سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

آیت ا... بهجت از نگاه امام خمینی(ره)


آیت ا... بهجت از نگاه امام خمینی(ره)

آیت ا... بهجت شخصیتی بود که به خاطر برجستگی های معنوی و فضایل اخلاقی و عرفانی مورد عنایت و توجه علما قرار داشت و چون از محضر استاد کم نظیر اخلاق آقا سید علی قاضی کسب فیض کرد و خود …

آیت ا... بهجت شخصیتی بود که به خاطر برجستگی های معنوی و فضایل اخلاقی و عرفانی مورد عنایت و توجه علما قرار داشت و چون از محضر استاد کم نظیر اخلاق آقا سید علی قاضی کسب فیض کرد و خود نیز به مقامات عالی معنوی دست یافته بود، از جایگاه ویژه ای در میان علما برخوردار بود. این جایگاه ویژه را می توان در تعبیرها و توصیفاتی که مراجع و علما از ایشان کرده اند، به خوبی مشاهده کرد. در این میان ارتباط امام خمینی(ره) هم که خود یکی از عارفان حقیقی و اولیای الهی بود، با آیت ا... بهجت گویای مقام بلند معنوی ایشان است. آیت ا... مسعودی خمینی درباره ارتباط امام(ره) با آن مرحوم می گوید: «من در ضمن چهار پنج سالی که خدمت امام بودم ، یادم هست که دو سه مرتبه امام فرمود: فلانی فردا صبح می خواهیم برویم منزل آقای بهجت و فردای آن روز بلند می شدیم و می رفتیم منزل ایشان.

در اولین اتاق ورودی یکی دو دقیقه می نشستیم سپس امام اشاره می کردند و من بیرون می رفتم و حدود نیم ساعت با آقای بهجت گفت و گو می کردند بعد امام بیرون می آمدند و با هم به منزل برمی گشتیم. اما این که درباره چه مسائلی گفت وگو می کردند نمی دانم خودشان می دانستند و خدا.هم چنین دو سه مرتبه در همان بحبوحه نهضت در سال ۴۱ یا ۴۲ آقای بهجت به من فرمودند که شما به آقای خمینی بگویید فردا صبح ساعت فلان ۲ راس گوسفند قربانی کند و من می آمدم و به امام اطلاع می دادم، ایشان هم بلافاصله به من می گفت دو راس گوسفند از طرف ما قربانی کنید...چندین بار هم حضرت امام با آقای شیخ حسن صانعی منزل آقای بهجت رفتند آیت ا... بهجت هم عنایت خاصی به امام(ره) داشت و به نقل از یکی از شاگردان امام(ره) پس از آزادی امام از زندان و آمدن ایشان به قم در سال ۴۱ و حضور مردم در بیت امام (ره) آیت ا... بهجت نیز هر روز به منزل امام می آمد و مدتی بر در یکی از اتاق ها می ایستاد و وقتی پیشنهاد شد که در اتاق بنشینند، در جواب گفت: من بر خود واجب می دانم که برای تعظیم این شخصیت ارزنده به این جا بیایم و دقایقی بایستم و سپس بازگردم. آیت ا... مصباح هم از قول مرحوم آقامصطفی فرزند امام نقل کرده است که: آقا(امام خمینی) معتقدند جناب آقای بهجت دارای مقامات معنوی بسیار ممتازی هستند. به گزارش فارس آیت ا... یزدی نیز در مورد عنایت امام به ایشان می گوید: در یکی از شرف یابی های خبرگان رهبری به خدمت حضرت امام(ره) از ایشان رهنمودی برای مسائل اخلاقی خواسته شد، حضرت امام(ره) خبرگان را به حضرت آیت ا... بهجت حواله دادند و در جواب اظهار خبرگان که ایشان کسی را نمی پذیرد، فرمودند: آن قدر اصرار کنید تا بپذیرد.

آیت ا... بهجت از نگاه عالمان دینی

علامه طباطبایی هم از ایشان با تعبیر «عبدصالح» یاد کرده و آیت ا... بهاءالدینی که خود از استوانه های تهذیب نفس و عرفان بود، اظهار داشته است: «الان ثروتمندترین مرد جهان( از نظر معنوی) آقای بهجت است». آیت ا... صانعی هم آیت ا... بهجت را فردی زاهد، عارف و عالم دانسته و گفته است: ایشان همه ویژگی های منحصر به فرد یک عالم ربانی و بزرگ را در خود داشتند. به گزارش ایسنا آیت ا... مقتدایی مدیر حوزه علمیه قم هم آن مرحوم را از استوانه های تقوا توصیف کرده و گفته است: آیت ا... بهجت استوانه تقوا بود و نگاه به ایشان انسان را به یاد خدا، قیامت و معاد می انداخت و بیاناتشان باعث افزایش معلومات می شد. آیت ا... مصباح یزدی نیز که از شاگردان آن مرحوم به شمار می رود، درباره استاد خود اظهار داشته است: «آیت ا... بهجت جامع دقت های مرحوم آقا میرزا محمد تقی شیرازی از طریق شاگردان برجسته شان آقا شیخ محمد کاظم و همین طور نوآوری های مرحوم آقای نائینی و مرحوم آقا شیخ محمد حسین اصفهانی و تربیت های معنوی مرحوم آقای قاضی می باشند.این استادان یک شخصیت جامع الاطرافی به وجود آورده اند که نعمت بسیار بزرگی در عصر ما به حساب می آمد.همین طور خدای متعال به ایشان ویژگی های شخصی و استعدادهای ذاتی عطا فرموده بود که جنبه کسبی ندارد و خدادادی است، با این وصف ایشان مقامات معنوی خود را کتمان می کردند و کسانی که اطلاعی داشته باشند اجازه گفتن نداشتند». آیت ا... مصباح افزوده است:« آیت ا... بهجت هم در مسائل علمی فوق العاده دقیق بودند و بدان اهتمام داشتند و واقعا درس را یک وظیفه واجب جدی می دانستند و تحقیق در مسائل فقهی را بسیار اهمیت می دادند و هم در مسائل عبادتی و معنوی اهتمام کافی داشتند و آن ها را یک بال دیگری برای پرواز انسان تلقی می کردند که هیچ کدام بدون دیگری کارساز نیست.»