چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

حسابگری ونگر, توپچی ها را از مهلکه بیرون می کند


حسابگری ونگر, توپچی ها را از مهلکه بیرون می کند

بحران مالی گریبان جزیره را هم گرفته است

از سال ۱۹۹۶ که پا به آرسنال گذاشت هیچ وقت اینگونه هدف آماج انتقادات و شکایات رسانه ها و هواداران قرار نگرفته بود. با این حال خم به ابرو نمی آورد و به کار خود ادامه می دهد. گرچه فشار عمومی از او می خواهد مبلغ های قابل توجهی را خرج کند تا بتواند چند بازیکن حرفه ای و اسم و رسم دار به استادیوم امارات بیاورد اما او بی خیال این حرف هاست و همچنان لقب «اسکروچ خسیس» را در دنیای فوتبال به خود اختصاص داده است.

او در این بازار نقل و انتقالات هم همه را ناامید خواهد کرد، چرا که او تفکر دیگری متفاوت با دید عمومی دارد. او به دنبال راهی است که هم نیازهای تیمش را بر طرف کند و هم بهترین شرایط را برای باشگاه آرسنال در دراز مدت مهیا کند. خصوصاً که اقتصاد جهانی سیر نزولی در پیش گرفته و خطر ورشکستگی همه نهادها را تهدید می کند، دیدگاه پروفسور فرانسوی که اکنون تمام کادر باشگاه هم با آن همسو شده اند می تواند در این اوضاع وانفسا توپچی ها را از بحران مالی نجات دهد و کشتی شکسته تیم را در یکی از بندرگاه های ۴ خانه اول جدول لیگ برتر، جا دهد.

ونگر به هیچ وجه قصد ندارد سر کیسه را شل کند و بیشتر به فکر صلاح باشگاه و آنچه که تداوم بقای آن را تضمین می کند، است. بنابراین اهالی امارات می توانند خیلی راحت خود را از این توفان اقتصادی که رفته رفته همه گیر می شود، در امان بدانند. مطمئناً او یک یا ۲ چهره جدید را خریداری خواهد کرد تا ضعف های تیم جبران شود اما انتظار نداشته باشید در این راه به حرف رسانه ها و مطبوعات وقعی نهد او دقیق تر از این حرف هاست.

● حباب و سنگ!

ونگر ماه هاست که از جانب دنیای خارج از امارات اخطارهایی دریافت کرده است. طبق این هشدارها اعمالی که او با خریدهای ارزان قیمت و جهانگردی برای یافتن استعدادهای جوان انجام می دهد بر فوتبال تأثیرهای قابل توجهی خواهد گذاشت. با این حال او گفته مشهورش را بار دیگر تکرار می کند: «مردم فکر می کنند فوتبال تیم من شکننده است اما خبر ندارند که ما به موقعش مانند سنگ می مانیم.» در حقیقت این جمله جای تأمل و تأثیر بسیاری دارد چرا که باشگاه های بسیاری از همین حالا شروع به سقوط در مشکلات مالی کرده اند اما مرد فرانسوی با پشتیبانی افکار اقتصادی آرسنال می تواند حضور قدرتمند تیمش را طی ماه ها و سال های آینده بدون ذره ای از مشکلات تضمین کند. او این هفته در مورد توپچی ها گفت: «ما در شرایط خوبی هستیم. به یک بازیکن وابسته نشده ایم و به حساب های بانکی باشگاه نیز همین طور، چون ما خودمان به سوددهی رسیده ایم. ما به بودجه متعادل خودمان احترام می گذاریم، بنابراین من معتقدم مشکلی در این بحران اقتصادی ما را تهدید نخواهد کرد. ۱۵ باشگاه برای فروش گذاشته شده اند... و هیچ کس خریدار نیست. نمی دانم چه پیش خواهد آمد؟ فقط می دانم ۳ ماه پیش یک متخصص گفت بهای هر شبکه نفت ۲۰۰ دلار خواهد شد و اکنون هر شبکه ۴۰ دلار خرید و فروش می شود.»

● زنگ ها به صدا در می آیند

ونگر تنها صدای اقتصادی این روزها نیست. حتی پیش از شروع نگرانی های مالی در بریتانیا، لرد ترسیمان رئیس اتحادیه فوتبال انگلستان، زنگ خطر را با اعلام این خبر که فوتبال انگلستان ۳ میلیارد پوند بدهی دارد و باشگاه های بزرگ به سوی یک بحران مالی جدی قدم بر می دارند، به صدا در آورد. وی گفت: یک چیز در مورد این بدهی ها قطعی است و آن پرداخت آنهاست! مشکل بدهی ها در میزان آنها نیست بلکه کسانی که این وام ها را گرفته اند هم خودشان در مشکلات بزرگی درگیر شده اند. به عنوان مثال مالکان وستهام به عنوان بزرگ ترین سهام داران دومین بانک بزرگ آیس لند، یعنی لاندز بانکی بعد از آنکه بانک اعلام ورشکستگی کرد کاملاً مفلس شدند.

از طرف دیگر سپ بلاتر رئیس فیفا نگرانی جدی خود را در مورد مشکلات مالی باشگاه های انگلیسی ابراز کرد و گرت ساوت گیت رئیس باشگاه میدلزبرو به همگان هشدار داد لیگ برتر به خاطر مبالغ کلان نقل و انتقالات بازیکنان به سوی شکست مالی خطرناکی گام بر می دارد. او از طرف دیگر معتقد است قیمت بلیت بازی ها باید مناسب با جیب هواداران شود. در این میان شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد مشکلات اقتصادی از همین حالا تأثیر خود را بر لیگ برتر گذاشته است. عدم حضور تماشاگران در بازی ها، عدم فروش بلیت بازی ها، کاهش عواید مالی حاصله از تبلیغات استادیوم و بی علاقگی هواداران به خرید لوازم و جوانب ورزشی همگی نشانه های بحران مالی در فوتبال جزیره است. وستهام و پورتس موث تصمیم به فروش بازیکنان خود گرفته اند، مالکان نیوکاسل نمی توانند یک خریدار برای باشگاهشان پیدا کنند و حتی رومن آبراموویچ که یک تنه چلسی را از سال ۲۰۰۳ حمایت مالی کرده است اعلام کرده بر سر دوراهی فروش کشتی تفریحی ۲۰۰ میلیون پوندی اش یا آبی های لندن گیر کرده است.

آبراموویچ در بازار سهام روسیه ضرر زیادی کرده است که این بدان معناست لوئیز فیلیپه اسکولاری نمی تواند در ژانویه خوب خرید کنید. در لیورپول هم اوضاع چندان خوب نیست. جرج ژیلت و تام هیکس، مالکان آمریکایی آنفیلد وام ۳۵۰ میلیون پوندی شان را برای ۶ ماه دیگر تمدید کرده اند و این در حالی است که پروژه ساخت استادیوم از همین حالا نیمه کاره مانده است. منچسترسیتی که منبع درآمدش نفت است می تواند مانند ونگر از کوران بحران اقتصادی در امان بماند اما شکی نیست که برای سایر تیم ها این دوران، دوران وحشت و هراس است و زنگ های خطر به صدا در آمده است.

تحمل کنید

بنابراین آیا می توان این طور نتیجه گرفت که راه حل ونگر برای آرسنال آنها را از خطرات مصون بدارد؟ انجام چنین پروژه ای به خودکفایی مالی بستگی دارد. مرد فرانسوی از الگوی خرید بازیکنان سایر باشگاه ها پیروی نکرد و رقم های بسیار بالا برای به دست آوردن مهره های مورد نظرش نپرداخت. او می داند که شرایط ساخت استادیوم آرسنال محدودیت های مالی را برای آنها به بار آورده است و خود را با پولی که در دست دارند سازگار کرده است.

او تعادل در خرید و فروش را بر قرار کرده و سود خوبی تا اینجای کار نصیب باشگاه کرده است. برای ۱۲ فصل کارش خیلی خوب بوده و مدام تأکید می کند، آرسنال در حال ساخت یک ورزشگاه جدید است که فشاری از لحاظ مالی به آنها وارد نمی کند چون شرایط اقتصادی آنها کاملاً طبیعی و خوب بوده است. بنابراین توپچی ها از همه نظر یک باشگاه خوب و قدرتمند در جزیره باقی خواهند ماند. وی در این رابطه اعلام کرد: این تیم قوی تر و قوی تر خواهد شد اما آنچه باید بر روی آن تمرکز کنیم تداوم این حرکت است. ما نباید رؤیایی فکر کنیم و از آنجایی که واقع گرا هستیم باید بگویم شایعات خریدهای ۳۰ میلیونی و ۴۰ میلیونی به هیچ وجه صحت ندارد. او ادامه داد: چلسی استادیومی نساخته است و سالانه ۱۰۰ میلیون پوند ضرر می دهد. فکر می کنید شرایط آرسنال با این همه مشکلات چطور است؟ ما باید مسئولانه و با احتیاط عمل کنیم. بحث این نیست که نمی خواهیم پول خرج کنیم. من معتقدم ما تحت شرایط کنونی باید عاقلانه تر عمل کنیم و با حساب و کتاب از پولی که داریم استفاده کنیم. سیاست ما پرورش بازیکنان جوان است و برای پیشبرد به آن نباید به حرف این و آن گوش بدهیم.

● از دیدگاه ارقام

در ماه سپتامبر باشگاه آرسنال اعلام کرد طبق جمع بندی های مالی سالانه آنها در ۳۱ مارس ۲۰۰۸ ، ۷/۳۶ میلیون پوند سود خالص عایدشان شده که دومین سود بالای تاریخ باشگاه بوده است. بخش اعظم این موفقیت مالی به خاطر مربی این تیم یعنی آرسن ونگر بوده است. بنابراین کاملاً واضح است که آنها به مربی خود اعتماد دارند و هر طور که او بخواهد در مورد بازیکنان با او همراه می شوند. به احتمال زیاد آرسنال امسال نمی تواند هیچ جامی به دست بیاورد اما فصل های آینده برای آنها دوران سوددهی خواهند بود. زمانی که بهره آنچه امروز کاشته اند برداشت خواهند کرد.