سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

دعای مادر در حق فرزند در روز نیمه رجب


دعای مادر در حق فرزند در روز نیمه رجب

فـاطـمـه, مادر داوود پسر زاده امام حسن مجتبی ع و مادر رضاعی امام صادق ع است که امام صادق ع اعـمـال پانزدهم رجب را برای رهایی پسرش از اسارت به او می آموزد

فـاطـمـه، مادر داوود پسر زاده امام حسن مجتبی (ع ) و مادر رضاعی امام صادق (ع ) است که امام صادق (ع) اعـمـال پانزدهم رجب را برای رهایی پسرش از اسارت به او می آموزد.

ثانیه ثانیه های ماه رجب در حال عبور و گذشتن است.انگار همین دیروز بود که طلوع ماه رجب را انتظار می کشیدیم و چه زود گذشت و به نیمه ی آن نزدیک شدیم . ماه رجب ماه علی علیه السلام ، ماه عزیز و پربرکتی است که برای لحظه ها و روزهایش اعمالی بیان شده است .

یکی از شب ها و روز های عزیز این ماه ، شب و روز نیمه ی رجب می باشد .

● اعمال شب نیمه ماه رجب

شب نیمه ماه رجب ، شب شریفی است ،و در آن چند عمل مستحبّ است:

اوّل:غسل کردن.

دوّم:شب زنده‏داری به عبادت،چنان‏که علاّمه مجلسی فرموده.

سوّم:زیارت حضرت سید الشّهدا علیه السّلام‏ .

چهارم:شش رکعت نماز به کیفیتی که در اعمال شب سیزدهم گذشت.

پنجم:سی رکعت نماز که در هر رکعت سوره«حمد»و ده مرتبه‏ سوره «قل هو اللّه احد» خوانده شود،و این نماز را سیّد ابن طاووس با فضیلت بسیار از رسول خدا صلی اللّه علیه و آله روایت کرده.

ششم:دوازده‏ رکعت نماز،هر دو رکعت با یک سلام،و در هر رکعت،هر یک از سوره‏های«حمد»و«توحید»و«فلق»و«ناس» و«ایة الکرسی»و«قدر»را چهار مرتبه بخواند،و پس از سلام چهار مرتبه بگوید: " اللَّهُ اللَّهُ رَبِّی لا أُشْرِکُ بِهِ شَیْئا وَ لا أَتَّخِذُ مِنْ دُونِهِ وَلِیّا "

سپس هر دعایی که می‏خواهد بخواند. سیّد این نماز را به این صورت از امام صادق علیه السّلام روایت کرده،ولی شیخ در کتاب«مصباح»فرموده:که داود بن سرحان از امام‏ صادق علیه السّلام روایت کرده:در شب نیمه رجب دوازده رکعت نماز به جا می‏آوری،در هر رکعت بعد از سوره«حمد»یک سوره‏ خوانده،و هنگامی‏که از نماز فراغت یافتی،هر یک از سوره‏های«حمد»، «قل اعوذ بربّ الفلق» و «قل اعوذ بربّ النّاس» و «قل هو اللّه احد» و«ایة الکرسی» را چهار مرتبه قرائت می‏کنی،و پس از آن چهار مرتبه می‏گویی: " سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ "

پس می خوانی: " اللَّهُ اللَّهُ رَبِّی لا أُشْرِکُ بِهِ شَیْئا وَ مَا شَاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ."

و همچنین در شب بیست‏وهفتم مثل این عمل را به جا می‏آوری.

گفتنی است اعـمـال نـیـمه رجب و دعای معروف به ام داوود که شیخ صدوق، شیخ طوسی، علامه مـجـلـسی وسیدبن طاووس آن را از نظر سند معتبر واز نظر تاثیر برای رسیدن به حاجت، رفع گرفتاری ها و برطرف شدن ظلم و ستم دیگران تجربه شده و معتبر شناخته انددعای مادر در حق فرزند

حبیبه یا فاطمه یکی از جدّه‌های سید بن طاووس و مادر رضاعی امام صادق(علیه السلام) بود. وقتی منصور دوانیقی به مدینه لشکرکشی، عده‌ای را کشته و عده‌ای را به اسارت برد و آنان را با غل و زنجیر در زندانی تاریک حبس کرد.داوود نیز در میان این اسیران بود.فاطمه،خبری از فرزندش نداشت و پیوسته مشغول دعا و تضرع بود.از صلحا و نیکان طلب دعا می‌کرد؛ ولی اجابت نمی‌شد.هر روز خبری از فرزندش می‌آوردند بر مصیبت و غم او تازه و بیشتر افزوده می شد.

روزی امام صادق(علیه السلام) بیمار شد، ام داوود به عیادت ایشان رفت و از ایشان طلب دعا کرد.حضرت دعایی را به ایشان تعلیم داد و فرمود:در ایام البیض۱،آن اعمال را بجا آور.

ابتدا سه روز، سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم رجب را روزه ‏بدار و روز پانزدهم هنگام ظهر غسل کن و ۸ رکعت نماز به جا بیاور. (کیفیت نماز در مفاتیح الجنان ذکر شده به آن مراجعه کنید).

ام داوود می‌گوید:این اعمال را انجام دادم و در خواب جمعی از ملائکه، پیامبران و شهدا را دیدم و پیامبر(صلی الله علیه و آله) به من خطاب کرد فرمود:«ای مادر داوود! بر تو بشارت باد که این جماعت برای تو دعا کردند و حاجتت برآورده شد».

ام داوود می‌گوید:از خواب بیدار شدم و پس از مدتی داوود بر من وارد شدو گفت:مادر! در عراق در زندانی تنگ و تاریک بودم و نا امید از رهایی.در خواب دیدم که تو بر حصیری به نماز نشسته‌ای و دور تو مردان چندی جمع شده‌اند که سرهای ایشان بر آسمان و پاهایشان درزمین بود و تسبیح خدا می‌گفتند.آن گاه پیامبر(صلی الله علیه و آله) را دیدم که خطاب به من فرمود:«خدای تعالی دعای مادرت را در حق تو مستجاب کرد».چون بیدار شدم فرستادگان منصور دوانیقی به زندان آمدند.

شبانه مرا پیش او برده،غل و زنجیر را از دست و پای من باز کردند و ده هزار دینار به من داده ،بر شتری سوار کردند و به سرعت به مدینه رسانیدند.فاطمه می‌گوید:من داوود را به خدمت امام صادق(علیه السلام) بردم.حضرت فرمود:سبب آزادی تو آن بود که منصور، امیرالمؤمنین(علیه السلام) را در خواب دیده بود و به او گفت:«فرزند مرا رها کن که اگر این کا ر را نکنی تو را در آتش می‌اندازم!چون نظر کرد دریایی از آتش را درزیر پای خود دید.از وحشت بیدار شد و ترا رها کرد.

● سند اعمال نیمه رجب

گفتنی است اعـمـال نـیـمه رجب و دعای معروف به ام داوود که شیخ صدوق، شیخ طوسی، علامه مـجـلـسی وسیدبن طاووس آن را از نظر سند معتبر واز نظر تاثیر برای رسیدن به حاجت، رفع گرفتاری ها و برطرف شدن ظلم و ستم دیگران تجربه شده و معتبر شناخته اند .

● اوصاف نیمه ماه رجب

این روز از روزهای ویژه و ارجمند و گرامی است. در این باره در کتاب شریف اقبال آمده است: حضرت آدم از خداوند پرسید خدایا محبوب‌ترین روزها و گرامی‌ترین زمانها نزد تو کدام است. خداوند وحی فرمود: محبوب‌ترین روزها نزد من نیمه رجب است. ای آدم در این روز بکوش تا با قربانی کردن، میهمانی دادن، روزه داشتن، نیایش کردن، بخشش خواستن‌، لا اله الا الله گفتن به من تقرب و نزدیکی جویی.

ای آدم من چنین تقدیر کردم که فرزندی از فرزندان تو را به پیامبری برانگیزم و روز نیمه رجب را به او و به امت ویژه سازم که در آن روز چیزی از من نخواهند جز اینکه بدانان ببخشم و عفو و گذشت نخواهند جز اینکه از گناهانشان درگذرم ای آدم آنکه نیمه رجب را روزه دارد ذکر گوید، خضوع و خشوع کند و از صدقه دهد، نفس خویش را پاس دارد پاداشی جز بهشت نخواهد داشت ای آدم به فرزندانت گوشزد کن که در ماه رجب نفس خویش را پاس دارند و از کج راهی بپرهیزند که گناه در این ماه بس بزرگ است.

یَا مُرْسِلَ الرَّحْمَةِ مِنْ مَعَادِنِهَا : ای فرستنده رحمت از سرچشمه‏هایشاعمال روز نیمه ماه رجب

روز نیمه رجب، روز مبارکی است،و در آن چند عمل مستحب است:

اوّل:غسل کردن .

دوّم:زیارت حضرت سیّد الشهداء علیه السّلام،زیرا از ابن ابی نصر نقل شده که گفت:از حضرت‏ رضا علیه السّلام پرسیدم،امام حسین علیه السّلام،را در کدام ماه زیارت کنیم؟فرمود:در نیمه رجب و تمام ماه شعبان .

سوّم: نماز سلمان به کیفیتی که در اعمال روز اوّل گذشت .

چهارم:چهار رکعت نماز بخواند،و پس از سلام دست به‏ دعا بردارد و بگوید:

اللَّهُمَّ یَا مُذِلَّ کُلِّ جَبَّارٍ : ای خوارکننده هر ستمگر سرکش

وَ یَا مُعِزَّ الْمُؤْمِنِینَ : و ای عزّت‏بخش مؤمنان

أَنْتَ کَهْفِی حِینَ تُعْیِینِی الْمَذَاهِبُ : تویی پناهگاه من آن هنگام که دیدگاه‏ها و روشها مرا عاجز سازند

وَ أَنْتَ بَارِئُ خَلْقِی رَحْمَةً بِی : و تویی پدیدآورنده جسم و جانم از روی مهر و رحمت

وَ قَدْ کُنْتَ عَنْ خَلْقِی غَنِیّا : درحالی‏که از آفریدن من بی‏نیاز بودی

وَ لَوْ لا رَحْمَتُکَ لَکُنْتُ مِنَ الْهَالِکِینَ : و اگر رحمت تو نبود هرآینه از هلاک‏شدگان‏ بودم

وَ أَنْتَ مُؤَیِّدِی بِالنَّصْرِ عَلَی أَعْدَائِی : و تویی تأیید کننده من در پیروزی بر دشمنانم

وَ لَوْ لا نَصْرُکَ إِیَّایَ لَکُنْتُ مِنَ الْمَفْضُوحِینَ : و اگر یاری تو نبود،هرآینه از رسواشدگان‏ بودم

یَا مُرْسِلَ الرَّحْمَةِ مِنْ مَعَادِنِهَا : ای فرستنده رحمت از سرچشمه‏هایش

وَ مُنْشِئَ الْبَرَکَةِ مِنْ مَوَاضِعِهَا : و پدید آورنده برکت از جاهایش

یَا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالشُّمُوخِ وَ الرِّفْعَةِ : ای آن‏که‏ هستی‏اش را به نهایت بزرگی و بلندی خاص ساخته

فَأَوْلِیَاؤُهُ بِعِزِّهِ یَتَعَزَّزُونَ : دوستانش به عزت او عزیز می‏شوند

وَ یَا مَنْ وَضَعَتْ لَهُ الْمُلُوکُ نِیرَ الْمَذَلَّةِ عَلَی أَعْنَاقِهِمْ : ای آن‏که پادشاهان در برابرش یوغ خواری بر گردن نهاده‏اند

فَهُمْ مِنْ سَطَوَاتِهِ خَائِفُونَ : در نتیجه از حملات انتقام‏جویانه‏اش در هراسند

أَسْأَلُکَ بِکَیْنُونِیَّتِکَ الَّتِی اشْتَقَقْتَهَا مِنْ کِبْرِیَائِکَ : از تو می‏خواهم به حق وجودت که‏ آن را از کبریایت برون ساختی

وَ أَسْأَلُکَ بِکِبْرِیَائِکَ الَّتِی اشْتَقَقْتَهَا مِنْ عِزَّتِکَ : و از تو می‏خواهم به حق کبریایت که آن را از عزّتت برگرفتی

وَ أَسْأَلُکَ بِعِزَّتِکَ الَّتِی اسْتَوَیْتَ بِهَا عَلَی عَرْشِکَ : و از تو می‏خواهم به حق عزّتت که با آن بر حکومت هستی چیره گشتی

فَخَلَقْتَ بِهَا جَمِیعَ خَلْقِکَ : با آن همه آفریدگانت را آفریدی

فَهُمْ لَکَ مُذْعِنُونَ : در نتیجه همه آنان بر هستی‏ات اعتراف دارند

أَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِهِ : که بر محمّد و اهل بیتش درود فرستی.

● شرح اعمال مستحبی امّ‌داود

عمل «ام داود» نیز از مهم‌ترین اعمال این روز شریف است.

هر کسی که می‌خواهد عمل «ام داود» را انجام دهد، باید روزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ ماه رجب را روزه بگیرد و در روز پانزدهم در نزدیکی ظهر، غسل کند و به هنگام ظهر، نماز ظهر و عصر را در جایی خلوت به جای آورد که کسی و یا چیزی وی را به خود مشغول نسازد.

پس از خواندن نماز به سوی قبله بنشیند و سوره حمد را صد بار، سوره توحید (قل هو الله احد) را صد بار، آیة‌الکرسی را ده بار بخواند و سپس سوره‌های ذیل را یکبار به طور کامل بخواند:

سوره انعام، سوره بنی اسرائیل، سوره کهف، سوره لقمان، سوره یس، سوره صافات، سوره فصلت، سوره شوری، سوره دخان، سوره فتح، سوره واقعه، سوره ملک، سوره قلم، سوره انشقاق و ما بعدش تا آخر قرآن کریم را بخواند و چون از خواندن آیات قرآن، فراغت حاصل کرد، در حالیکه به سمت قبله است، این دعا را بخواند:

صَدَقَ اللّهُ الْعَظِیمُ الَّذِی لا إلهَ إلاّ هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ ذُوالْجَلالِ وَ الْإِکْرامِ و...

پس از دعا نیز بر زمین سجده کند و دو طرف صورت خود را بر خاک گذارد و بگوید: «اللّهم لک سجدت وبک آمنت، فارحم ذُلّی وفاقتی واجتهادی وتضرّعی و َسکنتی وفقری الیک یا ربّ» و کوشش کند که از چشم هایش اشک بریزد که البته اگر کسی باتوجه به معانی گران قدر این دعا ، آن را بخواند قطعاً در خود تحولی را احساس خواهد کرد و چنین اتفاقی خواهد افتاد و اگر چنین اتفاقی افتاد در آن لحظه ما را از دعای خود فراموش نفرمایید که این اشک ها اگر چه به اندازه سر مگسی باشد نشانه استجابت دعا است . انشاا...

فرآوری : زهرا اجلال

منابع :

سایت حوزه ؛ مقاله " معصومه ذبیحی "

سایت تابناک

سایت خبرگزاری جوانان

مفاتیح الجنان