخته می‌شد. بسیاری از نارنجک‌هائی که در مصر و فلسطین و سوریه یافت شده مربوط به روزگار جنگ‌های صلیبی است و شکل آیرودینامیک دارد. در بررسی دقیق آنها، آثار شوره را نشان می‌دهد. پرتابه‌های آتش‌زای بزرگتر با منجنیق پرتاب می‌شد. [۱]

۱ـ تاریخ مهندسی ایران ـ دکتر مهدی فرشاد

۲ـ دایره‌المعارف اسلحه