سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بررسی علل عدم خلاقیت و نوآوری در شرکتهای دولتی و راهکارهای سازنده


بررسی علل عدم خلاقیت و نوآوری در شرکتهای دولتی و راهکارهای سازنده

انسان بخاطر زنده ماندن و زندگی کردن مجبور است فعالیت داشته باشد اعم از اجتماعی,سیاسی,فرهنگی,اقتصادی بنابراین خانوده کوچکترین و دولتها بزرگترین نهادهای تشکیل دهنده اصلی هستند

اصل ۴۴ قانون اساسی کشور

"متن کامل ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد اصل ۴۴ قانون اساسی"

بسم‌الله الرحمن‌الرحیم

سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مطابق بند ۱ اصل ۱۱۰ ابلاغ می‌گردد. لازم است نکاتی را در این زمینه یادآور شوم:

۱ـ اجرای این سیاستها مستلزم تصویب قوانین جدید و بعضاً تغییراتی در قوانین موجود است؛ لازم است دولت و مجلس محترم در این زمینه با یکدیگر همکاری نمایند.

۲ـ نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام بر حسن اجرای این سیاستها با اتخاذ تدابیر لازم و همکاری دستگاههای مسؤول و ارائه گزارشهای نظارتی هر سال در وقت معین مورد تأکید است.

۳ـ در مورد «سیاستهای کلی توسعه بخشهای غیر دولتی از طریق واگذاری فعالیتها و بنگاههای دولتی» پس از دریافت گزارشها و مستندات و نظریات مشورتی تفصیلی مجمع راجع به:

رابطه‌ی خصوصی‌سازی با هر یک از عوامل ذیل اصل ۴۴، نفش عوامل مختلف در ناکارآمدی بعضی از بنگاههای دولتی، آثار انتقال هر یک از فعالیتهای صدر اصل ۴۴ و بنگاههای مربوط به بخشهای غیر دولتی، میزان آمادگی بخشهای غیر دولتی و ضمانتها و راههای اعمال حاکمیت دولت، اتخاذ تصمیم خواهد شد.

سید علی خامنه‌ای

۱/خرداد/ ۱۳۸۴

باتوجه به اصول سیاست های کلان جامعه ، واگذاری سازمانها به بخش خصوصی وتعاونی امری اجتناب ناپذیر می باشد وهرچه قدر بدنه اصلی دولت باریکتر باشد .مدیریت، وخلاقیت و نوآوری در تمامی بخشها به ویژه مقوله انرژی تحقق خواهد یافت . و هرکس در هر مقامی جلوی این قانون بایستد ویا اطاله نماید شرعا" وقانونآ خائن هست و باید مجازات شود. در ضمن بررسی بعضی از علل بی تفاوتی (indifference) کارکنان و چرایی آنها در سازمانهای ایرانی و روشهای پیش گیری قبل از شروع بکار هر مجموعه اقتصادی، اداری و خدماتی و کنترل آن در سازمانهای موجود و بطور کلی پژوهش در یکی از مهمترین عوامل عدم پیش رفت سازمان، و عدم اجرای اصل ۴۴ در بخش انرژی هدف این مقاله می باشد.

انسان بخاطر زنده ماندن وزندگی کردن مجبور است فعالیت داشته باشد .اعم از اجتماعی،سیاسی،فرهنگی،اقتصادی بنابراین خانوده کوچکترین و دولتها بزرگترین نهادهای تشکیل دهنده اصلی هستند .از موقعی که انسان بدنیا می آید وازدنیا می رود در جهت آموختن فنون چهار عمل اصلی فعالیت می نماید وبا توجه به اینکه انسان ذاتا زیبا پرست ونو گراست بنابرین تلاش می کند که بهترین گزینه را انتخاب نماید یعنی به عبارت علمی میخواهد مدیریت وخلاقیت و نوآوری داشته باشد. ولی چرا نمی تواند این چرایی در واقعه جرقه حرکت به سوی کمال بشریت می باشد در هر اصل ،علم وتکنوژی و نانو تکنولوژی انسان را به جایی خواهد رساند که چرایی این همه علل و مشکلات و عقب نگه داشته شدن یا به عبارتی عقب ماندگی را حل خواهد نمود.

اصلا چه عواملی باعث می شود که انسان و به عبارت سازمانی ،منابع انسانی که کننده تمامی امورات جامعه میباشد نتواند خلاقیت و نو آوری ومدیریت بهینه داشته باشد .

این همه دانشمندان علمی ، نخبگان و این همه علما و فیلسوفان که در کشور داریم چرا نمی توانیم یک مدیریت بهتر در تمامی امورات داشته باشیم مگر ریشه مشکلات اصلی در کجاست؟!

مگر ما چی نداریم که دیگران دارند مگر آنهایی که مدیریت و خلاقیت و نوآوری را به ملکه ظهور رساندند چه کارهایی کردند که توانستند محکم روی پای خودشان بایستند ومدیریت عالی داشته باشند مگر آنها انسان نیستند به نظر اینجانب هر انسانی و به عبارت علمی هر مدیر ی می تواند فارغ ازهر مسائلی به شرطی که جسارت وعرضه داشته باشد می تواند مدیر موفق و کارآمد باشد ولی چرا در کشور ما این چنین نیست . چرا در این دنیا کسانی که کارهای علمی وفنی و تکنولوژی خوب و پسندیده انجام داده اند تقلید نکنیم مگر ما تقلید دینی نمی کنیم ( یک مثل آلمانی هست که میگه: بهتر است دوباره سوال کنی تا اینکه یک راه اشتباه بروی) (۱)

من نمی دانم این همه قانون وضع می کنند این همه از بیت المال خرج می شود و این همه لایحه تقدیم مجلس می شود این همه پیگیری واجرای مصوبات مجلس صورت می گیرد ولی باز هم کار درست نمی شود وما به دنبال اجرای هزاران هزار کنفرانس علمی و تحقیقاتی هستیم و هر سال در کشور بیش از ۱۰۰ کنفرانس دولتی و خصوصی اجرا می کنیم ولی باز هم به خواسته های خود وجامعه نمی رسیم . این مهم را باید باور داشت .چرا مقام معظم رهبری به این روشنی اصل۴۴ قانون اساسی و سیاست های کلان جامعه را ترسیم نمودند وخط مشی بیان نمودند ما آنها را اجرا نمی کنیم . و یا اگر اجرا می کنیم چرا اینقدر با اطاله انجام می دهیم .به نظر اینجانب مدیران و رئیسان جامعه ما به هر نحوی راضی نیستند این پست و مقامهای دولتی را به راحتی از دست بدهند چرا که به نفع شان نیست ولی اعتقادم بر این است دیر یا زود به این اصل تن خواهند داد پس چه بهتر که مدیریت زمان را از دست نداده ،سیاست های بالقوه را به بالفعل تبدیل کنند و مدیران یک گلاسنوست ایجاد کنند آنموقع می بنیم که مدیریت ، خلاقیت و نوآوری راچقدر راحت می توان بدست آورد و اجر ا کرد.

جالب است طبق آمار رسمی و غیر رسمی در کشور مان حدود ۵میلیون نفر کارمند دولتی داریم که در هیچ یک از کشور های دنیا این رکورد با توجه به جمعیت فعال کشور سابقه ندارد

و جالب تر از اینکه کارایی کارمندان هم ،در متوسط نیست آیا این خیانت به جامعه نیست آیا این حیف ومیل بیت االمال نیست.

اینجانب بیشتر ازارائه آمار و نمودار خوشم نمیاد به عبارت علمی آنقدر کتاب ومقاله وآمار درایران چاپ شده است که نگوونپرس ولی از عمل خبری نیست. چرا ؟! نمی دانم

این اولین و آخرین مقاله علمی اینجانب در بخش انرژی می باشد. چرا که می دانم به احتمال زیاد مقبول دوستان ومدیران واقع نشود ونخواهند چاپ یا ارائه شود .در هر اصل با توجه به تفکرات وایده های علمی اینجانب در این مقاله چند مورد از علل عدم ظهورمدیریت بهینه و نبود خلاقیت و نو آوری به خصوص در عرصه انرژی در دوبخش مهم را به شرح ذیل اعلام میدارم :

۱- عدم اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و واگذاری بخش انرژی بدون سرمایه گذاری مدیران دولتی در بخش خصوصی و تعاونی واجرای اصول زیر به تحقق اصل ۴۴ کمک خواهد کرد اگر برعکس آیتم های زیر محقق شود.

هیچ کارگر و کارمند و کارشناسی امنیت وثبات شغلی جهت ارائه نظرات و ایده و نوآوری ندارد.

مدیریت ،خلاقیت و نوآوری چیزی نیست که از بازار خرید بلکه باید بسترها را آماده کرد تا به ملکه ظهور رسد.

هر مدیری باید به ذیر دستان خودش اجازه نقد را بدهد تا در فضای سالم به دور از مسائل تنش به دنبال ایده ها و خلاقیت باشد نه اینکه کارشناس وزیر دستش را تهدید به اخراج نماید.

تمامی کارمندان دولتی و خصوصی وتعاونی خود را ملزم به اجرای قوانین و مقررات نظام مقدس جمهوری اسلامی مقید کنند واز گناهان کبیره اجتناب کنند وبه عبارتی از رشا ء و ارتشا ءجدا" خود داری نمایند

سیاسی عمل کردن بعضی از مدیران و مسوولین کشوری باعث می شود اصل مدیریت سالم و وتخصص از بین برود وکارها فرمالیته انجام گردد

هیچ وقت کارمندان و کارگران جسور وبا شهامت ومتخصص را تحت هیچ شرایطی ازسازمان به خاطر منافع شخصی بیرون نکنند. ( فرار مغزها)

ایجاد بانک اطلاعاتی ایده و نظر برای تمامی پرسنل و اطمینان خاطر به آنها که به هیچ وجه افکار و ایده های کارکنان به غیر از در جهت خلاقیت و نو آوری سازمان چاپ وفاش نخواهد شد.

۲- بی تفاوتی کارکنان نسبت به مسائل و مشکلات سازمان

یکی از مهمترین مسئله همان بی تفاوتی کارکنان به اصل مسئله است که خود مشکلی است که در ایران گریبانگیر اکثر سازمانهای دولتی و بعضی سازمانهای غیر دولتی است. مدیران در برخورد با این موضوع عکس العمل های متفاوت از خود نشان می دهند، بعضی فقط حرص می خورند، بعضی چون چاره ای نمی یابند بی تفاوت می گذرند، بعضی چاره کار را آموزش کارکنان می دانند،‌ بعضی (مدیران بی تجربه) اصلاً متوجه آن نمی شوند. آنها در سازمان خود مشکلی نمی بینند. بی تفاوتی نوعی انحراف از وضعیت متعادل در سازمان است. در مدیریت بحران نیز، بحران را انحراف از وضعیت تعادل تعریف کرده اند. پس شاید بتوان بی تفاوتی را نیز نوعی بحران نامید. اگر به بی تفاوتی مانند دیگر عوامل بحران زا از قبیل: کاهش نقدینگی، یا عدم فروش کالای تولید شده و مواردی از این دست، توجه شود، می توان به آن بعنوان یک عامل تخریبی در سازمان نگاه کرد. بی تفاوتی را شاید بتوان یک بحران خاموش، سقوط آرام و تخریب مستمر و بدون صدا نام نهاد. نگرش این چنینی به موضوع بی تفاوتی با توجه به اینکه تأثیر زیادی بر سیستمهای مختلف در سازمان، بخصوص بر تولید دارد، بسیار جای تأمل است.

سئوالی که در اینجا مطرح می شود این است که، چرا چنین مشکلی بوجود می آید؟ چه عواملی باعث بوجود آمدن بی تفاوتی در کارکنان خواهد شد؟ علت چیست؟.

۱-بعضی از علل بروز بی تفاوتی در کارکنان

• بی توجهی مافوق به مسائل و اتفاقات سازمان: بی توجهی از طرف مافوق دلایل مختلفی دارد از قبیل بی تفاوت بودن خود مافوق به مسائل سازمان، بی تجربه بودن مافوق، نداشتن دانش کافی، نبود معیارهای ارزشیابی و ...

• عدم شایسته سالاری: کارکنان نگاه تیزبینی به تصمیمات مدیریت در مورد خودشان دارند. بطور مثال در انتصاب همیشه یک مقایسه اجتماعی بوجود می آید. در صورت عدم انتخاب فردی شایسته، موجب بروز نارضایتی و بی تفاوتی می گردد. شایسته سالاری در سازمانهای بیمار جایگاهی ندارد. در چنین سازمانهای ترفیعات بر اساس شایستگی افراد انجام نمی شود و معیار شایسته بودن بر تعداد بله گفتن و حرف شنوی بدون چون و چرا است.

• برخورد گزینشی با تخصص افراد: چه بسا افرادی که دارای دانش و تخصص بالای هستند ولی بخاطر برخورد گزینشی و انتخابی در جایگاه پایینی قرار می گیرند و بالعکس.

• عدم وجود نظارت: نظارت از جمله مواردی است که موجب می شود پرسنل احساس کنند که مورد توجه هستند و کارشان ارزشمند است.

• عدم شناخت نیازهای کارکنان: کارکنان نیازهای متفاوتی دارند. بعضی با دریافت پول بیشتر، بعضی با پذیرفته شدن، بعضی با تشویق و ... احساس رضایت می کنند. در سازمانهایی که بصورت سنتی اداره می شوند، مدیران فقط بدنبال تأمین نیازهای فیزیولوژیکی و ایمنی که اولین نیاز در سلسه مراتب نیازهای آبراهام مازلو می باشد، هستند. در این سطح نیازهای اصلی و اساسی آنها مانند شکوفایی که از جمله نیازهای روانی است، برآورده نمی شود. کارکنان درصورت عدم تأمین نیازهای اساسی شان، ابتدا احساس رضایت نمی کند و سپس بعد از تلاش برای ارضاء این نیاز و مواجه شدن با عدم توجه مدیران، منجر به از بین رفتن انگیزه در آنها و در نهایت بی تفاوتی خواهد شد. این مسئله چون به مرور بوجود می آید در کارکنان قدیمی بیشتر دیده می شود.

• توجه به بعضی از شغلها: از آفات توجه به بعضی شغلها و بی توجهی به بعضی دیگر، علاوه بر بروز بی تفاوتی، موجب عدم ثبات و ماندگاری افراد در شغلی که تجربه انجام آن را دارند می شود. زیرا که فرد احساس می کند اگر در قسمت دیگری مشغول بکار شود، مدیریت به او توجه بیشتر می کند و از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود و در نهایت می تواند از مزایا بیشتری استفاده نماید در نتیجه به شغل فعلی خود اهمیتی قائل نخواهد شد و بدنبال راه گریزی برای انتقال به قسمت دیگری می باشد.

وجود تبعیض: تبعیض نتیجه نامطلوب تمرکز قدرت در سازمان است. وجود تبعیض موجب هرز رفتن استعدادها و ضعیف شدن توانایی ها کارکنان می شود که نتیجه نهایی آن چاپلوسی، تملق و پذیرفتن نظرات غلط مافوق است. این موضوع نیز چیزی جز کاهش انگیزه و بی تفاوتی ببار نخواهد آورد. ناگفته مشخص است که از بین رفتن استعدادها و ضعف در توانایی ها موجب می شود تا سازمان نتواند به برنامه های پیش بینی شده خود برسد که نتیجه آن کاهش سود خواهد بود.

• وجود هرم تصمیم گیری: در سازمانهای سنتی تصمیم فقط از بالا به پایین گرفته می شود. کارکنان هیچ تأثیری در تصمیمات ندارند. هر تصمیمی فقط با نظر و تأیید مدیر قابل اجراء است و در صورت رد (هر چند اگر صحیح باشد) جایی برای برگشت وجود ندارد.

• عدم اطلاع کارکنان از نتایج عملکرد خود: یکی دیگر از مهمترین عوامل بروز بی تفاوتی در کارکنان، عدم اطلاع از نتیجه کاری که انجام داده اند می باشد. به گفته دیگر، بازخورد ناکافی از کار انجام شده و ندانستن این که استاندارد عملکرد او چیست، موجب پرداخت بهاء گزافی خواهد شد. برای روشن شدن مطلب مثالی می آوریم، کارگری را در نظر بگیرید که موظف است لوازمی را در پالت قرار دهد و به قسمت دیگری از خط تولید انتقال دهد. اگر او با نحوه چیدن درست قطعات در پالت و نتیجه آن مطلع نباشد و آن وسایل را بصورت نامنظم حمل نماید، موجب می شود تعداد کمی قطعه را در پالت قرار دهد و تعداد دفعات حمل و نقل نیز اضافه خواهد شد که باعث اتلاف وقت و افزایش زمان انجام کار و هزینه می شود. درصورتی که اگر به او آموزش داده شود و با نحوه درست چیدمان لوازم آشنا شود و بطور مستمر در جریان نتیجه عملکرد خوب خود قرار گیرد، می توان انتظار داشت که او در آینده نتایج بهتری از کار خود بگیرد.

۲- راهکارهای برخورد با بی تفاوتی در کارکنان

حال که با علل بروز بی تفاوتی آشنا شدیم باید بدنبال راه چاره و روش پیش گیری و از بین بردن‌ آن در کارکنان باشیم. در اینجا تعدادی از مهمترین روشهای کنترل بی تفاوتی را مورد بررسی قرار می دهیم.

• آزادی عمل به کارکنان در انجام امور قسمت خود: منظور از آزادی عمل، فکر کردن و عمل نمودن در مورد حیطه کاری خود می باشد. در این صورت کارکنان احساس رضایت می کنند و از انجام کار خود ابراز خشنودی می نمایند.

• اهمیت دادن به هر شغل بدون مقایسه با مشاغل دیگر سازمان: اگر به هر شغل بعنوان یک کار مهم و مورد نیاز در سازمان توجه شود، هیچگاه مقایسه بین مشاغل و مشخص کردن مهمترین و کم اهمیت ترین، پیش نمی آید. در نظر مدیریت منابع انسانی، وجود کلیه شغلها در جایگاه خود مهم و برای ادامه کار سازمان و رسیدن به اهداف عالی ضروری و لازم است. در این صورت هیچ کس احساس حقارت نمی کند و کارکنان با انجام کاری که مسئول آن هستند ابراز رضایت و خشنودی می کنند.

• ارزیابی عملکرد: فرآیندهای مختلفی در مدیریت منابع انسانی وجود دارد. از جمله آنها، ارزیابی عملکرد کارکنان می باشد که به نوبه خود بسیار حائز اهمیت و در خور توجه است. به همین دلیل کمی بیشتر به آن می پردازیم. برای دست یابی به یک عدالت در سنجش عملکرد کارکنان، در هر سطوحی می بایست ارزیابی دو جانبه یعنی مدیران از زیر دستان خود و کارکنان از مدیران و رواسای قسمت خود صورت گیرد. این روش می تواند مناسبات بین آنها را بهبود ببخشد و نظر کارکنان نسبت به مدیریت را تغییر دهد.

• زیبایی محل کار: زیبایی و آراستگی محل کار موجب دلچسب شدن آن برای کارکنان می شود. در یک بررسی بعمل آمده مشخص شد که استفاده از رنگهای دلپذیر در محیط کار باعث کاهش غیبتهای مکرر کارکنان، افزایش دلبستگی و دلگرمی آنان به کار و کاهش خستگی عمومی بدن می گردد. سلولهای چشم در مقابل طول موجهای مختلف حساسیت های مختلف از خود نشان می دهند. مثلاً رنگهای روشن و ملایم چشم و اعصاب کارکنان را آرامش می بخشند و با توجه به تحقیقات روانشناسی ناخود آگاه در آنان شور و علاقه به کار ایجاد می کنند.

• افزایش دانش کارکنان: سازمانهای یادگیرنده بدنبال کسب بهترین ها (از جهات مختلف) هستند. برای بدست آوردن بهترین ها باید دائماً آموخت و آموخته ها را انتقال داد. این کار را همه کارکنان از مدیر ارشد تا کارکنان ساده سازمان به نسبت نیاز شغلی باید انجام دهند. آموزش مستمر به سازمان قدرت می دهد و سرعت حرکت را برای رسیدن به هدف، بیشتر می کند. در سازمانهای یادگیرنده، بدلیل افزایش توانایی فکری کارکنان، آموزش روشهای جدید، عدم وجود سرزنش، استقبال از ایده های جدید، کاهش شدید تنبیه ها، تقویت رضایت مندی کارکنان، تقسیم قدرت در بین کارکنان و ... کارکنان از کار خود لذت می بدند و دائماً در حال پویایی هستند در چنین سازمانی بهیچ وجه بی تفاوتی بوجود نمی آید. در سازمانهای یادگیرنده، نوآوری و خلاقیت بسیار بالا است. هر چه آموزش با کیفیت تر و بیشتر صورت گیرد، موجب ایجاد تغییر در افراد می شود. که نتیجه آن بوجود آمدن افرادی خلاق و فعال می باشد و باعث پیشرفت سازمان می گردد. برای ایجاد سازمانی یادگیرنده، ضمن تلاش برای ایجاد این رویه و گسترش فرهنگ یادگیری، باید مدیران بر این عقیده باشند که هزینه یادگیری و آموزش با ارتقاء دانش و افزایش سطح تخصصی افراد جبران خواهد شد. در حقیقت با بسط فرهنگ یادگیری و افزایش سطح دانش، سود نهایی سازمان بیشتر خواهد شد. از دیگر فواید آموزش، آشنایی کارکنان با مشکلات و در نتیجه ایجاد تفکر، پویایی بلند مدت در سازمان، خلاقیت، نوآوری و همچنین باعث عدم مقاومت کارکنان در برابر تحولات و تغییرات سازمان و... می شود.

• شایسته سالاری را می توان انتخاب بهترین ها در مناسب ترین جایگاه تعریف کرد. امروزه سازمانها برای رسیدن به سطح مطلوب خود، نیاز به بکار گیری انسانهایی با خصوصیات و شایستگی ها بالا دارند. مطمئناً هیچ کسی یافت نخواهد شد که خواهان شایسته سالاری نباشد. یعنی شایسته خواهی در همه وجود دارد. اما هر کس شایسته را بنوعی تعریف می کند. در این میان سازمان باید با معیارهای منطقی و علمی بدنبال شایسته شناسی و بعد شایسته گماری و برای آینده شایسته پروری نماید.

• مشارکت کارکنان در تصمیمات سازمان: یکی دیگر از روشهای کنترل و از بین رفتن بی تفاوتی، تقسیم قدرت و اجازه دادن به کارکنان برای تصمیم گیری بر اساس سطح مسئولیت آنها می باشد که موجب همکاری و مشارکت کارکنان در پیش بردن سازمان، بسمت اهداف خود می شود‌. درصورت مشارکت کارکنان در تصمیم گیری اختلاف در نظرات و تعیین الویت ها از بین می رود و موجب نزدیکتر شدن نظرات مدیران و کارکنان می شود. مشارکت در تصمیم گیری باعث می شود که استرس ناشی از انتظارات مبهم و دائماً در حال تغییر مدیریت کاهش یابد، انگیزه برای انجام کار درست افزایش پیدا کند، کمیت و کیفیت در عملکرد کارکنان بیشتر شود و ارزیابی عملکرد کارکنان با صحت بیشتری انجام شود.

۳- ارزیابی عملکرد کارکنان

بدلیل اینکه محور بحث ما در این قسمت کارکنان می باشند و همچنین بعلت اهمیت ارزیابی از آنها، به این موضوع کمی بیشتر می پردازیم.

در ارزیابی عملکرد کارکنان ۲ مطلب باید مشخص شود:

• نتیجه کار کارکنان

• نظر سازمان در مورد کارکنان

۳-۱- محاسن ارزیابی

• جلوگیری از عملکرد منفی کارکنان و بهبود نحوه عملکرد آنان

• مشخص شدن کارکنان نخبه و مفید سازمان

• مشخص شدن افراد ضعیف و نوع ضعف آنان

• مشخص شدن نیازهای آموزشی و غیر آموزشی کارکنان

• استاندارد کردن کارها وروشها

• افزایش عملکرد مطلوب کارکنان

• افزایش همکاری کارکنان با مدیریت

• کنترل دقیق کلیه کارها در سازمان

• اهش هزینه های تولید

• شنایی کارکنان با انتظارات مدیریت سازمان

• بوجود آمدن امید به آینده شغلی در کارکنان(امنیت، ارتقاء و ...)

۳-۲- سیاست حاکم بر ارزیابی عملکرد کارکنان

• بر مبنای حقایق موجود در سازمان استوار شود.

• اطلاع رسانی به کارکنان از نتایج ارزیابی

• بدون فرق گذاشتن و در بی طرفی کامل بین کارکنان انجام شود.

• گاهی اوقات ارزیابی غیر رسمی برگزار گردد.

• فاصله بین دو ارزیابی با توجه به وضعیت سازمان و مقررات موجود در آن در نظر گرفته شود. نه خیلی دور نه خیلی نزدیک.

• مقایسه ارزیابی ها و جمع بندی نهایی و اطلاع رسانی در یک دوره مشخص(مثلاً یک سال)

• اطلاعات لازم برای ارزیابی باید برای هر فرد با توجه به شغل او مشخص شود. بعبارت دیگر بصورت شناور و قابل تغییر باشد.

• کسب اطلاعات دائمی از جایگاه شغلی و عوامل تأثیر گذار بر عملکرد پرسنل.

• تفکیک کارکنان تازه وارد از کارکنان با سابقه و مشخص کردن مدت زمان کار هر فرد در شغل فعلی. به گفته دیگر ممکن است فردی سابقه طولانی در سازمان داشته باشد ولی در شغل فعلی سابقه چندانی نداشته باشد.

• تفکیک کارکنانی که بدرستی مقررات را رعایت نمی کنند از کارکنانی که در رعایت مقررات و آیین نامه ها دقت زیادی دارند.

• مرکز ارزیابی بر میزان عملکرد باشد نه افزایش حقوق و مزایا.

• مورد نگری در کار: به دلایل مختلف در بعضی موارد ممکن است به عملکرد فردی بیش از حد مثبت یا منفی توجه شود که در این صورت بهتر است مورد به مورد کارهای فرد مورد بررسی و ارزیابی قرارگیرد. احتمال دارد وی در بخش از کارش عالی و در قسمت دیگر ضعیف عمل نماید. در این صورت باید هر مورد از کارش جداگانه بررسی شود.

توجه به همه کارکنان به یک اندازه بعبارت دیگر با یک چشم نگاه کردن: این به این معنا نیست که تسهیلات نیز به یک میزان داده شود. این عدالت نیست، باید با توجه به کار، شایستگی های فردی و دیگر موارد انجام شود.

نتیجه:

در بررسی علل عدم خلاقیت و نوآوری در سازمانها وراهکارهای سازنده به این نتیجه می رسیم که اولا باید اصل ۴۴ قانون اساسی به طور شفاف و بدون نفوذ مدیران وسیاستمداران دولتی به بخش خصوصی یا تعاونی واگذار تا خود مردم سهم دار اصلی باشند ثانیا دولت سیاست گذاری و نظارت را به عنوان وظیفه اصلی عهده دار شود تا بتواند در کنار اقتصاد مردمی فعالیت خود را شروع کند . یکی از مهارتهای مهم مدیریت آشنا بودن با مشکلات غیر آموزشی و یافتن راه حلهای کنترل آن برای افزایش مهارتهای پرسنل می باشد. عملکرد مدیر یا مدیران بیشترین تأثیر را در کسب موفقیت در هر سازمانی می گذارد. تأثیر عملکرد کارکنان در حد بسیار پایینی قرار دارد. نتیجه عملکرد مثبت یا منفی مدیران موجب می شود که یک سازمان عالی و یا یک مجموعه بهم ریخته و دارای مشکلات فراوان بوجود آید. شکل زیر بخوبی وظایف شغلهای مختلف را در هر سازمانی نشان می دهد.

سمت چپ شکل مربوط به بهسازی و سمت راست مربوط به حفظ و نگهداری است. بیشترین وظیفه مدیران بهسازی، بهینه کردن وضعیت سازمان می باشد و مهمترین وظیفه سرپرستان و کارگران حفظ و نگهداری وضع موجود است. در کشور ما شاید بعضی مدیران با توجه به وضعیت جامعه از نظر کاریابی، بر این عقیده باشند که نیاز به استفاده از روشهای ایجاد انگیزه نیست. چرا که وقتی فردی نتواند کاری در خارج محیط سازمان بیابد به هر شکلی با او رفتار شود، سعی در حفظ شغل خود می کند. پس چرا وقت بگذاریم و هزینه کنیم؟ ایجاد انگیزه معنایی ندارد او کار خود را انجام می دهد و مدیریت هم همین را می خواهد.

در نگاه اول به این موضوع شاید بنظر برسد که ظاهراً مطلب درستی است و در بسیاری از محیطهای کاری نیز نتیجه داده است. ولی کمی تأمل در همین محیطهای کاری مورد بحث، بخوبی می توان دریافت اگر چه بسیاری از کارکنان شرایط سخت، نابرابری، تبعیض و ... را تحمل می کنند و کارهای محول شده را انجام می دهند. اما این تحمل عواقبی را با خود بهمراه دارد. از جمله آنها می توان موارد زیر را نام برد:

• کاهش سطح کیفیت تولیدات و خدمات

• استفاده از فرصتی برای گریز از کار

• بی تفاوتی به مشکلات، تخریبها و ... سازمان و کمک به سرعت بخشیدن آن

• بی توجهی به مواد مورد استفاده در تولید و افزایش ضایعات

• بدنبال یک جرقه هر چند کوچک، برای نشان دادن نارضایتی خود هستند

• عدم توجه به نوآوری و خلاقیت، بعبارت دیگر، به خود زحمت فکر کردن را نمی دهد.

• در زمان بروز مشکلات همه تقصیرها را به گردن دیگر می اندازد. در این صورت علت شکست یا ناموفقیت خود را به مدیران،‌ دیگران همکاران خود، تجهیزات، آب و هوا، کمبود امکانات و ... نسبت می دهند.

• کمک به تخریب فیزیکی سازمان.

• شایعه پراکنی.

• استفاده از هر فرصتی برای استفاده از اضافه کاری بی مورد

جالب توجه است که بسیاری از روشهای افزایش پرداخت به کارکنان نتیجه نمی دهد. اینجا اگر بتوان به این سئوال پاسخ داد که چرا کارکنانی که دریافتی بالا دارند ولی باز هم ناراضی هستند، بسیاری از مشکلات مدیریت سازمانهای ایرانی برطرف خواهد شد.توجه به روشهای انگیزشی در کارکنان موجب پیش برد سازمان و دست یابی به اهدافش در این صورت روشهای ایجاد انگیزش و از بین رفتن بی تفاوتی وقتی مفید خواهد بود که:

• کارکنان دارای دانش کافی برای درک درست مفاهیم مدیریت و مهارت کافی برای انجام صحیح کار خود باشند.

• تشنه یادگرفتن باشند بعبارت دیگر از هر فرصتی برای آموختن استفاده کنند.

• از کار خود و عوامل پیرامونی آن خوشنود و راضی باشند.

در اینصورت می توان انتظار داشت که سازمانی مطلوب، کارآ و سرآمد داریم. اگر مدیران نتوانند سطح انگیزشی کارکنان را بالا ببرند موجب دلسردی و نارضایتی آنان و ایجاد بی تفاوتی کارکنان خوب، شایسته، کارآمد و دلسوز خواهد شد.

برای گذر از مدیریت سنتی و حفظ بقاء سازمان، و گلاسنسوت سازمانی مدیران در روشهای مدیریتی خود باید تغییرات عمیق و اساسی ایجاد نمایند. تغییر در نگرش به نیروی انسانی می تواند نتیجه خوبی برای مدیران حاصل نماید. تمام مسائل مورد بحث در هر سازمانی بنوعی به نیروی انسانی بر می گردد. نگاه به نیروی انسانی بعنوان سرمایه انسانی از موفقیت های سازمان است. در این صورت سازمان به هر کارمند خود بعنوان یک سرمایه و دارایی توجه می کند که موجب پیشرفت سازمان و سرآمدی آن خواهد شد. لازمه رقابت و کسب سود بیشتر و مستمر، توجه فزاینده مدیران به منابع انسانی که جزء سرمایه های اصلی و ستونهای سازمان می باشد، است.

در کلیه مباحث ذکر شده، دو مطلب قابل توجه است اول اینکه بیشترین نشانه ها به سمت مدیران می باشد و دوم اینکه محور اصلی انسان و مدیریت بر این سرمایه است. بعبارتی مدیران وقتی می توانند به موفقیت دست یابند که ابتدا به نیروی انسانی خود توجه کنند بعد به کار. بگفته ماتسوشیتا بنیان گذار صنعت الکترونیک ژاپن، نخست انسان سپس کالا.(۲)

شاهپور پارسا

منبع:

(۱) مثل آلمانی برگرفته از سایت اینترنتی www.sabainfo.ir

(۲)راهکار مدیریت از اینترنت www.mgtsolui on.com

گواهینامه شرکت در همایش و ارائه مقاله

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اقتصاد (دانشگاه باکو)