پنجشنبه, ۷ تیر, ۱۴۰۳ / 27 June, 2024
مجله ویستا

شعارها ، وظایف و اختیارات


شعارها ، وظایف و اختیارات

به میدان آوردن مردم برای پرشور کردن صحنه انتخابات توسط کاندیداها، مؤلفه ای دوبعدی است که هم سبد رای کاندیدا را سنگین می کند و هم سبد رای نظام را ارتقا می بخشد، نوع شعار ها، تاکتیک …

به میدان آوردن مردم برای پرشور کردن صحنه انتخابات توسط کاندیداها، مؤلفه ای دوبعدی است که هم سبد رای کاندیدا را سنگین می کند و هم سبد رای نظام را ارتقا می بخشد، نوع شعار ها، تاکتیک ها و

نوآوری ها می تواند این مهم را پررنگ تر نماید.

برخی از کاندیداها یا مشاورین آنها بر این باورند که حرکت در نزدیک ترین فاصله مرزهای قرمز نظام می تواند موجب گرایش مردم به آنها شود و متاسفانه به این مقوله وارد شدند؛ توجه به بهاییان، توجه به فرقه های خرافی با تابلوهایی مانند اهل حق، متهم کردن نظام به بی توجهی به حقوق زنان، متهم کردن نظام به برخورد با دانشجویان و... از جمله این شعارهاست. اما در دو حوزه اساسی شعارها بسیار فریبنده است و نخبگان جامعه وظیفه دارند این مهم را برای مردم تبیین کنند:

۱) شعارهای فراتر از ظرفیت قانون اساسی

۲) شعارهای خارج از حیطه اختیارات رئیس جمهور

۱) از میرحسین موسوی در اولین مصاحبه رادیو و تلویزیونی خود با رسانه ها در مؤسسه اطلاعات بر ایجاد صداو سیمای خصوصی تاکید کردند. افزون بر اینکه نیاز مذکور جزو دغدغه های اصلی ملت ما نیست و به عنوان «نیاز کاذب» یا «نیاز اقلیت» محسوب می شود، امری خلاف قانون اساسی است. طبق قانون اساسی، صداوسیما در ایران ملی است. با فرض اینکه اراده نظام بر ایجاد صداوسیمای خصوصی تعلق گیرد، تغییر در قانون اساسی لازم است و تغییر در قانون اساسی هیچ ارتباطی با حوزه وظایف و اختیارات ریاست جمهوری ندارد. این موضوع بین مجلس، رهبری و مردم انجام می شود.

بدین معنی که پس از تصویب دوسوم نمایندگان مجلس و تایید رهبری، طبق اصل ۵۹ قانون اساسی اجرای همه پرسی اعلام می شود یا طبق اصل یکصدوهفتاد و هفتم انجام می پذیرد که باز هم ارتباطی با رئیس جمهور ندارد. این شعار علاوه بر موسوی توسط جناب کروبی نیز طرح شد.

دوم اینکه در قانون اساسی اقلیت های دینی به رسمیت شناخته شده، کلیمی، زرتشتی و آشوری هستند و نامی از بهاییت در آن برده نشده است. کما اینکه مسلمانان، بهاییت را فرقه ای من درآوردی و انحرافی با عقبه استکباری می دانند.

۲) برخی شعارها خلاف قانون اساسی نیست، اما در حوزه اختیارات و وظایف رئیس جمهور نیز نیست اما چون از مسائل اصلی جوانان است به عنوان شعار انتخاباتی طرح می شود؛ به طور مثال محسن رضایی: «سربازی را یک ساله می کنم»، مهدی کروبی: «سربازی را حرفه ای می کنم» و ...

مساله سربازی نیز در حوزه اختیارات ستاد کل نیروهای مسلح و مجلس است؛ بدین معنی که تدابیر فرمانده کل قوا در خصوص نظام وظیفه توسط ستادکل کارشناسی و برای تصویب قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال می شود. بنابراین کاندیداهای محترم نباید به حوزه هایی وارد شوند که در حیطه قانون اساسی یا وظایف ریاست جمهوری نمی گنجد. آفت این شعارها افزایش مطالبات اجتماعی بدون توجه به الزامات آن است و نتیجه آن بدبینی مردم و عدم تحقق شعارها و نهایتاً متهم کردن نظام به بی توجهی به مطالبات مردم است.

عبدالله گنجی