دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

مروری بر جام‌های جهانی گذشته: جام‌ جهانی ۱۹۷۴


مروری بر جام‌های جهانی گذشته: جام‌ جهانی ۱۹۷۴

اگر جام جهانی سال ۱۹۷۰ را پایان فوتبال زیبا در این رقابتها می دانیم، در رقابتهای سال ۱۹۷۴ که به میزبانی آلمان غربی برگزار شد، شاهد رقابتهایی به مراتب تیره و تار تر بودیم. به …

اگر جام جهانی سال ۱۹۷۰ را پایان فوتبال زیبا در این رقابتها می دانیم، در رقابتهای سال ۱۹۷۴ که به میزبانی آلمان غربی برگزار شد، شاهد رقابتهایی به مراتب تیره و تار تر بودیم. به نظر می رسید که این رقابتها حال و هوا و روح همیشگی اش را از دست داده و تجارت وارد رقابتهای جام جهانی شده بود.

دور اول:

حضور تیمهایی از جمله استرالیا، زئیر و هائیتی که برای اولین بار حضورشان در مرحله نهایی این رقابتها را تجربه می کردند، رنگ و بوی تازه ای به این رقابتها بخشیدند و البته رقابتهای مرحله گروهی را در قعر گروه هایشان به پایان بردند.دیگر تیمی که برای اولین بار در این رقابتها شرکت می کرد، آلمان شرقی بود که البته عملکرد به مراتب بهتری را به نمایش می گذاشت. آلمان شرقی صدرنشین گروه اول شد، گروهی که آلمان غربی ،استرالیا و شیلی نیز در آن قرار داشتند و بدین ترتیب این گروه رنگ و بویی سیاسی نیز به خود گرفته بود.

در گروه دو رقابتها به مراتب حساس تر بود، چرا که هر سه تیم یوگسلاوی، برزیل و اسکاتلند، رقابتهای گروهی را با ۴ امتیاز به پایان بردند.زئیر هم بدون کسب امتیازی روانه خانه شد.

تیم ملی هلند درگروه ۳ کنترل امور را به دست گرفته بود و به لطف درخشش یوهانس، کرایوف و نیسکنس،نمایش خارق العاده ای را به اجرا می گذاشت.در آن دوره کرایوف نمایش به مراتب بهتری را از پله به اجرا می گذاشت و حقیقتا از ستاره برزیلی سبقت گرفته بود. سوئد،دیگر تیم این گروه بود که توانست مقابل هلند به تساوی بدون گل دست یافته و رقابتهای گروهی را در جایگاه دوم به پایان برد و دیگر تیمهای گروه نیز بلغارستان و اروگوئه بودند که در پایان مرحله گروهی روانه خانه هایشان شدند.

لهستان نیز با حداکثر امتیازات از گروه ۴ به دور بعدی راه یافت. این تیم در مرحله گروهی ۱۲ گل به ثمر رساند و توانست آرژانتین و ایتالیا را شکست دهد. گرگورز لاتو و آندرز سارماش، ستاره های این تیم بودند.در زمانی که لهستانی ها می تاختند، ایتالیا بسیار ضعیف عمل می کردند و تنها پیروزی آنها مقابل هائیتی ضعیف به دست آمد.آرژانتین هم موفق شد تا مقابل آتزوری به پیروزی برسد.

فینال

دیدار فینال رقابتهای این دوره میان دوتیم هلند و آلمان غربی برگزار شد و در این دیدار آلمان غربی موفق شد تا با نتیجه ۲-۱ از سد هلند عبور کند. بدین ترتیب آلمان غربی موفق شد تا برای دومین بار جام قهرمانی را بالای سر ببرد.

قهرمانان و بدها

یوهان کرایوف و نیسکنس قطعا برترین بازیکنان تیم ملی هلند در این رقابتها بودند. البته درخشش رود کرول را نیز نباید فراموش کرد که بازی خیره کننده ای را در ترکیب هلند به نمایش گذاشته بود.او این توانایی را داشت که در ۴ پست دفاعی و به علاوه در خط میانی به بازی بپردازد.

در تیم آلمان میزبان بکن باوئر، فاصله زیادی تا روزهای آرمانی اش داشت و مولر نیز واقعا ضعیف عمل می کرد در این دوران برتی فوکس واقعا خوش درخشید در تیم لهستان که رده سوم را به خود اختصاص داد نیز بازیکنان درخشانی یافت می شد.لاتو، بازیکن لهستان به عنوان آقای گلی رقابتها دست یافت.از سوی دیگر برزیل تعدادی زیادی از هوادارانش را با ارائه بازیهایی نه چندان دقیق ناامید ساخت. پس از تساوی بدون گل این تیم مقابل اسکاتلند، بیل شانکلی، مربی لیورپول در این رابطه گفت:«بازی مهم؟ واقعا می خواهید بدانید که نظر من در مورد این بازی چی بود؟ دو تیم دسته سومی سعی می کردند تا همدیگر را تا حد مرگ بزنند.همین و بس.»

در این میان، مسئولان فدراسیون زئیر، متهم به برخورد نادرستی با بازیکنانشان شدند.موبوتو سسه سکو، رئیس کشوری که اکنون به عنوان جمهوری دموکراتیک کنگو شناخته می شود،از نیروهایش خواسته بود تا بازیکنان این تیم را تهدید کنند که اگر با نتیجه ۰-۴ مغلوب برزیل شوند، هیچ کدام از آنها حق بازگشت به خانه هایشان را نخواهند داشت و در این دیدار، آنها با نتیجه ۰-۳ مغلوب برزیل شدند.

بازی‌های به یاد ماندنی

مصاف تماشایی دو آلمان، یعنی آلمان شرقی و آلمان غربی ، دیداری بود که ر یاد مردمان این کشور می ماند.دیداری که با گل دقیقه ۷۷، به نفع تیم آلمان شرقی پایان یافت.

زمانی که هلند در اولین دیدارش با نتیجه ۰-۲ از سد اروگوئه عبور کرد، خیلی ها متوجه قدرت کرایوف و تیمش شدند. کرایوف یکی از ستاره های بی چون و چرای هلند در این رقابتها بود.

برترین گلزنان

گرگورز لاتو (لهستان- ۷ گل)

آندرز سارماش (لهستان – ۵گل)

یوهان نیسکنس (هلند – ۵ گل)

گرد مولر ( آلمان غربی – ۴ گل)

جانی رپ ( هلند – ۴ گل)

رالف ادستورم ( سوئد – ۴ گل)