یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
صادرات صنایع دستی می تواند جایگزین صادرات نفت شود
یكی از راههای اصلی بازگشت به هویت ملی و اسلامی، توجه و عنایت بیش از پیش به هنرهای ملی و بومی سرزمین ایران است كه جز با برنامهریزی و دلسوزی مسئولان و همكاری و تلاش مردم به سامان نخواهد رسید. از سوی دیگر صادرات و میزان واقعی صنایع دستی، یكی از اجزای مهم تشكیلدهنده تولید ملی هر كشور از جمله ایران است. قالیبافی، پتهدوزی، گلیمبافی، مینیاتور، شیشهگری و غیره هم هنر هستند و هم از عوامل بالقوه تقویت اقتصادی میباشند لذا باید به این هنر و منبع درآمد ناشی از آن بیش از پیش توجه شود. صنایع دستی از دیرباز در ایران رایج و در این میان قالی و گلیمبافی سهم زیادی در اقتصاد روستایی و عشایری كشور به عهده داشتهاند، در طول تاریخ كهن كشور فعالیتهای مربوط به صنایع دستی همواره در كنار كشاورزی و دامداری نقش بسزایی در بهبود و تقویت ملی كشور داشته است به طوری كه این فعالیتها رابطه تنگاتنگی با یكدیگر ایجاد كردهاند.
از آنجا كه صنایع دستی به لحاظ كم هزینه و زود بازده بودن نسبت به سایر صنایع در میان روستاییان و عشایر طرفداران بیشتری دارد وبه همین علت سازمان صنایع كشور باید جهت تحقق اهدافی نظیر حفظ، احیا و گسترش رشتههای صنایع دستی به خصوص فرشبافی و گلیمبافی و همچنین تامین منافع روستاییان و عشایر اقدامهای لازم را انجام دهد. حمایت و پشتیبانی از صنعتگران، سیاستگذاری و برنامهریزی در امر صنایع دستی باید از اهداف اساسی سازمان صنایع دستی كشور باشد.
به همین منظور و به دلیل حمایت از این صنعت همایش و نمایشگاه سراسری صنایع دستی ایران و به مناسبت روز جهانی صنایع دستی با حضور مسئولان كشور و موسسات علمی و پژوهشی ۲۰ خرداد ماه در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد. این نمایشگاه با حضور اسفندیار رحیم مشایی معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، دكتر داودی معاون اول رئیسجمهور، مهندس حسین رضاخواه رئیس سازمان صنایع دستی و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی آغاز به كار كرد.
در این نمایشگاه دو هزار و ۲۰۰ هنرمند و همچنین دانشگاههای هنر سراسر كشور و سازمانهای صنایع دستی استانها حضور پیدا كردند و ضمن برپا كردن چادرهای عشایری صنایع دستی استانهای مختلف را به نمایش درآوردند. این نمایشگاه از سوی سازمان صنایع دستی، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، صدا و سیما، ستاد مبارزه با مواد مخدر تا ۲۶ خرداد ماه در سالن ۴۴ نمایشگاه بینالمللی تهران برپا شد. بازغی رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه سراسری صنایع دستی در مراسم افتتاح این نمایشگاه گفت: صنایع دستی از نظر خودكفایی هیچ صنعتی را رقیب خود نمیداند.
مشاور رئیس سازمان صنایع دستی با اشاره به روز جهانی صنایع دستی افزود: این روز فرصتی برای بررسی دوباره ویژگیها و ریشههای این هنر و صنعت شایسته در فرهنگ معنوی و بومی ایران را فراهم كرده است.
بازغی خاطرنشان كرد: روز جهانی صنایع دستی موضوعی است كه پس از انقلاب صنعتی و فائق آمدن ماشین بر زندگی بشر پس از جنگ جهانی دوم در كشورهای تازه استقلال یافته مانند اندونزی، هند، پاكستان و سریلانكإ؛ به عنوان هسته اولیه اقتصاد ملی مطرح و عامل خودكفایی شد.
مشاور رئیس سازمان صنایع دستی ادامه داد: رویكرد صنایع دستی از كشورهای دیگر ازجمله ایران از دهه ۶۰ تا ۷۰ میلادی به عنوان چارچوب فعالیتهای مكمل در اقتصاد روستایی مورد توجه قرار گرفت.
وی افزود: اولین كنگره صنایع دستی در ۲۰ خرداد برابر با ۱۰ ژوئن در نیویورك، پیشنهاد تاسیس شورای جهانی صنایع دستی به عنوان نهاد وابسته به یونسكو را شكل داد و هماكنون بیش از ۱۳۰ كشور عضو آن هستند و دبیرخانه آن در سانتیاگو در شیلی قرار دارد.
بازغی گفت: از مهمترین اهداف این شورا كه به عنوان سازمان غیرانتفاعی پیگیری میشود، تشویق صنعتگران برای بالا بردن سطح حرفهای آنها جهت حفظ و تقویت صنایع دستی به عنوان ركن اصلی حیات فرهنگی است.
وی تصریح كرد: شورای جهانی صنایع دستی دارای پنج مجمع منطقهای آسیایی - اقیانوسیه، اروپا، آفریقا، آمریكای شمالی و آمریكای لاتین است كه هر چهار سال یك بار این مجمع تشكیل جلسه میدهد. مشاور رئیس سازمان صنایع دستی افزود: ایران از طریق سازمان صنایع دستی در سال ۱۳۴۷ به عضویت این شورا و مجمع آسیا و اقیانوسیه پذیرفته شد.
بازغی اظهار كرد: مشاركت فعال در شورا و اجلاسهای جهانی موجب شد ایران دو بار افتخار میزبانی اجلاسها را در سالهای ۶۹ و ۷۲ داشته باشد و چهار سال رئیس مجمع آسیا - اقیانوسیه از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۴ باشد. وی ابراز كرد: بیشتر صاحبنظران ایران و كشورهای مختلف صنایع دستی ایران را جزو سه قطب اصلی جهان و از متنوعترین صنایع دستی دنیا میدانند.
رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه سراسری صنایع دستی خاطرنشان كرد: براساس بررسی آثار كشف شده و نظر محققان ایران زادگاه صنایع هنری، قالیبافی، فلز، سفال، سرامیك و غیره بوده است كه علاوه بر این صنعتگران همواره سهم شایستهای در توسعه و تامین صنایع دستی داشتهاند و با خلق آثار هنری غنای لازم را بخشیدهاند.
وی گفت: صنایع ایران با توجه به مزیت نسبی، تولید بالا با بیش از ۳۰۰ رشته متنوعترین در دنیا و دارای مصنوعات فلزی، چوب، شیشه و غیره كمسرمایهگذارترین رشته و خودكفا بودن از نظر مواد اولیه و صرف زمان كوتاه برای آموزش هیچ صنعتی را به عنوان رقیب نمیشناسد. رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه سراسری صنایع دستی افزود: صنایع دستی یكی از عوامل مكمل اقتصاد شهر و روستا در اشتغالزایی بوده است.
وی درباره این نمایشگاه اظهار كرد: دو هزار و ۲۰۰ صنعتگر اصلی استان به همراه جمعی از هنرمندان سازمانهای مرتبط دانشگاه هنر، الزهرا، سوره، هنر سمنان، میراث فرهنگی و گردشگری، جهاددانشگاهی، انجمنها، هنرستانها همراه با محصولات تولیدی خود شركت كردند.
رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه سراسری صنایع دستی اظهار كرد: ۳۹ هزار مترمربع فضای كامل این نمایشگاه بوده كه ۲۱ هزار و ۴۷۲ متر مسقف به همراه ۱۳ سالن اصلی و دو هزار و ۳۰۰ غرفه و هزار متر فضای باز برای احداث چادرهای عشایر اختصاص یافته است. بازغی در پایان گفت: مسئولان اجرایی این نمایشگاه با تقاضای سایر كشورها مواجه بودند ولی به دلیل فراهم نشدن امكانات و كمبود زمان حضور آنها میسر نشد.
رحیم مشایی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در همایش و نمایشگاه صنایع دستی گفت: باید قدرشناس هنرمندان بی ادعایی شد كه موجبات احیای این صنعت را فراهم كردند. وی افزود: بدون ارتباط با عالم معنا و عنایات الهی نمیتوان به تولید خلاقیت در عرصه صنایع دستی پرداخت. مشایی معتقد است: تولید آثار كم نظیر در صنایع دستی با كیفیت بالا نوعی مكاشفه معنوی است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كشور از ادغام سازمان صنایع دستی با میراث فرهنگی خبر داد و افزود: این ادغام به عنوان پایهگذاری یك دوره جدید از تلاش، كار و كوشش و تدبیر است كه در اواخر فروردین ماه امسال با تصویب شورای عالی اداری كشور صورت گرفته است.
وی از اختصاص اعتبار موردنیاز امسال سازمان صنایع دستی از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی كشور به سازمان مدیریت فرهنگی و گردشگری خبر داد و گفت: این اعتبار از ۱۰ روز پیش پرداخت شده و تا پایان ماه جاری تمام معوقههای سازمان صنایع دستی پرداخت خواهد شد.
مژگان میرزایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست