چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بازی با تقدس روح در سیما


بازی با تقدس روح در سیما

چه طور و براساس چه تحقیقاتی به مسئولان سیما ثابت شد که اگر وارد دنیای روح و مسائل ماوراء الطبیعه شوند بیشتر می توانند روی ذهن و فکر آدم ها تاثیر بگذارند و به این وسیله نقش یک هادی را در زندگی بینندگان بازی کنند مشخص نیست

چه طور و براساس چه تحقیقاتی به مسئولان سیما ثابت شد که اگر وارد دنیای روح و مسائل ماوراء الطبیعه شوند بیشتر می توانند روی ذهن و فکر آدم ها تاثیر بگذارند و به این وسیله نقش یک هادی را در زندگی بینندگان بازی کنند مشخص نیست. خدا کند لااقل تحقیق یا نظر سنجی انجام شده باشد و بی دلیل فقط برای جذب مخاطب، به دنیای پر رمز و راز روح، بدون دانش کافی وارد نشده باشند. دنیایی که به راستی دانش زیادی درباره آن وجود ندارد و اندک معلومات موجود هم که براساس اشاره های قرآنی و روایات از آن آگاه شده ایم چندان شفاف نیست. پذیرش این که سیما بر چه اساس و با چه دلیل مبرهنی درباره روح، این واقعیت مقدس و اعتقاد مذهبی، به اهرم تخیل و خیال بافی متوسل می شود، سخت است.در یکی از فیلم های تولید سیما که هم زمان با تناول افطاری و زمانی که بر سر سفره پر برکت ماه رمضان نشسته ایم پخش می شود موجودیت روح در ۲ حالت به نمایش گذاشته شده است. فیلم «۵ کیلومتر تا بهشت» گذشته از نکات آموزنده ای که دارد صحنه های نامناسبی را درباره روح یک دختر نشان می دهد که چندین سال است به زندگی نباتی ادامه می دهد. این دختر در یکی از صحنه ها به نقش مقابل خود که او هم یک روح است می گوید که گناه کبیره ای مرتکب شده است ولی با این حال کارگردان در نمایش سرگردانی روح او بخش های عجیب و گاه خنده داری را در فیلم گنجانده است. جالب است این روح سرگردان در سال های طولانی زندگی نباتی جسمش به کسب علم و دانش مشغول است، او به کلاس تاریخ دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب می رود، در کتابخانه ها پرسه می زند و بالای سر یک نفر می ایستد و چون خودش روح است و نمی تواند صفحه کتاب را ورق بزند با او کتاب می خواند.

از همه جالب تر این که براساس این فیلم از این پس باید احتمال بدهیم که ممکن است روی صندلی های کنار ما در سینما یک یا چند روح نشسته باشند. همان طور که دیده اید در یک صحنه فیلم، آن دختر و روح پسری به نام امیرحسین با هم به سینما می روند و بعد از این که به دلیل بلند بودن صدای مشاجره ۲ نفر در سینما از فیلم لذت نمی برند بیرون می آیند! این که این صحنه ها چه آموزش هایی به بیننده خواهد داد و چقدر او را به مسیر مستقیم هدایت می کند باید مشاوران مذهبی پاسخ گو باشند به طور قطع وجود ابهام درباره حقیقت روح خواست خداوند است در غیر این صورت علمای الهی به بسیاری از سوال ها درباره نوع زندگی انسان بدون جسم و دنیای روح پاسخ شفاف می دادند.

به علاوه برخی صحنه های این فیلم حتی با آموخته های موجود درباره روح همخوانی ندارد. درست است که جسم دختر همچنان زنده است اما این که روح او به این شکل با رفتن به سینما، کلاس تاریخ دانشگاه و کتابخانه مشغول باشد چندان منطقی نیست. شاید به نوعی این صحنه ها به فیلم هایی با موضوع روح در ساخته های غربی شبیه باشد که با اعتقادهای مذهبی ما متفاوت است. حفظ تقدس روح این حقیقت عمیق بسیار مهم است و اگر نمی توانیم به درستی با پرداختن به آن زمینه هدایت کسی را فراهم کنیم باعث ایجاد سوالات و شبهات دیگر نشویم. به طور کلی در فیلم های دیگر چون «سقوط یک فرشته» نیز پا به دنیای ماوراء الطبیعه گذاشته شده است. چرا برای درک مسائل مذهبی و ضرورت خوب بودن انسان به سراغ چنین موضوعی برویم؟ آیا به راستی باید برای تاثیرگذاری به سراغ این مسائل رفت؟چرا واقعیت و مسائل عینی را نمی شکافیم و درباره آن تحقیق نمی کنیم تا با آن چه در دنیای خود می بینیم و در جریان است با واقعیت های همین وادی، به توضیح و تفسیر خوب بودن بپردازیم و از عواقب و مسائل بد بودن براساس گفتار الهی و پیامبران بهره ببریم. به طور قطع اگر در این زمینه تلاش کنیم مجبور نیستیم با استفاده از جذابیت مسائل مبهم به بیان این مسائل بپردازیم و از همه قابل بحث تر این که رفتار سیما در تولید این فیلم ها گویی به بخش تبلیغات و آگهی ها نیز سرایت کرده است و برای تبلیغ یک نوشیدنی به دنیای ارواح هم رحم نکرده اند.

در این تبلیغ ۲ روح با چهره هایی ناراحت در یک کافه نشسته اند و به آن نوشیدنی نگاه می کنند، آن ها چون روحند نمی توانند نوشیدنی را بردارند تا این که شیشه نوشیدنی روی زمین می افتد، می شکند و به روح تبدیل می شود و سپس همان طور که بالا می آید ۲ روح ناراحت، خوشحال می شوند و آن را می خورند. درباره این گونه اقدام ها نمی توان نتیجه گیری کرد یا نسخه برخی فعالیت ها را پیچید فقط جای تامل و تفکر دارد و پرداختن نقادانه به چنین مواردی لااقل ضرورت حفظ قداست روح را بیشتر روشن می کند. موشکافی دنیای واقعیت، دریافتن علت دوری از معنویت در زندگی روزمره، اثبات صحیح و دلپذیر از نیاز مبرم و ضروری انسان به ارتباط عاشقانه با خداوند و پیدا کردن راهی از نور در زندگی واقعی به رضایت و خشنودی پروردگاری که خالق عالم است بسیار تاثیرگذارتر از جلب توجه کردن تماشاگر با شیوه ای خیالی به سمت و سوی واقعیات دینی و اعتقادهای مذهبی است. آیا به راستی با چنین شیوه ای به دنبال تقویت اعتقاد مذهبی مردم هستیم یا بالا بردن تعداد تماشاگران، درصد مخاطب و رتبه آوردن نظر سنجی هایی که سیما از فعالیت های خودش انجام می دهد؟متولیان اگر در برنامه های تلویزیون به راستی به دنبال حرکتی تاثیرگذار برای تکان دادن آدم ها و پیدا کردن آنان هستند برای این که به یاد آورند زندگی دنیا تلاشی واقعی برای یک زندگی واقعی در آن سوی دنیای پس از مرگ است به دنبال راهکارهای جدی برای یافتن مشکلات و موانعی باشند که آدمی را از حقیقت زندگی، از تلاش برای خوب بودن و انسان بودن دور کرده است، واقعا یک روح و مشکلات او نمی تواند موثر باشد این را باید قبول کرد چون قابل لمس نیست، چون به نوعی تخیل شماست، تخیل آنان است که بر واقعیت زندگی آدم ها تاثیر نمی گذارد.

نویسنده: ریان