سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

رقابت های دو و میدانی قهرمانی جهان


رقابت های دو و میدانی قهرمانی جهان

رقابت های دو و میدانی قهرمانی جهان طی روزهای ۲۵ آگوست الی ۲ سپتامبر به مدت ۹ روز در ورزشگاه ناگایی شهر اوزاکا در ژاپن برگزار شد

رقابت های دو و میدانی قهرمانی جهان طی روزهای ۲۵ آگوست الی ۲ سپتامبر به مدت ۹ روز در ورزشگاه ناگایی شهر اوزاکا در ژاپن برگزار شد. در این تورنمنت معظم که بعد از بازی های المپیک و جام جهانی فوتبال بزرگترین همایش ورزشی محسوب می شود بیش از ۲۰۰ کشور جهان حاضر بودند که در پایان تیم ایالات متحده آمریکا با کسب ۱۴ نشان طلا، ۴ نقره و ۸برنز به مقام قهرمانی رسید، کنیا به لطف درخشش ورزشکاران مواد نیمه استقامت و استقامت خود با ۵ نشان طلا، ۳ نقره و ۵ برنز در مکان دوم ایستاد و روسیه نیز که بیشتر مدالهایش در بخش زنان به دست آمد موفق شد با کسب ۴ نشان طلا، ۹ نقره و ۳ برنز صاحب عنوان سوم شود.

در جدول رده بندی پایانی در میان ۱۵ تیم بالای جدول تنها ۲ کشور آسیایی حاضر بودند، چین با طلای لیوژیانگ دونده برجسته خود به طور مشترک در مکان یازدهم قرار گرفت و بحرین نیز با کسب یک نقره توسط مریم یوسف جمال که در ماده ۱۵۰۰ متر زنان به دست آمد در مکان چهاردهم جهان قرار گرفت.

● تلاقی ستاره ها

این مسابقه ها به دلیل آن که در سال ماقبل المپیک برگزار می شد از حساسیت بالایی برخوردار بود و همچون ادوار گذشته آبستن حوادث بسیاری بود. برخورد ستاره ها و چهره های برجسته دو و میدانی در همان روزهای آغازین رقابت ها و در ماده هیجان برانگیز ۱۰۰ متر آغاز شد.

در مرحله پایانی این ماده که پرطرفدارترین رقابت مسابقه های جهانی بود، تایسون گای ورزشکار ۲۶ ساله آمریکایی که بهترین زمان سال را نیز به ثبت رسانده و در طول فصل هیچ شکستی را متحمل نشده بود در ۴۰متر پایانی گوی سبقت را از آسافا پاول رکورددار جهان (۹‎/۷۷ثانیه) ربود، با کسب زمان ۹‎/۸۵ ثانیه به مقام قهرمانی رسید تا نوار ناکامی های پاول در مسابقه های معتبر و بزرگ همچنان ادامه یابد.

او که در رقابت های المپیک سال۲۰۰۴ آتن و قهرمانی جهان ۲۰۰۵ در فنلاند نتوانسته بود توفیقی به دست آورد،در این مسابقه حتی صاحب نشان نقره نیز نشد و با کسب زمان ۹‎/۹۶ ثانیه به مدال برنز رسید. دریک ایکنز از باهاما با زمان ۹‎/۹۱ ثانیه دوم شد. گای این پیروزی بزرگ را دردوی ۲۰۰ متر نیز تکرار کرد.

در این مسابقه او همچون دوی ۱۰۰ متر توسط یک جامائیکایی دیگر به نام سوین بولت تهدید شد، اما در نهایت برتری خود را تحمیل کرد و با زمان قابل توجه ۱۹‎/۷۶ ثانیه به مقام قهرمانی رسید تا از عناوین هموطنش جاستین گاتلین که در هلسینکی به دست آورده بود به خوبی دفاع کند، گای همچنین در ترکیب تیم ۱۰۰*۴ متر امدادی آمریکا و در کنار والاس اسپیرمن، دارویس پتن و لوری دیکسون به سومین نشان طلای خود رسید تا به عنوان یکی از بهترین ورزشکاران حاضر در مسابقه ها معرفی شود. پیروزی آمریکایی ها در مواد سرعت در دوی ۴۰۰ متر هم تکرار شد و ۳ آمریکایی نشان های این ماده را از آن خود کردند، جرمی وارنیر با ثبت زمان قابل توجه ۴۳‎/۴۵ ثانیه صاحب طلا شد، لاشاون مریت با ۴۳‎/۹۶ ثانیه نقره گرفت و آنجلو تیلور با ثبت زمان ۴۴‎/۳۲ ثانیه به برنز رسید.

● درخشش برناردلاگات و ناکامی رشید رمزی

در حالی که به نظر می رسید رشید رمزی قهرمان مراکشی تبار بحرین پس از یک سال ناکامی با آمادگی مطلوب به صحنه مسابقه ها بازگردد اما او تنها به نشان نقره دوی ۱۵۰۰ متر اکتفا کرد و در ماده ۸۰۰ متر حتی به مرحله پایانی رقابت ها نیز نرسید.

در این ماده و در مسابقه ای که از ریتم بسیار کندی برخوردار بود، آلفرو یگر از کنیا با ثبت زمان سؤال برانگیز ۴۷‎/۰۹:۱ دقیقه طلا گرفت، گری رو از کانادا با ۴۷‎/۱۰:۱ دقیقه و یوری بازاکوفسکی از روسیه با زمان ۴۷‎/۳۹:۱ دقیقه به ترتیب دوم و سوم شدند. نکته قابل توجه مواد نیمه استقامت و استقامت درخشش خیرکننده برنارد لاگات آمریکایی بود، او در ماده ۱۵۰۰ متر و در ۱۰۰ متر پایانی مسابقه گوی سبقت را از رقبایش ربود و در حالی که در مترهای پایانی بشدت از سوی رشید رمزی تهدید می شد با ثبت زمان ۳۴‎/۷۷:۳ دقیقه صاحب نشان طلا شد اما اوج درخشش لاگات در اوزاکا در ماده ۵۰۰۰ متر اتفاق افتاد.

در این مسابقه او به واسطه سرعت فراوانش در پایان خط، رقبایی که در طول مسابقه پشت سر آنها دویده بود را شکست داد و با ثبت زمان ۴۵‎/۸۷:۱۳ دقیقه به مقام قهرمانی رسید، کیپ چگو از کنیا و کیپ سیرو از اوگاندا در حالی که بخش عمده ای از مسیر مسابقه را پیشتاز بودند به نشان های نقره و برنز قناعت کردند. لاگات با این درخشش قابل توجه، رکورد کسب ۲ نشان طلا در مواد نیمه استقامت و استقامت را که توسط هشام الغروش دونده برجسته مراکشی در بازی های المپیک آتن به دست آمده بود تکرار کرد.

● سومین طلا برای بکله

کنه نیسا بکله جوان برجسته اتیوپی و سلطان بدون شکست دوی ۱۰۰۰۰متر دنیا در اوزاکا سومین طلای پیاپی خود را به دست آورد. او که قهرمانی بازی های المپیک آتن در سال ۲۰۰۴ و همچنین مسابقه های جهانی هلسینکی در سال ۲۰۰۵ را نیز یدک می کشد در این مسابقه با کسب زمان ۰۵‎/۹۰: ۲۷ دقیقه روی سکوی نخست ایستاد تا تنها یک نشان کمتر از هموطنش هایله گبر سیلاسی، که ۴ بار متوالی قهرمان جهان شده است، داشته باشد.

سیله شی سیهین دیگر دونده اهل اتیوپی که غالب اوقات برنده نشان نقره است این بار نیز با آن که بخش عمده ای از دو را پیشاپیش هموطنش طی کرد به نشان نقره اکتفا نمود و با حد نصاب ۰۹‎/۰۳ :۲۷ دقیقه در سکوی دوم ایستاد و ماتاتی از کنیا نیز با زمان ۱۲‎/۱۷ :۲۷ دقیقه به مدال برنز رسید.

● جولانگاه کنیایی ها

در حالی که سعید سیف شاهین قطری که رکورد دنیا را دراین ماده در اختیار دارد از حضور در اوزاکا سر باز زد کنیایی ها در این دو جولان دادند و هر ۳ نشان ۳۰۰۰متر با مانع را ربودند، کیپ روتو با ۱۳‎/۸۲ :۸دقیقه ، کم بوی و ماته لونگ نیز به ترتیب با کسب زمان ۱۶‎/۹۴ :۸ دقیقه و ۱۷‎/۵۹ :۸ دقیقه صاحب عناوین برتر این ماده شدند.

در جدال سخت و نفسگیر دوی ماراتن ، لوک کیبت از کنیا با فاصله محسوسی نسبت به ۵ نفر بعدی به مقام قهرمانی رسید. او برای کسب طلا مسافت ۴۲ کیلومتر و ۱۹۵ متر را در زمان ۱۵‎/۵۹ :۲ ساعت طی کرد. حسن شامی از قطر با ۱۷‎/۱۸: ۲ساعت دوم شد و در حالی که ژاپن امیدوار بود با تعداد زیاد شرکت کنندگانش حداقل روی سکو برود یک سوئیسی به نام ویکتور روتهین با ۱۷‎/۲۵: ۲ ساعت این عنوان را از چنگ ژاپنی ها بیرون کشید و به نشان برنز دست یافت.

● تنها آسیایی طلایی

در قسمت مردان مسابقه های اوزاکا لیوژیانگ دونده برجسته و کارآمد دوی ۱۱۰متر با مانع چین تنها آسیایی بود که طلا دریافت کرد. او که قهرمانی المپیک آتن را نیز یدک می کشد، در دوره گذشته این مسابقه ها در هلسینکی نتوانست از عنوان خود دفاع کند و به نشان نقره اکتفا کرده بود ، اما در این دوره و با درخشش خیره کننده ای با زمان قابل ملاحظه ۱۲‎/۹۵ ثانیه و پیش از ۲ ورزشکار آمریکایی صاحب عنوان نخست شد. در این ماده ترنیس تارمل و دیوید پاین از آمریکا به ترتیب با ثبت زمان ۱۲‎/۹۹ ثانیه و ۱۳‎/۰۲ ثانیه به نشان های نقره و برنز رسیدند، در دوی ۱۱۰متر با مانع شی دنگ پنگ دیگر ورزشکار چینی نیز در مکان ارزشمند پنجم قرار گرفت.

در دوی ۴۰۰متر با مانع کرون کلمنت از آمریکا با قاطعیت به مقام قهرمانی رسید. او برای رسیدن به عنوان قهرمانی ۴۰۰متر با مانع را در زمان ۴۷‎/۶۱ ثانیه طی کرد. فلیکس سانچز از دومنیکن با ۴۸‎/۰۱ ثانیه نقره گرفت و مارک پلاگو از لهستان نیز با ثبت زمان ۴۸‎/۱۲ثانیه صاحب نشان برنز شد.

● سقوط امپراتوری الکنا

مهم ترین حادثه پرتاب ها در ماده پرتاب دیسک به وقوع پیوست. جایی که ویرجیلیوس الکنا قهرمان نامدار و برجسته لیتوانی که صاحب چندین طلای جهانی و المپیک است در ۳۶سالگی نتوانست از عناوین خود دفاع کند و با کسب حد نصاب ۶۵‎/۲۴متر در مکان چهارم قرار گرفت. گرد کانتر از استونی که طی یک سال اخیر نتایج قابل توجهی دراین ماده کسب کرده است در اوزاکا با پرتابی معادل ۶۹‎/۸۴ متر به طلا رسید.

اما نقره و برنز این ماده درحالی به روبرت هارتینگ از آلمان و روتگر اسمیت از هلند رسید که این دو پیش از آغاز مسابقه ها از شانس کمی برای کسب عنوان برخوردار بودند اما در نهایت هارتینگ با ۶۶‎/۶۸ متر نقره گرفت و اسمیت نیز با ۶۶‎/۴۲ متر صاحب برنز شد.

در این ماده احسان حدادی قهرمان برجسته کشورمان و رکورددار آسیا در نخستین حضور خود در رقابت های جهانی به عنوان نخستین ایرانی توانست در رده بندی ۸ نفر برتر دنیا قرار بگیرد. او دراین مسابقه دیسک را به مسافت ۶۴‎/۵۳ متری پرتاب کرد. در پرتاب دیسک نفراتی همچون پیوتر مالاچوفسکی از لهستان، ماریوپستانو از اسپانیا و الکساندر تامرت از استونی نتوانستند در حد انتظار ظاهر شوند.

در مرحله نهایی مسابقه های پرتاب وزنه که در نخستین روز انجام شد ، در رقابت میان ۲ آمریکایی ، ریسه هوفا با پرتابی معادل ۲۲‎/۰۴ متر صاحب نشان طلا شد و هموطنش آدام نلسون با ۲۱‎/۶۲ متر نقره گرفت و آندره لیکونوویچ از بلاروس نیز در پرتاب آخر خود به حدنصاب شخصی ۲۱‎/۲۷ متر دست یافت تا صاحب مقام سوم شود.

نکته قابل توجه مسابقه پرتاب وزنه حضور موفق روتگر اسمیت هلندی بود. او که در ماده پرتاب دیسک به مدال برنز دست پیدا کرد در این ماده نیز تنها با ۱۴ سانتی متر اختلاف در مکان چهارم ایستاد.

● ناخوشایند برای ژاپنی ها

اتفاقی که برای ژاپن به عنوان میزبان مسابقه ها ناخوشایند بود در ماده پرتاب چکش به وقوع پیوست. آنها بسیار امیدوار بودند کوجی موروفوشی قهرمان المپیک آتن پس از رهایی از مصدومیت بتواند در اوزاکا صاحب نشان طلا شود. اما موروفوشی در بهترین پرتابش، چکش را به فاصله ۸۰‎/۴۶ متری پرتاب کرد و با این حد نصاب نتوانست عنوانی بهتر از پنجمی کسب کند. ایوان تسی خان از بلاروس با ۸۳‎/۶۳ متر طلا گرفت و پریموس کازموس از اسلونی با ۸۲‎/۲۹ متر و لیبر از اسلواکی با ۸۱‎/۶۰ متر به ترتیب صاحب عناوین دوم و سوم شدند.

در پرتاب نیزه تنها پرتاب ششم پیروپیت کاماکی از فنلاند فراتر از ۹۰ متر به زمین نشست. او بارکورد قابل ملاحظه ۹۰‎/۳۳ متر روی سکوی نخست ایستاد. اندرس تورکیلسن از نروژ با ۸۸‎/۶۱ متر دوم شد و بریکس جود از آمریکا با ۸۶‎/۲۱ متر بر سکوی سوم قرار گرفت.

● شکست بزرگان در پرش ارتفاع

در حالی که انتظار می رفت نفراتی همچون استفان هلم از سوئد و یا یوروسلاو، روبیکف و اندری سیلنف از روسیه صاحب نشان طلای پرش ارتفاع شوند، یک باهامایی به نام دونالد توماس که قبلاً ورزشکار حرفه ای بسکتبال بوده است با عبور از مانع ۲‎/۳۵ متری به قهرمانی رسید. یوروسلاو روبیکف از روسیه و کری کاس از آفریقای جنوبی نیز با کسب همین نتیجه و خطای بیشتر در مکان های دوم و سوم قرار گرفتند.

استفان هلم از سوئد نیز به رغم شایستگی بسیار با ۲‎/۳۳ متر در مکان چهارم قرار گرفت. در این ماده اندره سیلنف چهره برجسته روسیه با ۲‎/۲۱ متر در رده یازدهم استاد، در پرش سه گام نلسون ایورا از پرتغال شگفتی آفرید و با پرش معادل ۱۷‎/۷۴ متر صاحب طلا شد.

جادل گری گور از برزیل با ۱۷‎/۵۹ متر نقره گرفت و والتر داویس از آمریکا نیز با ۱۷‎/۳۳ متر صاحب برنز شد. در پرش با نیزه، برد والکر از آمریکا با ۵‎/۸۶ متر صاحب نشان طلا شد. روماین منیسل از فرانسه و دنی راکر از آلمان به ترتیب با ۵‎/۸۶ متر و ۵‎/۸۱ متر نقره و برنز گرفتند. در پرش طول نیز همچون پرش ارتفاع یک ورزشکار گمنام پانامایی به مقام قهرمانی رسید. ایروینگ سالدنیو در آخرین پرش خود به رکورد ۸‎/۵۷ متر رسید. آندره هرو از ایتالیا که از قبل شانس برتر کسب طلا بود با ۸‎/۴۷ متر نقره دریافت کرد. فیلیپس از آمریکا نیز با ۸‎/۳۰ متر برنده نشان برنز شد.

● سایه کمرنگ آسیایی ها

در حالی که در دوره گذشته این مسابقه ها در سال ۲۰۰۵ ورزشکاران آسیایی به نتایج قابل توجهی در مواد ۸۰۰ ، ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ متر با مانع رسیده بودند در این دوره در قسمت مردان تنها لیوژ یانگ توانست طلای دوی ۱۱۰ متر با مانع را تصاحب کند و سایر ورزشکاران برجسته آسیا نظیر رشید رمزی، کوجی موروفوشی، یوسف سعدکامل، علی بلال منصور، شیخی و سوتسوگو و ... نتوانستند در حد انتظار ظاهر شوند. همچنین غیبت سعید سیف شاهین نیز یک عنوان مسلم را از چنگ آسیایی ها خارج کرد. نکته قابل توجه دیگر این که در مواد پرتاب وزنه، پرتاب نیزه، پرش ارتفاع- پرش بانیزه و دوهای ۱۰۰ متر، ۲۰۰ متر و ۴۰۰ متر نام هیچ ورزشکار آسیایی در میان ۱۲ نفر برتر دنیا دیده نشد.

● موفقیت نسبی برای دوومیدانی ایران

اگر چه انتظار می رفت دو ورزشکار برجسته کشورمان در رقابت های جهانی دوومیدانی بتوانند نتایج بهتری را کسب کنند اما با توجه به شرایط سخت این مسابقه ها، حضور در میان ۸ نفر برتر ماده پرتاب دیسک و همچنین صعود سجاد مرادی برای نخستین بار به مرحله نیمه نهایی دوی ۱۵۰۰ متر دستاوردی ارزشمند محسوب می شود.

● برلین میزبان دوره آینده

براساس تصمیم مسئولان فدراسیون جهانی دوومیدانی دوره آتی این مسابقه ها در سال ۲۰۰۹ در برلین آلمان برگزار خواهد شد.

مجید کیهانی



همچنین مشاهده کنید