جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

الفبای نیفتادن


الفبای نیفتادن

توصیه هایی برای پیشگیری از زمین خوردن سالمندان

همه ساله تعداد زیادی از افراد بالای ۶۵ سال دچار زمین‌خوردگی و آسیب می‌شوند که بیشتر آنها در منزل و اطراف آن مثلا در حیاط خانه رخ می‌دهد. عوامل متعددی می‌تواند باعث زمین‌خوردن و به دنبال آن صدمه ها و آسیب شود....

بیشترین صدمه هنگام زمین خوردن در لگن،‌ استخوان ران و کوفتگی عضلات و گاهی شکستگی در مهره‌های کمر است. ترس از زمین خوردن دوباره به دنبال یک‌بار زمین‌خوردن از عوامل بی‌تحرکی و نگرانی در سالمندان است که آن هم عواقب بد و زمین‌گیری در سالمندان را به دنبال دارد.

● چه کسی در معرض خطر است؟

همه سالمندان در معرض خطر افتادن هستند، اما این احتمال در برخی از سالمندان بیشتر از دیگران است، مثل:

▪ هر سالمندی که یک بار قبلا دچار افتادن و زمین‌خوردگی شده است و سابقه افتادن‌های مکرر همراه با شکستگی دارد.

▪ سالمندانی که دچار ضعف عضلات پا هستند.

▪ سالمندانی که دچار مشکلاتی در راه‌رفتن یا تعادل هستند و در راه رفتن اشکال دارند.

▪ به بیماری‌های نظیر پارکینسون مبتلا هستند یا سرگیجه دارند.

▪ مبتلایان به اختلالات شناختی.

▪ ساکنان خانه سالمندان.

▪ سالمندانی که قدرت بینایی ضعیفی دارند.

▪ سالمندانی که دیابت نوع ۲ دارند.

▪ سالمندانی که برخی داروها مانند داروهای ضدتشنج، اپیویید‌ها (شبه فیون ها)، داروهای روانگردان، کورتیکوستروییدها (داروهای کورتونی) و ضدنامنظمی ضربان قلب مصرف می‌کنند.

▪ سالمندانی که سیگار می‌کشند.

▪ سالمندانی که خیلی چاق یا خیلی لاغر هستند، بیشتر احتمال دارد در معرض زمین‌خوردن قرار گیرند.

● چگونه می‌توان محیط خانه را برای سالمندان ایمن کرد؟

▪ شما به عنوان فرزند افراد سالمند بیشترین مسوولیت را در قبال سلامت آنها دارید بنابراین سعی کنید عوامل خطر سقوط را در محیط زندگی آنها شناسایی و مشکلات را برطرف کنید.

▪ قالیچه‌های کوچکی که کاملا روی زمین محکم نیستند به علت اتکای کم می‌توانند باعث لیزخوردن شوند، بنابراین از آنها استفاده نکنید.

▪ ریشه‌های اطراف فرش‌ها را زیر فرش قرار دهید یا با استفاده از چسب ریشه آنها را محکم کنید.

▪ برای حمام، دستشویی و پله‌ها، نرده‌ یا دستگیره نصب کنید تا سالمندان بتوانند دست خود را به آنها بگیرند. زیر دوش حمام از کفی‌های پلاستیکی آج‌دار استفاده کنید. کفپوش حمام باید غیر لغزنده باشد. در صورت زیاد بودن مدت ایستادن در حمام، می‌توان از دوش سیار و یک صندلی استفاده کرد.

▪ اگر در خانه از توالت فرنگی استفاده می‌کنید حتما کنار توالت دستگیره‌ای قرار دهید تا برای بلندشدن از آن استفاده کنند.

▪ ارتفاع تخت سالمندان نباید خیلی بلند باشد.

▪ از صندلی‌های کوتاه استفاده نکنید. ارتفاع صندلی باید حدود ۴۰-۳۵ سانتی‌متر و کنار آن دسته داشته باشد.

▪ کابینت‌ها و قفسه وسایل آشپزخانه نباید بسیار بلند یا بسیار کوتاه باشد. سالمندان هرگز نباید برای برداشتن وسیله از کابینت روی بلندی یا صندلی بروند. شما به عنوان مراقب یا فرزند باید حتی‌المقدور وسایل ضروری را در دسترس آنها قرار دهید.

▪ دمای اتاق باید نه زیاد گرم و نه زیاد سرد باشد. گرما و سرمای بیش از اندازه می‌توانند باعث زمین‌خوردن سالمندان شوند.

▪ وسایل محیط زندگی و اتاق‌ سالمندان باید کم باشد. وجود وسایل زیاد از جمله مبلمان و میزها و ریختن اجسام ریز و درشت در کف اتاق می‌تواند باعث زمین‌خوردن سالمندان شود.

▪ سیم‌ تلفن، تلویزیون و سایر وسایل برقی نباید به قدری بلند باشد که باعث زمین خوردن سالمندان شود.

▪ انجام یک برنامه منظم ورزشی برای تقویت عضلات ضروری است .

▪ کفش‌ سالمندان باید به گونه‌ای باشد که خطر لیزخوردگی به حداقل برسد. استفاده از دمپایی ابری روی سطوح سرامیک و مرطوب برای آنها بسیار خطرناک است. بهتر است کفش سالمندان آج‌دار باشد.

▪ مراقب‌ باشید که اگر آب یا مایعی روی زمین یا آشپزخانه ریخت، فورا آن را خشک کنید.

▪ داروهایی که سالمندان مصرف می‌کنند باید به طور دوره‌ای بررسی و به عوارض جانبی آن توجه شود زیرا برخی داروها می‌توانند باعث خواب‌آلودگی یا سرگیجه ‌شوند. و نکته مهم اینکه نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که ورزش و مصرف ویتامین D سالمندان را از زمین افتادن حفظ می‌کند.

● ایمنی پله‌ها

اگر دقت کرده‌ باشید سالمندان به هر خانه‌ای که وارد می‌شوند یا هنگام رفتن به منزل دیگران اولین سوالی که می‌کنند این است: «پله دارد؟» و اگر جواب مثبت باشد، قیافه‌شان در هم می‌رود و کمی نگران می‌شوند زیرا ممکن است پا درد داشته باشند یا ترس از افتادن آنها را نگران می‌کند. پله‌ها محل شایع سقوط و آسیب شدید در افراد مسن است و بیشترین حوادث هنگام پایین ‌آمدن از پله اتفاق می‌افتد. برای کاهش خطر افتادن از روی پله‌ها لازم است به این نکات توجه کنید:

▪ پله‌ها را با فرش و موکت بپوشانید. البته حتما چسبندگی کافی به سطح زیرین داشته باشد و باعث لغزندگی بیشتر نشود.

▪ طول و ارتفاع پله‌ها باید متناسب باشد.

▪ استفاده از پله‌هایی که لبه آن جلو است می‌تواند باعث گیرکردن پا و زمین خوردن شود. همچنین پله‌هایی که لبه آن گرد تراش داده شده، باعث لیزخوردگی می‌شود.

▪ کنار پله باید نرده داشته باشد که بتوان از آن به عنوان تکیه گاه استفاده کرد.

▪ در راه‌پله‌ها از نور کافی استفاده شود. بهتر است هنگام شب در ابتدا و انتهای پله لامپ‌های کوچکی روشن باشد.

▪ کلید برق باید هم در ابتدا و هم در انتهای پله‌ها باشد.

▪ اگر با سالمندان برای خرید به فروشگاه‌هایی می‌روید که پله‌ برقی دارد یا از مترو استفاده می‌کنید هنگام استفاده از پله‌ برقی احتیاط کنید و حتی‌الامکان از پله برقی استفاده نکنید.

● درمان چگونه است؟

در زمین‌خوردگی با توجه به نوع آسیب و صدمه‌های احتمالی یا شکستگی‌ها، درمان‌ها متفاوت است. متخصص طب فیزیکی، فیزیوتراپیست و کاردرمانگر، در توانبخشی و درمان دخالت دارند تا سالمندانی که دچار مشکلات زمین‌خوردن شده‌اند بتوانند دوباره فعالیت‌های روزانه خود را شروع کنند. روش‌هایی مانند ماساژدرمانی و حرکت‌دادن مفصل به‌وسیله درمانگر در برطرف کردن اسپاسم عضلانی و درد ناشی از شکستگی مهره‌ای نیز موثر هستند. یک برنامه ورزشی منظم می‌تواند با تقویت عضلات پشت در کاهش درد و بهبود عملکرد افراد سودمند باشد. کاردرمانگر به فرد کمک می‌کند طرز صحیح حرکت را در فعالیت‌های روزانه یاد بگیرد.

منبع: WebMD

ترجمه:مهتاب غلامی