سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مبارزه با نگرانی ها


نگرانی های فكری, چون هیولایی است كه میلیون ها انسان همه روزه در چنگال آن اسیرند دشمنی پنهان, كه سلامتی انسان ها را تهدید و زندگی آن ها را تلخ و عمرشان را كوتاه می نماید اما باید توجه داشت كه این معضل و بیماری جانكاه, قابل معالجه و كنترل است

نگرانی‏های فكری، چون هیولایی است كه میلیون‏ها انسان همه روزه در چنگال آن اسیرند. دشمنی پنهان، كه سلامتی انسان‏ها را تهدید و زندگی آن‏ها را تلخ و عمرشان را كوتاه می‏نماید. اما باید توجه داشت كه این معضل و بیماری جانكاه، قابل معالجه و كنترل است. انسان می‏تواند با اراده‏ای قوی افكار خویش را كنترل كند و نگرانی را از خود دور سازد، به شرط این‏كه راه مهار كردن و مبارزه با آن را بداند. برای این كار اولین قدم، كشف علل و عوامل نگرانی‏هاست و سپس مبارزه و چاره‏جویی و علاج آن. برای برطرف ساختن نگرانی‏های فكری، راه‏های مختلفی وجود دارد:

۱- بازگو كردن عقده‏ها

روان شناسان معتقدند كه اندوه و نگرانی اگر واپس زده شود، موجب ناراحتی‏های فكری و روحی می‏گردد. باید فكر و ذهن را از نگرانی‏ها خالی كرد و بهترین راه آن، در میان گذاشتن عقده‏ها و نگرانی‏ها با دوستان است. این افراد می‏توانند هسمر، پدر، مادر، برادر و خواهر یا از اقوام و آشنایان یا دوستان و برادران دینی و یا مشاوران تربیتی و روانی و یا علمای دینی وارسته باشد. بنابراین، اگر مشكلی برایتان پیش آمد به جای آن‏كه آن را در خود نگه دارید و برای خود نگرانی فكری درست كنید و دایم دچار عذاب وجدان و ترس از آینده و اضطراب و احساس گناه و... شوید، بهتر است مسائل مربوط به آن‏را برون‏ریزی كنید و حرف‏های دلتان را با یك فرد مورد وثوق و اطمینان و دل‏سوز در میان بگذارید و از عواقب شوم ناراحتی‏های فكری، خود را برهانید.

۲- توبه و طلب آمرزش

اگر نگرانی شما در اثر معصیت و گناهی است كه در اثر غفلت، از شما سر زده است و روح و فكر شما زیر تازیانه‏های وجدان دچار شكنجه و عذاب می‏شود، برای رهایی و نجات از آن به دامن توبه پناه ببرید و از خداوند رحمان و رحیم طلب آمرزش كنید و تصمیم بگیرید كه دیگر دنبال گناه نروید و بدین‏سان با توبه‏ای واقعی آرامش روحی خود را بازیابید.

گناه هر قدر هم بزرگ باشد، اگر انسان گناه‏كار از كرده‏اش واقعا پشیمان شود و با خدای خویش در دل كند و از او طلب آمرزش نماید و با او عهد كند كه حقوق مردم را بپردازد و از فرمان او سرپیچی نكند، خداوند او را خواهد بخشید.

۳- دست‏یابی به موفقیت در تحصیل

اگر عامل نگرانی شما ناكامی و عدم موفقیت در تحصیل است، به جای آن‏كه بگذارید این دیو، نگرانی در درون شما لانه كند، بكوشید تا علل ناكامی و شكست‏خود را دریابید و سپس با برطرف كردن آن‏ها و با تصمیم و پشت‏كار به درس خواندن بپردازید. آن‏قدر مطالعه كنید و درس بخوانید و تمرین كنید تا به پیروزی و موفقیت‏خود یقین پیدا كنید.

بكوشید اشتباهات گذشته را تكرار نكنید و تنبلی و بی‏خیالی را از خود دور كنید و ساعات بیش‏تری را به درس خواندن اختصاص دهید و در وقت مناسب و محیط مناسب مطالعه خود را انجام دهید.

از فنون مطالعه و یادگیری استفاده كنید; روش‏های بهتر حفظ كردن مطالب را فراگیرید; در محیط خلوت و آرام به مطالعه بپردازید و در ساعاتی به مطالعه بپردازید كه ذهن شما برای فهم و حفظ مطالب آماده‏تر است، مثل پیش از خواب یا صبح زود.

نگران نباشید، اضطراب و ناراحتی پیش از امتحان تا حدی طبیعی است و حتی وجود آن برای وادار كردن انسان به فعالیت و مطالعه لازم است اما اگر از حد معمول فراتر رود و انسان را از فعالیت مفید باز دارد، بایدبه نحوی آن را درمان و بر طرف كرد.

باید یكی دو ساعت قبل از امتحان هیچ مطالعه‏ای نكنید و استراحت فكری داشته باشید تا آمادگی لازم را برای درك سؤالات و سرعت انتقال فكری داشته باشید. مطالعه شتابزده در این موقع نه تنها مفید نیست‏بلكه مخرب و زیان‏بار است و موجب تشویش افكار و مطالعات قبلی انسان می‏شود.

۴- موفقیت در كسب و كار

برای موفقیت در كسب و كار باید با دیدن افراد كوشا و زرنگ و با توكل بر خدای یگانه‏و اعتماد به نفس، دامن همت‏به كمر زد و به فعالیت و كوشش پرداخت. سعی كنید به كار و شغل و حرفه‏ای بپردازید كه علاقه بیش‏تری به آن دارید و استعداد پیشرفت آن را در خود می‏بینید. اگر نسبت‏به شغل و حرفه خود بی‏رغبت هستید و یا از آن بدتان می‏آید، یا باید سعی كنید انگیزه و رغبت‏به آن را در خود پرورش دهید و یااگر نمی‏توانید از آن كار دست‏بردارید، به حرفه و شغل دیگری بپردازید كه به آن علاقه‏مند هستید.

امام صادق علیه السلام می‏فرماید: «خداوند بزرگ راه هیچ روزی و درآمدی را بر مؤمنان نمی‏بندد مگر آن‏كه راه بهتر و مفیدتری را می‏گشاید. (وسایل، ج ۱۲، ص ۳۳)

خدا گر ز حكمت‏ببندد دری

ز رحمت گشاید در دیگری

اگر در تجارت و كسب و كار شكست‏خورده‏اید، باید به افراد با تجربه در این فن مراجعه كنید یا با متخصصین اقتصادی مشورت نمایید. از این طریق می‏توانید از تجارب آن‏ها درس بگیرید و در راه پیشرفت‏خود استفاده كنید.

۵- قناعت و صرفه‏جویی

اگر به خاطر مشكلات اقتصادی، پایین بودن دستمزد و بالا بودن تورم و گرانی قادر نیستید درآمد مناسبی داشته باشید، بكوشید تا با برنامه‏ریزی مناسب و استفاده از الگوهای صحیح مصرف، از خرج‏های اضافی و دوباره كاری‏ها بكاهید و با صرفه‏جویی و ناعت‏خود را با وضع موجود وفق دهید. امام علیه السلام فرمود: «ضمنت لمن اقتصد ان لا یفتقر»; كسی كه مراعات اقتصاد و میانه‏روی را نماید من ضمانت می‏كنم كه فقیر نگردد. (وسایل، ج ۱۲، ص ۴۱، حدیث ۲)

و نیز امام باقر علیه السلام می‏فرماید: «كسی كه اقتصاد در معیشت و حساب صحیح دخل و خرج در زندگی نداشته باشد خیری در او نیست...» (وسایل، ج ۲، ص ۴۲)

۶- فراموش كردن عشق‏های كاذب

كاهی نگرانی‏ها در اثر عشق‏های كاذب دنیایی یا وابستگی‏های مادی است. گرچه فراموش كردن یك عشق كار ساده‏ای نیست اما محال هم نمی‏باشد. می‏توان با بینش و تفكر صحیح و بررسی بیش‏تر، این احساس را در خود ایجاد كرد كه همه زندگی در این‏فرد خلاصه نمی‏شود و همه هدف خلقت انسان، تعلق به مادیات و دلبستگی به افراد نیست. انسان قدرت آن را دارد كه از همه این قیود خود را برهاند و به عشق حقیقی دست‏یابد. در این صورت، نه تنها هیچ جدایی مادی برای او آسیب‏زا و مخرب نخواهد بود، بلكه گاهی می‏تواند او را در مسیر رشد و تعالی نیز كمك نماید و به او سرعت‏بیش‏تری در مسیر و سلوك الی الله بدهد.

۷- تمسك بدانچه كه تحمل مشكلات را برای انسان آسان می‏كند

انسان می‏تواند با توجه به جلب رضایت‏خداوند نگرانی‏های خود را رفع نماید. قصد قربت و انجام كار برای خوشنودی خداوند و امید ثواب و پاداش الهی می‏تواند بزرگ‏ترین مشوق انسان باشد و تمام غم و اندوه‏ها را از دل انسان بیرون كندو انسان را در برابر مشكلات و بلایا صبور نماید.

امام حسین علیه السلام در سخت‏ترین لحظات مصیبت و بلا در حالی‏كه پیكر خونین فرزند شیر خواره‏اش روی دست اوست می‏گوید: «آسان است‏بر من مصیبت‏هایی كه بر من فرود می‏آید چون خدا می‏بیند.» (بحار، ج ۵، ص ۴۶)

۸- سرگرمی‏های سودمند و تفریحات سالم

پاره‏ای از نگرانی‏ها را با سرگرمی‏های سودمند و تفریحات سالم می‏توان برطرف نمود. بسیاری از نگرانی‏ها به خاطر هجوم افكار غلط به ذهن انسان در حال بیكاری است. و لذا اگر انسان برای خود سرگرمی‏ها و مشغولیت‏های سودمند ایجاد كند كه بیكاری كم‏تری داشته باشد، می‏تواند از هجوم این افكار غلط به ذهن خود جلوگیری نماید. ورزش، قدم زدن و گفت و گو كردن با دوستان، صله ارحام، دیدن مناظر طبیعی و تفكر در خلقت آن‏ها، هر یك به نوبه خود می‏تواند در این زمینه سودمند باشد. گاهی یك مسافرت می‏تواند همه نگرانی‏های فكری انسان را برطرف سازد و قوای تحلیل رفته انسان را بازسازی نماید.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرمود: «مسافرت كنید تا سالم و تندرست‏باشید.» (مستدرك، ج ۲، ص ۲۲)

۹- اندیشیدن به جنبه‏های مثبت

به جای آن كه همواره جنبه‏های منفی و وحشتناك امور را در نظر بگیریم، كمی هم به اصطلاح به نیمه پر لیوان نگاه كنیم و جنبه‏های مثبت زندگی و نعمت‏های خود را كه از آن‏ها برخورداریم، در نظر بگیریم. مسلما جنبه‏های مثبت زندگی هر فرد بسیار بیش‏تر از جنبه‏های منفی آن است. بنابراین، به جای نگرانی در مورد آنچه نداریم بهتر است‏به آنچه داریم بیندیشیم و قدر نعمت‏های الهی را بدانیم