دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

درجه بندی احساسات در قالب جنسیت


درجه بندی احساسات در قالب جنسیت

اکثر مردم بر این عقیده اند که زنان بیشتر از مردان احساساتی هستند. شاید این موضوع بدین دلیل باشد که زنان غالباً هیجانات شدیدتری را نسبت به مردان تجربه می کنند و البته توانایی …

اکثر مردم بر این عقیده اند که زنان بیشتر از مردان احساساتی هستند. شاید این موضوع بدین دلیل باشد که زنان غالباً هیجانات شدیدتری را نسبت به مردان تجربه می کنند و البته توانایی کمتری هم نسبت به کنترل احساسات خود دارند.

در مقابل، مردان تقریباً خونسردتر و آرام تر هستند. زنان به راحتی احساسات خود را بروز می دهند ولی مردان با امور طبیعی تر برخورد می کنند.

وقتی که زن یا مرد احساسات خود را درجه بندی می کند، زنان خود را فاعل و مرکز ثقل هر هیجانی می پندارند و بدین جهت در آن موضوع غرق می شوند. آنان مشتاقند احساسات و نحوه برخورد خود برای دیگران و نسبت به دیگران بیان کنند، بنابراین شاید بتوان گفت زنان بطور ذاتی تمایل دارند عاطفی تر باشند.

به منظور شناسایی رفتار مناسب در موقعیت های مختلف، تحقیقات زیادی صورت گرفته که نشان می دهد زنان براحتی احساساتی از قبیل ترس، ناراحتی، خوشحالی و عصبانیت خود را بروز می دهند.

اغلب مواقع، زنان در روابط مختلف نقش یک روان شناس را نیز بازی می کنند. آنها تمایل دارند که در این موارد بسیار احساساتی عمل کنند بنابراین تا اینجا می توان گفت زنان بیشتر از مردان احساساتی هستند.

البته در این زمینه استثناهایی هم وجود دارد. بطور مثال، برخلاف دیگر احساسات، عصبانیت ازجمله مواردی است که مردان بیشتر از زنان آن را بروز می دهند و شاید یکی از دلایل آن، این باشد که مردان با موارد واکنش زای بیشتری روبه رو می شوند.

تاکنون مطالعات زیادی برای بررسی تفاوت میزان عصبانیت در هر دو جنس انجام شده است.

طی تحقیقی، عده ای از زنان و مردان در شرایط مشابه عصبانیت زا قرار داده شدند که مشخص شد میزان عصبانیت درباره آن موضوع در هر دو جنس یکسان است و تفاوت در نحوه بروز عصبانیت است. وقتی که هر کدام از آنها با یک فرد عصبی مواجه می شوند، زنان بیشتر علاقه دارند که مثل آن فرد احساساتی ناراحتی و غم داشته باشند ولی مردان علاقه کمتری نشان دادند.

زنان دوست دارند وقتی عصبانی می شوند، ناراحتی کنند و این موضوع را از طریق گریه نشان دهند. این تفاوت حتی در مورد مکان بروز عصبانیت نیز صدق می کند. به عنوان مثال، اگر عامل عصبانیت در خانه باشد، زن نیز مثل مرد براحتی واکنش نشان می دهد، اما در مجامع عمومی، مردان علاقه بیشتری به بروز عصبانیت دارند.

بخصوص اگر بتوانند قدرت خود را از این طریق بروز دهند، البته نحوه بروز عصبانیت تاحد زیادی به شرایط فرهنگی که فرد در آن پرورش یافته است، بستگی دارد.

والدین از ابتدا دختران و پسران خود را متفاوت تربیت می کنند. مادران نسبت به عصبانیت پسران نوپای خود بیشتر توجه دارند و سعی می کنند بتوانند نیاز و خواسته وی را برطرف سازند. در مقابل، عصبانیت دختران را نادیده گرفته و سعی در سرکوب آن دارند. بنابراین برخلاف دختربچه ها، پسران عصبانیت خود را راحت تر و آزادانه تر بروز می دهند و توقع دارند که برای این کار پاداش هم دریافت کنند.

نتایج تحقیقات انجام شده نشان می دهد علاوه بر ذات و فطرت بنیادی افراد، شیوه متفاوت تربیتی و نحوه برخورد والدین با فرزندان و همچنین انتظار و برخورد جامعه نیز از عوامل چنین حالاتی در زنان است.

[طیبه شایسته پور]