پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
رادیو اینترنتی؛ فناوری نوین ارتباطی
اینترنت تاکنون تأثیر بسیار عمیقی بر خبررسانی رادیویی داشته است. ایستگاه های رادیویی در حال یادگیری انتشار مجدد به صورت آنلاین هستند و «دات کام» های جدید از اینترنت به عنوان یک محیط قابل دسترس و تا حدی خالی از قوانین و مقررات سود می برند.
رادیو اینترنتی یا به اصطلاح پخش شبکه ای از جمله فناوریهای نوین ارتباطی است که می توان از آن به عنوان پدیده ای در حال رشد با هزاران ایستگاه رادیویی در آن سوی دنیا که از طریق مودم های رایانه در دسترس قرار می گیرد، نام برد.
حامیان رادیوی اینترنتی ادعا می کنند این رسانه ای جدید است که می تواند موانع ورود به پخش برنامه رادیویی را برطرف کند، زیرا وابسته به مجوزهای قانونی نیست و برپا کردن آن نیز نسبتاً ارزان تمام می شود؛ اما مخالفان آن معتقدند مانند سایر جنبه های اینترنت این پدیده هم بدون قاعده و خارج از کنترل است و می تواند باعث ترغیب مخاطبان به عنوان مثال به راهزنی موسیقی شود، زیرا به راحتی می توان موسیقی را روی CD پیاده کرد و برای کاربردهای آینده ذخیره نمود.
کاربری سایتهای رادیویی در اینترنت فقط گوش دادن به برنامه های زنده یک ایستگاه از طریق رایانه نیست، بلکه این سایتها اطلاعات زمینه ای در مورد برنامه ها و مجریان را هم ارائه می کنند، به کاربران امکان می دهند به اطلاعات مربوط به سفر و اخبار دسترسی پیدا کنند، برای آنها امکان دیدار از ایستگاه تورهای مجازی عرضه می کنند و همچنین امکان ارتباط مستقیم از طریق پست الکترونیکی را نیز فراهم می سازند.
طرز کار رادیوی اینترنتی
این نوع رادیوها از سه بخش اصلی به نامهای رمزگذار، سرور و پخش کننده تشکیل شده اند. رمزگذار صدا را به حالت پیوسته تبدیل می کند. سرور وظیفه ارسال صدا را به کاربران بر عهده دارد و پخش کننده برنامه ای است که کاربر، برای شنیدن اصوات دریافتی از آن استفاده می کند.
مدیر سایت با استفاده از نرم افزارهای استودیو رایانه ای برای ضبط و ویرایش صدا، برنامه خود را ساخته و آن را در قالب دو فایل به فرمت mp۳ یکی برای کاربران با سرعت کم ( Dial up ) و دیگری برای کاربران اینترنت پرسرعت ( ADSL ) روی سایت آپلود می نمایند.
«ایران صدا»، نخستین رادیوی اینترنتی ایرانی
رادیو اینترنتی رسمی کشور با عنوان «ایران صدا» بهمن ماه ۱۳۸۶ راه اندازی شده است. در این رسانه نوین محدودیتهای جغرافیایی پوشش فرکانس، ارتباطات محدود، هزینه های سنگین اضافه نمودن کانال، عدم دسترسی مخاطب به محتوای آرشیوی که موجب از دست دادن برنامه در زمان خاص می شود و بسیاری دیگر از ضعفهای رسانه های سنتی رفع شده و جای خود را به ارتباطات و تعاملات نامحدود، جامعیت زمان و مکان ارائه و حتی تولید توسط تعداد نامحدود عوامل داده است.
شبکه رادیویی اینترنتی «ایران صدا» در اولین سال فعالیت خود توانسته است ده کانال پخش ۲۴ ساعته رادیو اینترنتی ایجاد نماید که به طور همزمان با عناوین، نمایش، گفتگو، قرآن، نغمات موسیقی، سخنرانی، کودک، تاریخ، طنز و ادبیات برنامه پخش می کند که این نوع پخش به عنوان پخش خطی انجام می شود و جدول پخش آن تنها بر اساس زمان ارائه می باشد.
محوریت برنامه ها صوت می باشد، اما تصویر و متن نیز به کمک صوت، پیام برنامه را به مخاطب به صورت وسیع تر و جذاب تر ارائه می دهند.
رادیو اینترنتی «ایران صدا» جزو رادیوهای اینترنتی ترکیبی با قابلیت پخش زنده و آفلاین محسوب می شود.
زهره مولوی
کارشناس ارشد ارتباطات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست