پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
سرطان پستان در بارداری
سرطان پستان از شایعترین سرطانها در زنان است و هرچند بیشتر در سنین بالا به وجود میآید، اما برخی مواقع در زنان باردار هم دیده میشود.
این مسأله بخصوص در زنانی که ژن تغییریافته خاصی را داشته باشند، بیشتر دیده میشود. این ژن در آزمایشگاه قابل بررسی است و با انجام آزمایش مربوط میتوان زنانی را که به صورت ژنتیکی به احتمال بیشتری دچار سرطان پستان میشوند، شناسایی کرد.
از آنجا که در سالهای اخیر زنان بیشتر در سنین بالاتری باردار میشوند، بیشتر با سرطان پستان در بارداری روبهرو هستیم.
در این افراد هم مثل غیرحاملهها با ملاحظه تودهای در پستان، با معاینه و بررسی رادیولوژیک و نمونهبرداری از توده به تشخیص میرسیم.
وقتی در یک خانم حامله به توده مشکوکی در پستان برمیخوریم، نباید به دلیل حاملگی بررسیها را به تاخیر اندازیم، بلکه بدون ترس از تاثیر اشعه ایکس بر جنین اقدام به ماموگرافی (عکس رادیولوژی از پستانها) میکنیم. باید بدانیم که اشعه ایکس ماموگرافی در صورتی که با محافظ مناسب انجام شود، عارضهای برای جنین ندارد.
از طرفی تشخیص هر چه سریعتر بیماری اهمیت فوقالعادهای دارد، زیرا هر چه بیماری در مرحله پایینتری باشد و به دیگر اعضای بدن انتشار نیافته باشد، احتمال درمان موفقیتآمیز بیماری بیشتر است.
از دیگر بررسیهای رادیولوژیک میتوان به سیتی اسکن و امآرآی نیز اشاره کرد که گاهی از این روشهای تشخیصی هم استفاده میکنیم.
حتی در مواردی که بررسی رادیولوژیک چیزی را نشان نمیدهد، ولی احتمال زیادی برای ابتلا به این بیماری وجود دارد، باید نمونهبرداری از توده مشکوک پستانی انجام شود.
متاسفانه به دلیل تغییرات پستانها در بارداری، معمولا بیماری در مراحل پیشرفتهتر در بارداری کشف میشود، اما به هر حال تمامی مراحل درمان برای مادر باردار اجرا میشود که در مرحله اول جراحی و به دنبال آن شیمیدرمانی است.
شیمیدرمانی اگر در سه ماهه دوم و سوم انجام شود عارضه جدی برای جنین ندارد، اما رادیوتراپی به دلیل دوز بالای اشعه و خطراتی که برای جنین دارد، تا بعد از زایمان انجام نمیشود.
احتمال انتشار بیماری به جفت وجود دارد، اما سلولهای سرطانی وارد بدن جنین نمیشود. از نکات جالب این است که پس از درمان سرطان پستان و قطع داروها، امکان باروری و شیردهی حتی از پستان مبتلا وجود دارد، اما از آنجا که دو تا سه سال پس از درمان بیشترین امکان عود سرطان پستان وجود دارد، بنابراین بهتر است بارداری به تاخیر انداخته شود.
نکته دیگر اینکه حاملگی باعث پیشرفت بیشتر بیماری و شدیدتر شدن آن نمیشود، همینطور احتمال عود را بیشتر نمیکند.
حتی در زنانی که حداقل یک بار حاملگی در سن زیر سی سالگی داشته باشند، احتمال بیماری سرطان پستان کمتر میشود و در بارداریهای بیشتر این احتمال کم و کمتر میشود.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست