یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

از عصبانیت تا غیبت و عیب جویی


از عصبانیت تا غیبت و عیب جویی

هر انسانی می تواند عوامل مخرب زندگی خود را بشناسد و با درایت راهکارهایی را برای آن بیابد و از زندگی خود نهایت لذت را ببرد و دیگران را نیز در آن سهیم کند

هر انسانی می‌تواند عوامل مخرب زندگی خود را بشناسد و با درایت راهکارهایی را برای آن بیابد و از زندگی خود نهایت لذت را ببرد و دیگران را نیز در آن سهیم کند. زندگی زناشویی حساسیت‌های خاص خود را دارد و ممکن است عواملی موجب شود انسان زندگی خود را همراه با غم و اندوه تصور کند. برخی عوامل که موجب خراب شدن زندگی می‌شوند عبارتند از:

عصبانیت؛ عصبانیت یک حس طبیعی است مانند شادی، غم و اندوه. احساسات زمانی بروز می‌کند که اتفاقی برای فرد رخ می‌دهد.عصبانیت وقتی بروز می‌کند که فرد احساس کند مثلا با او به درستی رفتار نشده است. عصبانیت رابطه نزدیکی با سایر احساسات از جمله ترس، ناراحتی،یاس و نا امیدی دارد، اما گاهی عصبانیت تنها احساسی است که فرد برای نشان دادن هیجانات خود انتخاب می‌کند.گاهی اوقات حتی نمی‌توان آن را از سایر احساسات تمیز داد.همه اعم از پیر و جوان و زن و مرد در هر زمانی عصبانی می‌شوند. صرف نظر از بعضی از جنبه‌های مثبت عصبانیت که ما آن را عصبانیت مفید می‌نامیم بیشتر اوقات عصبانیت‌ها غیر مفید یعنی منفی هستند، چون عصبانیت بیشتر منجر به طغیان می‌شود و در نتیجه انواع مختلف خشونت حتی آزار و اذیت اطرافیان را در پی دارند.بدین جهت عصبانیت در کل از ابزارهای مخرب بشری است.

ترس از دیگران؛ در لابه لای تار و پود زندگی روزمره بارها اتفاق افتاده با اشخاصی برخورد کنید که از هر گونه صمیمیت و نزدیکی عمیقا وحشت دارند. این روابط محبت آمیز و عاطفی به زندگی معنا می‌دهند و این افراد از اینکه زندگی را بی‌معنا می‌بینند بسیار و حشت می‌کنند.ترس از صمیمیت با دیگران را می‌توان در عوامل زیربنایی و درونی شخصیت هر فرد جست‌وجو کرد. ممکن است فرد از تمام شدن رابطه بترسد.چنین ترسی ممکن است ریشه در فقدانی داشته باشد که فرد در دوران کودکی خود تجربه کرده است. شاید دلیل دیگر اجتناب از محبت در این گونه اشخاص، وحشت از تحت سلطه دیگری قرار گرفتن به گونه‌ای باشد که فرد هویت خود را به عنوان شخصی مجزا از دست بدهد. دلیل دیگر می‌تواند ترس فرد از آسیب رسانیدن یا از بین بردن فردی باشد که به او وابستگی پیدا می‌کند.

غیبت و نمامی‌ریشه زندگی را خشک می‌کند؛ امام صادق(ع) به نقل از رسول خدا(ص) فرمودند؛ غیبت در دین شخص مسلمان سریع‌تر از مرض اکله در درونش اثر می‌گذارد. رسول خدا(ص) فرمودند؛ نشستن در مسجد در انتظار خواندن نماز عبادت به حساب می‌آید تا زمانی که از او چیزی سر نزند.از آن حضرت سوال شد؛چه چیزی از او سر نزند؟حضرت فرمودند؛ غیبت و نمامی. حضرت امام جواد(ع) فرمود؛غیبت گوشت گندیده‌ای است که غیبت کننده می‌خورد، به ویژه اگر در زندگی زناشویی اتفاق افتد موجب می‌شود که زندگی دچار هرج و مرج گردد و از هم پاشیده شود. معمولا عیب‌گیریهای خانوادگی و زناشویی، رنجش‌های کوچک و بی‌اهمیت بذر ناراحتی و ویرانگری زناشویی را می‌پراکنند. چون اتفاقات بزرگ به ندرت مانعی بر سر راه عشق زناشویی می‌شوند، اما مسائل کوچک و بی‌اهمیت و عیب‌جویی‌های ساده بیشترین ضربه را می‌زنند.

تقلید؛ در دنیای مصرف گرای امروز، خانواده‌ها برای زیاده خواهی شبانه روز تلاش می‌کنند بدون اینکه بدانند در کجای میدان زندگی قرار دارند. روزانه میلیونها انسان بر اثر تقلیدهای کورکورانه زندگی خود را از دست می‌دهند و از هستی ساقط می‌شوند در حالی که اگر لذت ساده زیستن را داوطلبانه درک کنند عصاره شیرین ساده زیستن آنان را شاد و خرسند خواهد کرد. ساده زیستن از امور اختیاری است و درآن به نوعی، انسان سرپوش بر تمایلات خود می‌گذارد. بر اثر ساده زیستن بر تمایلات نفسانی سرپوش نهاده می‌شود و آرامش به ارمغان می‌آید و به این ترتیب، وقت،پول و انرژی شما آزاد می‌شود. زنان و مردانی که طالب زندگی زناشویی شاد و آرامی‌هستند باید دست از تقلید بردارند و به ساده کردن زندگی روی آورند تا لذت آن را حقیقتا درک کنند.

از خشونت پرهیز کنید؛ از آنجا که مهم‌ترین نهاد هر جامعه‌ای، نهاد خانواده می‌باشد و ادامه موجودیت خانواده به نقش آفرینی اعضای خانواده اتکا دارد و نقش زنان نیز در خانواده به دلیل تربیت و سازندگی بر کسی پوشیده نیست، این نقش آفرینی در حالی میسر می‌شود که زنان در محیطی آرام و مردان در ساحتی شاد و فرح‌بخش و به دور از خشونت به سر برند.خشونت عملی خلاف احساسات و طبع آدمی‌است و آن رفتار فردی می‌باشد که تحت تاثیر موقعیت‌های خاص بروز می‌کند. خشونت طیفی از رفتارهای بسیار تند و آسیب زا و واکنشهایی منفی چون کم‌توجهی و بی‌اعتنایی را در زن و مرد در بر می‌گیرد. سوء استفاده‌های گوناگون زن و مرد از هم، نوع دیگر خشونت است و بردگی مرد و خشونت‌های عاطفی زن، هر یک در جای خود زخم‌هایی مهلک بر احساسات و قلوب شریک زندگی بر جای می‌گذارد که سالیان دراز التیام نمی‌یابد.