شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
سایه ناتو بر خاک افغانستان
نومحافظه کاران ایالات متحده آمریکا از همان ابتدای هزاره سوم سعی کردند در طرحهای میان مدت و بلند مدت خود از انرژی و ظرفیتهای ناتو نهایت استفاده را ببرند
کشتار مردم و غیر نظامیان بی گناه توسط نیروهای ناتو از پیامدهای اسفناک حضور این نیروها در افغانستان بوده است
کاخ سفید در راستای تقویت جریانهای همپیمان خود در نظام بین الملل ناتو را به معادلات نظامی و امنیتی افغانستان وارد نموده است.این مسئله دردسرهای زیادی را برای مردم افغانستان بهوجود آورده است.ادامه حضور ناتو در افغانستان اوضاع این کشور را ناامن تر می کند.حقیقتی که جها ن امروز آن را با تمام وجود درک نموده است:
از زمان ورود ناتو به افغانستان کشتار و غارت در این کشور افزایشی تاسفبار داشته است.کاخ سفید همواره سعی در تقویت ناتو در برابر چین و روسیه داشته است.نومحافظه کاران ایالات متحده آمریکا از همان ابتدای هزاره سوم سعی کردند در طرحهای میان مدت و بلند مدت خود از انرژی و ظرفیتهای ناتو نهایت استفاده را ببرند.پس از وقوع حادثه خود ساخته ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ با همکاری سیا و موساد ،حمله جمهوریخواهان افراطی به خاک افغانستان آغاز شد.این حمله سبب سقوط طالبان و اشغال کابل توسط نیروهای آمریکایی و انگلیسی شد.از ابتدای اشغال عراق تلاش فزاینده بوش و چنی جهت وارد ساختن ناتو به معادلات افغانستان آغاز شد.ناتو در طول سالیان اخیر پیام آور وحشت و کشتار در جهان بوده است. ناتو حکم مکمل سیاستهای واشنگتن در نقاط مختلف جهان را دارد.از این رو دید ملتهای آگاه دنیا نسبت به حضور اعضای پیمان آتلانتیک شمالی در کشورهایی مانند افغانستان کاملا منفی است.
کشتار مردم و غیر نظامیان بی گناه توسط نیروهای ناتو از پیامدهای اسفناک حضور این نیروها در افغانستان بوده است.حامد کرزای رئیس جمهوری افغانستان با اعلام این مطلب که حملات جنگندههای آمریکایی و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) به مواضع طالبان و القاعده در افغانستان، شمار زیادی از غیرنظامیان افغان را به کام مرگ فرستاده است، بر ضرورت قطع این حملات تاکید کرد.
به گفته کرزای با توجه به گذشت شش سال از تهاجم تحت امر آمریکا به افغانستان، ضرورت استفاده از حملات هوایی برای مردم این کشور قابل درک نیست.
طبق آمار اعلام شده از سوی مقامهای افغان، حملات هوایی سال جاری آمریکا و ناتو در افغانستان، دستکم ۷۰۰کشته از میان غیرنظامیان بهجا گذاشته است. نکته جالب توجه اینکه مقامات آمریکایی ادعا می کنند که کشتار زنان و کودکان توسط جنگنده های ناتو غیر عمدی بوده است و تکرار این حوادث نیز اجتناب ناپذیر است!ناتو سعی دارد به عناوین مختلف خود را به عنوان سازمانی تاثیر گذار در افغانستان معرفی کند اما در این مسیر ناکام مانده است. هم اکنون از دید بسیاری از شهروندان افغانی ، ناتو در کنار آمریکا حکم یکی از اصلی ترین اشغالگران افغانستان را دارد.
اخیرا نماینده عالی سابق سازمان ملل در امور بوسنی هرزگوین اظهار داشته است که ناتو درافغانستان شکست خورده و نتوانسته است ثبات را در این کشور برقرار کند، به همین دلیل جنگ فرقه ای - محلی را به میزان وسیعی در این منطقه باعث شده است. لرد آشدون موفقیت ناتو در افغانستان را بعید می داند.
این جدیترین اظهارنظر یک دیپلمات عالیرتبه درخصوص اوضاع افغانستان آنهم در حالی است که آمریکا ناتو را برای ارائه تجهیزات و نیروهای بیشتر در افغانستان تحت فشار قرار داده است.
به اعتقاد لرد آشدون شکست در افغانستان بسیار بدتر از شکست در عراق است.
لرد آشدون ۶۶ ساله و رئیس سابق حزب لیبرال دموکرات انگلیس در آستانه برگزاری کنفرانس ناتو در هلند گفته است که برخی مردم از جنگهای اول و دوم جهانی به عنوان جنگهای داخلی اروپا یاد می کنند و اکنون نظر من این است که همین جنگهای منطقهای میتواند به دلیل همین شکست، اثرات و نتایج مخربی به همان میزان جنگهای جهانی برمنطقه داشته باشد.
در حال حاضر آمریکا و انگلیس به دلیل عدم کمکهای لازم از جانب متحدانشان در ناتو به شدت تحت فشار قرار دارند. تنشها در این کشور به شدت رو به افزایش است و لندن و واشنگتن برای تعیین یک نماینده ویژه جهت نظارت بر روند سیاسی در این کشور به شدت فعالیت میکنند.
آمریکا و انگلستان معتقدند که تام کویینز، نماینده کنونی سازمان ملل در کابل از پشتیبانی و قدرت کافی بینالمللی برای پر کردن چنین نقشی برخوردارنیست. دوره خدمت وی تا کریسمس به پایان میرسد.
گفته میشود یک نماینده ویژه برای انجام وظایف کنونی به عنوان نماینده سازمان ملل با داشتن اختیارات بیشتر برای هماهنگ کردن بازسازی افغانستان پس از دههها جنگ نیاز است.
روند بازسازی و توسعه بخصوص در مناطق خشونت زده جنوب افغانستان بسیار پراکنده میباشد و چندان مورد استقبال جامعه بینالمللی قرار نگرفته است.
به غیر از لرد آشدون که برای ایفای این نقش در نظر گرفته شده، یوشکا فیشر، وزیر خارجه سابق آلمان، برنار کوشنر، وزیر خارجه فرانسه و یاروسلاو کازینسکی، نخست وزیر سابق لهستان نیز از زمره کاندیداهای این پست هستند.
این در حالی است که مقامات آمریکایی که در راستای توجیه سیاستهای و استراتژیهای شکست خورده خود در افغانستان نیاز به حضور کامل و همه جانبه ناتو دارد.کاخ سفید در طول سالهای اخیر سعی کرده است بارشکست خود در افغانستان و عراق را میان خود و متحدانش تقسیم نماید.از این رو ناتو را به عرصه سیاسی کابل وارد نموده است.
به تازگی رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا از حضور فعال برخی کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای اعزام نیرو به افغانستان قدردانی، اما بر حضور فعالتر این کشورها نیز تاکید کرده است. گیتس در حاشیه نشست غیررسمی وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو در هلند در یک نشست خبری اعلام کرد که ماموریت در افغانستان نیازمند نیروهای بیشتری است. در حال حاضر سرباز ان تحت فرماندهی ناتو اکنون در افغانستان مشغول به خدمت هستند. گیتس سعی دارد در لابه لای اظهارات خود اوضاع افغانستان را طبیعی و به دور از هرگونه تنشی جلوه دهد.اما اظهارات دیگری که همزمان با اظهارات وزیر دفاع آمریکا مطرح شده اند مانع از دستیابی گیتس به این هدف می شود.
در یکی از این اظهارات فرمانده نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در افغانستان گفت این پیمان به خاطر عدم اعزام نیروهای بیشتر به این کشور و اعمال محدودیت بر استقرار آنان در مناطق آشوب زده افغانستان، با خطرات جدی مواجه است. این در حالی است که گیتس در اظهارات خود به چنین مسئله ای اشاره نکرده بود.
دان مک نیل اظهار داشته است که ناتو در سال گذشته با استقرار حداقل نیروها در افغانستان موافقت کرد که همه آنان تاکنون به این کشور اعزام نشدهاند و ما با کمبود نیرو در افغانستان مواجه هستیم.
کشورهای عضو ناتو محدودیتهایی را در زمینه استقرار سربازان خود در مناطق آشوب زده و یا پر خطر افغانستان اعمال میکنند.
افغانستان در سال جاری شاهد افزایش اقدامات خشونتآمیز بوده است و درگیری با شبهنظامیان طالبان و حملات انتحاری و بمبگذاری به شدت افزایش یافته به گونهای که شمار تلفات از ماه ژانویه تاکنون به بیش از پنج هزار نفر رسیده است.هماکنون این دو کشور به دلیل کمک نکردن متحدان آنها در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، به شدت تحت فشار قرار دارند. تنشها در افغانستان به شدت رو به افزایش است و لندن و واشنگتن برای تعیین یک نماینده ویژه برای نظارت بر روند سیاسی در افغانستان به شدت فعالیت میکنند.
در نهایت اینکه ایالات متحده آمریکا و انگلستان به شدت در افغانستان تحت فشار قرار گرفته اند.دامنه شکست سیاستهای میلیتاریستی کاخ سفید و همراهانش هر لحظه گسترده تر می شود.در این خصوص واشنگتن به کانون شکست در خاورمیانه تبدیل شده است.کانون شکستی که با گذشت زمان ضربه پذیر تر خواهد شد.
سعید سبحانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست