چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

رده بندی صنایع در ۵۰۰ شرکت برتر جهان


رده بندی صنایع در ۵۰۰ شرکت برتر جهان

در فهرست ۵۰۰شرکت برتر جهان در سال ۲۰۰۶ که توسط نشریه امریکایی فورچون تهیه شده, در مجموع ۵۳ فعالیت مختلف صنعتی و بازرگانی فهرست شده است در این فهرست, ۵۰۰ شرکت برتر جهان از نظر شاخص های مختلف از جمله میزان درامد و سودآوری رده بندی شده اند که از لحاظ درامدی, بالاترین رده های آن به ترتیب مربوط به شرکت های فروشگاه های زنجیره ای وال مارت ۳۵۱میلیارد دلار , اکسون موبایل ۳۴۷میلیارد دلار و رویال داچ شل ۳۱۸میلیارد دلار است

در فهرست ۵۰۰شرکت برتر جهان در سال ۲۰۰۶ که توسط نشریه امریکایی فورچون تهیه شده، در مجموع ۵۳ فعالیت مختلف صنعتی و بازرگانی فهرست شده است. در این فهرست، ۵۰۰ شرکت برتر جهان از نظر شاخص‌های مختلف از جمله میزان درامد و سودآوری رده‌‌‌بندی شده‌‌‌اند که از لحاظ درامدی، بالاترین رده‌‌‌های آن به ترتیب مربوط به شرکت‌‌‌های فروشگاه‌‌‌های زنجیره‌‌‌ای وال‌‌‌مارت (۳۵۱میلیارد دلار)، اکسون موبایل (۳۴۷میلیارد‌‌‌دلار) و رویال داچ‌‌‌شل (۳۱۸میلیارد‌‌‌دلار) است. درامد پایین‌‌‌ترین شرکت این فهرست، ۱۴میلیارد دلار بوده است.

▪ در این میان، ۳۳شرکت از ۵۰۰شرکت برتر جهان (حدود ۷درصد) در زمینه تولید خودرو و قطعات فعالیت دارند که ۳خودروساز بزرگ آن (جنرال موتورز، تویوتا و دایملر/کرایسلر) از نظر میزان درامد بین ۱۰شرکت برتر نخست واقع شده‌‌‌اند. البته جایگاه این خودروسازان طی سال ۲۰۰۶ با نوساناتی روبه‌‌‌رو بوده است. جنرال موتورز همانند سال ۲۰۰۵ رده پنجم جهانی را برای خود حفظ کرده، اما تویوتا با دو رده صعود، رده ششم و فورد موتورز با سه رده نزول، از جایگاه نهم به رده دوازدهم رسیده است.

▪ جایگاه این شرکت‌‌‌ها از لحاظ تغییر در سودآوری دارای تفاوت‌‌‌های قابل ملاحظه است. براساس این فهرست، بالاترین تغییر درصد سودآوری گروه های صنعتی در مقایسه با سال ۲۰۰۵ به ترتیب مربوط به بخش‌‌‌های صنایع مرتبط با سرگرمی‌‌‌ها (entertainment) صنایع و تجهیزات کشاورزی (Industrial & Farm Equipment) و مهندسی و ساخت‌‌‌وساز (Engineering, Construction) بوده است. درصد تغییر سودآوری این صنایع به ترتیب ۴/۷۹، ۶/۵۸ و ۲/۵۱ درصد بوده است.

▪ درصد تغییر سود بخش‌‌‌های انرژی، صنایع معدنی و تولید نفت‌‌‌خام نیز با رشدی ۷/۳۶ و ۸/۳۴درصدی در جایگاه ششم و هفتم درصد تغییرات سودآوری بوده است. در این میان، درصد تغییر سودآوری صنعت خودرو و قطعه‌‌‌سازی با ۶درصد رشد نسبت به سال ۲۰۰۵ در رده سی‌‌‌ام فهرست صنایع سودآور قرار داشته است. جایگاه این بخش از لحاظ درصد رشد درامد نیز با ۷/۷درصد رشد در رده ۲۷ رده‌‌‌بندی درامدی جهانی بوده است.

▪ از نظر بالاترین درصد افزایش سودآوری نیز بین ۵۰ شرکت برتر، سه شرکت خودروساز شانگهای اتوموتیو، فولکس واگن و گروه MAN قرار دارند. رده‌‌‌بندی درامدی شرکت شانگهای اتوموتیو ۴۰۲ است که با ۴/۳۱۹درصد رشد سودآوری (Profit) نسبت به سال ۲۰۰۵ و کسب ۷/۸۹‌‌‌میلیون دلار سود، در رده ۱۲ قرارگرفته است. در این بین، رده درامدی فولکس واگن نیز ۱۶ بوده است، اما درصد تغییر سودآوری آن با ۸/۱۴۷درصد رشد از ۳/۱میلیارد‌‌‌دلار در سال ۲۰۰۵ به ۴/۳میلیارد دلار رسیده است.

▪ از نظر شاخص درصد بازده دارایی (Return Assets) در بین ۳۶ گروه صنعتی فهرست شده، بیشترین درصد مربوط به بخش‌‌‌های معدن و تولید نفت‌‌‌خام (Mining, Crude oil Production)؛ تجهیزات ارتباطات و شبکه و پتروشیمی به ترتیب با ۹/۱۲؛ ۳/۱۱ و۱۱ درصد بوده است. از نظر این شاخص بخش‌‌‌های پالایش نفت با ۹/۸، محصولات غذایی با ۸/۸ و نوشیدنی‌‌‌ها (Beverages) با ۶/۸درصد در رده‌‌‌های بعدی قرار گرفته‌‌‌اند. جایگاه صنعت خودرو و قطعه‌‌‌سازی ازنظر این شاخص از مجموع ۳۶گروه صنعتی رده ۲۷ و با ۲/۳درصد بازده دارایی است.


رده بندی صنایع در ۵۰۰ شرکت برتر جهان
فهرست ۲۰ شرکت برتر جهان از نظر میزان درامد و سودآوری (سال ۲۰۰۶)

▪ زیان‌‌‌ده‌‌‌ترین شرکت‌‌‌ها (Biggest Money Losers) نیز در این فهرست معرفی شده‌‌‌اند. شرکت خودروسازی فورد با ۶/۱۲میلیارددلار زیان‌‌‌دهی، جایگاه نخست در میان ۱۷شرکت زیان‌‌‌ده را کسب کرده است. شرکت قطعه‌‌‌سازی دلفی و شرکت جنرال موتورز نیز به ترتیب با زیان ۴/۵میلیارد و ۹/۱میلیارد دلار، رده‌‌‌های چهارم و پنجم شرکت‌‌‌های زیان‌‌‌ده را به دست آورده‌‌‌اند.


رده بندی صنایع در ۵۰۰ شرکت برتر جهان
تجزیه و تحلیل SWOT فهرست از نظر صنعت خودروی ایران

نویسنده : محمدابراهیم فتاحی

منبع:

CNNMoney.com/Fortune Global ۵۰۰/۲۰۰۶