دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تندرستی بیشتر در تماس با طبیعت


تندرستی بیشتر در تماس با طبیعت

گیاهی از خانواده بادمجان است که چنانچه در مناطق گرمسیر کاشت گردد چند ساله و در مناطق سردسیر یک ساله است

● گوجه‌فرنگی

Lycopersicon escolentm

tomato

گیاهی از خانواده بادمجان است که چنانچه در مناطق گرمسیر کاشت گردد چند ساله و در مناطق سردسیر یک ساله است. ساقه‌های آن بر اثر تماس با خاک تولید ریشه‌های نابه‌جا می‌کند. برگ‌ها و ساقه‌ها پر از کرک‌های سفید رنگ است و از کیسه‌های ترشحی آن بوی گوجه‌فرنگی استشمام می‌گردد. گل‌های آن کامل و نر ماده است و به‌صورت خوشه‌ای روی ساقه قرار دارد و هر خوشه ۴ تا ۶ گل دارد که در بعضی از رقم‌ها این گل‌ها به ۱۰۰ عدد در هر خوشه نیز می‌رسند. در ایران سابقه آن به حدود ۱۵۰ سال می‌رسد و موطن اصلی آن آمریکای جنوبی است. گوجه‌فرنگی از گیاهان فصل گرم است و نسبت به سرما مقاومت ندارد و در دمای زیر صفر کل بوته یخ می‌زند. اگر چه درجه حرارت و رطوبت بالا را دوست دارد اما در رطوبت زیاد مورد حمله امراض قارچی قرار می‌گیرد. بادهای گرم و خشک دشمن گل‌های آن است و در چنین هوائی میوه تشکیل نمی‌گردد. خشک شدن خاک و آبیاری بیش از حد هر دو مانع از تشکیل میوه می‌گردند.

● آش گوجه‌فرنگی (برای ۶ نفر)

ـ برنج یک لیوان

ـ لپه ۴/۱ لیوان

ـ سبزی دلمه ۱۵۰ گرم

ـ گوجه‌فرنگی ۱ کیلو

ـ گوشت چرخ‌کرده ۱۰۰ گرم

ـ نمک و زردچوبه به مقدار لازم

لپه را جداگانه می‌پزیم. سپس برنج را با ۴ لیوان آب روی اجاق می‌گذاریم تا کاملاً پخته شود گوجه‌فرنگی‌ها را پوست کنده رنده می‌کنیم. گوشت چرخ کرده را به برنج اضافه نموده سپس سبزی خورد شده را نیز اضافه می‌نمائیم نمک و زردچوبه را نیز اضافه می‌نمائیم. در انتها گوجه‌فرنگی را داخل آش می‌ریزیم پس از چند دقیقه غذا آماده است برای تزئین می‌توانید از پیاز داغ استفاده نمائید.

● هندوانه

Citrullus lanatus

Watermelon

اروپائی‌ها تا قرن شانزدهم از هندوانه بی‌اطلاع بوده‌اند. این گیاه بومی آفریقا است و از آفریقا به اروپا و سپس به آمریکا برده شده است.اما سرخپوست‌ها نوعی هندوانه شبیه به آن‌چه در امروز کاشت آن متداول است، کاشت می‌کرده‌اند که میوه آن کوچک‌تر و سفت‌تر بوده است.

گیاهی یک‌ساله و متعلق به تیره کدوئیان خزنده است. یک پایه است اما گل‌های نر و ماده آن از همدیگر جدا است. رنگ پوست آن در ارقام مختلف متفاوت بوده و از سفید تا سیاه کامل و رگه‌هائی در بین آن‌ها متغیر است. رنگ گوشت قرمز، سفید، سفید مایل به زرد و صورتی کم‌رنگ است. تعداد بذر در هندوانه زیاد است. هندوانه بدون بذر هم موجود است و بذر آن از طریق تلقیح دو نوع هندوانه به‌دست می‌آید. مهم‌ترین هندوانه ایران هندوانه سفید جیرفتی یا مهندسی است که رنگ پوست سبز روشن و گوشت آن قرمز و شیرین است.

هندوانه گیاه فصل گرم بوده و مقاومت آن نسبت به گرما از خیار و کدو بیشتر است. تابستان‌های خشک برای آن مناسب نیست و در هوای کاملاً مرطوب هم دچار بیماری‌های قارچی می‌گردد. این سبزی در مناطقی که دارای تابستان‌های طولانی هستند بهترین محصول را می‌دهد به این ترتیب که چنان‌چه فصل رشد مفید کمتر از ۱۲۰ روز باشد میوه نارس باقی می‌ماند و شیرین نمی‌شود.

در میادین میوه و تره‌بار می‌توانید با دست زدن به هندوانه و شنیدن صدای آن هندوانه رسیده را انتخاب کنید. صدای خفه علامت رسیدن و صدای زنگ‌دار علامت نارس بودن میوه است.

● سالاد هندوانه

ـ یک سوم فنجان فندق

ـ نیم کیلو هندوانه بدون تخم

ـ ۱۵۰ گرم تمشک تازه

ـ ۳۰۰ گرم کاهو

ـ یک چهارم فنجان سرکه تمشک

ابتدا هندوانه را به قطعات مربع شکل تقسیم کنید سپس کاهو را نیز به قطعات متوسط خرد نمائید.

سپس هندوانه را در ظرفی بزرگ همراه با تمشک و سرکه تمشک و فندق خرد شده و کاهو مخلوط کنید.

نکات مصرف: این سالاد مغزی کمکی فوق‌العاده برای غذاهای گوشتی است.