شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

انتقـال خـون عارضـه دارد؟


انتقـال خـون عارضـه دارد؟

خون ارزشمندترین ماده حیاتی است که باوجود پیشرفت‌های خیره‌کننده در علوم پزشکی هنوز جایگزینی برای آن یافت نشده است...
نیاز به خون روزبه روز افزایش می‌یابد. به علت افزایش آمار …

خون ارزشمندترین ماده حیاتی است که باوجود پیشرفت‌های خیره‌کننده در علوم پزشکی هنوز جایگزینی برای آن یافت نشده است...

نیاز به خون روزبه روز افزایش می‌یابد. به علت افزایش آمار حوادث ترافیکی و گسترش روش‌های تشخیصی و درمانی در زمینه بیماران سرطانی و اختلال‌های ژنتیکی، نیاز بشر به خون و فرآورده‌های آن رو به افزایش است. خون عضوی از بدن انسان است که تزریق آن به فرد دیگر شکلی از اهدای عضو است. این اهدای عضو، ممکن است به صورت نادر باعث واکنش‌هایی شود که به اختصار آن را می‌خوانیم.

خوشبختانه بیشتر انتقال خون‌ها بدون بروز هیچ‌ عارضه سوئی انجام می‌شود، اما گاهی بیماران به تزریق خون واکنش نشان می‌دهند. شدت واکنش‌ها از یک واکنش ملایم به صورت سردرد خفیف همراه با افزایش مختصر دمای بدن تا شکل همولیتیک بسیار شدید دیده شده و حتی در موارد نادری نیز منجر به مرگ بیمار می‌شوند. انواع واکنش‌ها عبارتند از:

۱) واکنش‌های تب‌زا: باعث سردرد همراه با احساس سرمای ناگهانی، لرز و افزایش دمای بدن می‌شود. این واکنش به ندرت شدید است و به درمان‌های پزشکی به سرعت جواب می‌دهد.

۲) واکنش‌های آلرژیک: در این موارد بیمار ممکن است دچار کهیر پوستی، انقباض متوسط برونشی و احتمالا ورم حنجره شود. واکنش‌هایی از این نوع نادر است و به سرعت به درمان‌های طبی جواب می‌دهد.

۳) واکنش‌های همولیتیک: شدیدترین این ۳ نوع واکنش‌ در انتقال خون است و مرگ بیمار ممکن است در اثر خونریزی، دمای غیرقابل کنترل یا نارسایی‌ کلیوی باشد.

دکتر بشیر حاجی بیگی

مدیرکل انتقال خون استان تهران