دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
كم رویی; علل پیدایش و راههای درمان آن
مقدمه:
انساناصالتاموجودیاست اجتماعی و نیازمند برقراری ارتباط با دیگران. بسیاری از نیازهای عالیه انسان و شكوفا شدن استعدادها و خلاقیتهایش فقط از طریق تعاملبین فردی و ارتباطات اجتماعی ارضا میگردد. در واقع،خودشناسی، برقراری ارتباط مؤثر و متقابل با دیگرانو پذیرش مسؤولیت اجتماعی از اهداف اساسی همه نظامهای تربیتی است. در دنیای پیچیده امروز، یعنی در عصر ارتباطات حضور فعال فرهنگی و احاطه بر زنجیره علوم، فنون و تكنولوژی برتر انكارناپذیر است.
در هر جامعهای درصد قابل توجهی از كودكان، نوجوانان و بزرگسالان بدون آنكه تمایلی داشته باشند، ناخواسته خود را در حصاری از كمرویی محبوس و زندانی میكنند و شخصیت واقعی و قابلیتهای ارزشمند ایشان در پس تودهای از ابرهای تیره كمرویی ناشناخته میماند. چه بسیار دانشآموزان، دانشجویان، كارمندان، كارگران و... هوشمند و خلاقی كه در مدارس، دانشگاهها، ادارات، كارخانجات و... فقط به دلیل كمرویی و ناتوانی اجتماعی، همواره از نظر پیشرفت تحصیلی و شغلی و قدرت خلاقیت و نوآوری نمره كمتری عایدشان میشود; چرا كه كمرویی یك مانع جدی برای رشد قابلیتها و خلاقیتهای فردی است.
پدیده كمرویی در بین بزرگسالان و افراد مسن بسیار پیچیدهتر از جوانان است و چنین پیچیدگی روانی ممكن است در اغلب موارد نیازهای درونی، تمایلات، انگیزهها، قابلیتها، فرصتها، هدفها و برنامه شغلی، حرفهای و اجتماعی جوانان ایشان را به طور جدی متاثر و دگرگون كند.
پرداختن به پدیده كمرویی و بررسی مبانی روانشناختی آن از اینرو حائز اهمیت است كه تقریبا همه ما بهگونهای تجاربی از كمرویی را در موقعیتهای مختلف داشتهایم. اما نكته مهمتراین است كه بعضیها درهمهشرایطوموقعیتهای اجتماعی به كمرویی قابل توجهی دچار میشوند. بنابراین میتوان گفت كه اكثر قریب به اتفاق مردم در مواردی از زندگی اجتماعی خود به گونهای دچار كمرویی شدهاند. اما پدیده كمرویی دارای درجات مختلفی است:
- بعضیها صرفا در مواقع و موقعیتهای خاص دچار كمرویی میشوند;
- بعضیها در برخی از مواقع و موقعیتها دچار كمرویی میشوند;
- بعضیها در غالب مواقع و موقعیتها دچار كم رویی میشوند;
- بعضی از كودكان، نوجوانان و بزرگسالان كه شمارشان نیز قابل ملاحظه است، تقریبا در همه موقعیتهای اجتماعی دچار كمرویی میشوند.
روندتحولات اجتماعی گویای این حقیقت است كه مساله كمرویی غالبا با گذشت زمان، فشردگی و پیچیدگی روابط بین فردی وتشدیدفشارهایاجتماعی، رقابتها، گوشهگیریها، تكرویها، عزلت گزینیها و تنهاییها گستردهتر و شدیدتر میشود و درصد بیشتری از جوانان و بزرگسالان را فرا میگیرد كه میتواند به تدریجبه صورت نوعی بیماری روانی درآید. مگر اینكه بتوانیم با تشخیص سریع و استفاده از روشهای تربیتی و درمانی مناسب و مؤثر از گسترش و تشدید آن جلوگیری كنیم.
كمرویی چیست؟
كمرویی یك توجه غیر عادی همراه با ترس به خویشتن است كه در یك موقعیت اجتماعی ظاهر میشود و در نتیجه آن، فرد دچارنوعی اختلال در رفتار و عضلات بدنی شده و شرایط عاطفی و شناختیاش متاثر میگردد. یعنی زمینه بروز رفتارهای خام و ناسنجیده و عكسالعملهای نامناسب در وی فراهم میشود. به دیگر سخن پدیده كمرویی به وجود مشكل در برخوردهای اجتماعی و رفتارها و احساسهای آزار دهنده شخصی مربوط میشود كه همواره به صورت یك ناتوانی یا معلولیت اجتماعی ظاهر میگردد. به كلام ساده كمرویی یعنی: «خود توجهی» فوقالعاده و ترس از مواجه شدن با دیگران. زیرا كمرویی نوعی ترس یا اضطراب اجتماعی است كه در آن فرد از مواجه شدن با افراد ناآشنا و ارتباطات اجتماعی گریز دارد.
بنابراین فرد كمرو، از یك طرف نگران رو به رو شدن با افراد جدید است و از سوی دیگر از وارد شدن به اماكن جدید و كسب كار و تجارت تازه هراس دارد كه مجموعه این حالات احساس عجز در عین توانمندی را در وی به دنبال خواهد داشت. البته باید توجه داشت كه احساس كمرویی افراد، همیشه در برابر انسانها متبلور میشود و نه حیوانات، اشیا و موقعیتهای طبیعی و جغرافیایی.
كمرویی از دیدگاه بین فرهنگی
كمرویی یك پدیده گسترده و متنوعی است كه در نزد افراد، خانوادهها، جوامع و فرهنگهای مختلف معانی متفاوتی دارد. یك كودك یا نوجوان ممكن است از نظر روانشناسیاجتماعی فردی كمرو باشد، اما از نظر خانواده یا مدرسه به عنوان یك كودك یا نوجوان مؤدب و متین تلقی گردد. به عبارت دیگر بعضیها افراد كمرو را انسانهایی ساكت، مؤدب و محترم میدانند و تصور میكنند كه این افراد، شهروندان سالم و بیآزاری هستند و برخی نیز افراد كمرو را انسانهای مطیع، حرف گوشكن، مستعد و مقبول اجتماع میدانند.
بعضی نیز كمرویی را برای دختران امری عادی و صفتی مثبت تلقی میكنند و آن را برای پسران یك ویژگی یا منش ناپسند میدانند. در حالیكه كمرویی همانگونه كه پیشتر اشاره شد یك معلولیت اجتماعی و مانع رشد مطلوب شخصیت است و برای هر دو جنس امری نامطلوب است.
برخی دیگر كمرویی را در افراد، به خصوص در دختران مترادف با حیا و عفت میدانند و آن را تایید و تمجید و تشویق میكنند،
در حالیكه «حیا» یكی از برجستهترین صفات انسانهای متعالی بوده، شاخص ایمان و بیانگر رشد مطلوب شخصیت است. به بیان دیگر قدرت خویشتنداری امری ارادی وارزشمند است و برعكس، كمرویی پدیدهای كاملا غیر ارادی، ناخوشایند و حكایتگر ناتوانی و معلولیت اجتماعی است.
انتظار این است كه در جوامع اسلامی به ویژه در كشور ما با توجه به ارزشهای والای قرآنی و وظایف و تكالیف شرعی فردی و گروهی، پذیرش مسؤولیتهای اجتماعی و اتصاف به فضیلتهای اخلاقی، رشدی متعادل و متوازن داشته باشد. بدون تردید مسلمانان كمرو نمیتوانند در انجام بعضی از وظایف و مسؤولیتهای اجتماعی خود موفق باشند. فیالمثل خمیر مایه ایفای وظیفه مهم امر به معروف و نهی از منكر، برخورداری از شجاعت اخلاقی و مهارت در برقراری ارتباط اجتماعی متقابل، مؤثر و مفید است.
كمروییواحساس تنهایی
فردی كه قادر به برقراری ارتباط با دیگران نیست، به طور قابل ملاحظهای كمتر از دیگران از روابط اجتماعی بهره میبرد. چنین فردی نمیتواند احساسات خوشایند یا ناخوشایند، ترسها یا نگرانیها و آرزوها یا امیدهایش را با نزدیكان و دوستانش در میان بگذارد و پاسخها و عكسالعملهای ایشان را دریافت كند. احساس تنهایی نیز همانند كمرویی، نوعی ناتوانی اجتماعی است و هر كدام از ما ممكن است در یك موقعیتیا شرایط خاص چنین احساسی داشته باشیم. افرادی كه دچار احساس تنهایی میشوند و این احساس با شدت و مداومت، افكار و رفتار آنها را فرا میگیرد، به تدریج از تمایلات اجتماعی و ارتباطات فردیشان كاسته میشود و از این نظر بعضی از ویژگیهای افراد كمرو را پیدا میكنند. كمرویی ناتوانی و معلولیت فرد در برقراری ارتباط است و تنهایی مشكل انسان در اثر فقر ارتباطی است و در بسیاری موارد احساس تنهایی به كمرویی تبدیل میشود.
شایان ذكر است كه به دلیل ویژگیها و نیازهای خاص روحی - اجتماعی نوجوانان، ظهور پدیده تنهایی (احساس تنهایی) در بین ایشان به طور فوقالعادهای بیشتر از شیوع این احساس در میان بزرگسالان است. و همچنین این احساس در میان كهنسالان به خاطر شرایط خاص اجتماعی و بدنی آنها، فراوان است. به همین خاطر در طول یك هفته لحظاتی كه نوجوانان وكهنسالاناحساس تنهایی میكنند بیشتر از كودكان و بزرگسالان (میان سالها) است. هرگاه چنین احساسی به علل گوناگون، از جمله ناكامیهای مكرر، نگرانی و اضطراب شدید، رفتار تبعیضآمیز والدین یا بیمهریهای فرزندان در برابر والدین مسن و از كارافتاده، واكنشهای منفی اطرافیان و قطع امید از پیوندهای عاطفی عزیزان، تقویت گردد و فرد عمیقا احساس تنهایی كند، نه تنها همانند افراد كمرو دچار ناتوانی یا معلولیت اجتماعی میشود، بلكه زمینه افسردگی جدی در وی به وجود میآید و ممكن است دستبه اقدامات غیر عادی و كژرویهای اجتماعی نظیر گریز از خانه و محل كار، اعتیاد و خودكشی بزند. درصد قابل توجهی از كسانی كه خودكشی كردهاند یا اقدام به خودكشی میكنند، تجارب فراوانی از احساس تنهایی و رها شدگی از طرف صمیمیترین نزدیكان و دوستان خود را داشتهاند.
بنابراین به طور خیلی جدی میبایست افراد مبتلا به این پدیده را اعم از نوجوان و بزرگسال مورد توجه قرار داد و با اتخاذ روشهای اصلاحی و درمانی مناسب و یا مراجعه به متخصصین مربوطه، مورد درمان و توانبخشی اجتماعی قرار داد.
بدون تردید در دنیای پیچیده امروز، فراوانی ناراحتیها و رنجهای ناشی از مشكلات ارتباطی و سازگاری اجتماعی مانند اضطراب، افسردگی، كمرویی، احساس تنهایی و.. به مراتب بیش از بیماریهای قلبی است! براساس تحقیقات انجام شدهبسیاری از ناراحتیهای قلبی نتیجه فشارهای عاطفی و روانی و روابط ناسالم یا ناموفق بین فردی است و هیچ منشا فیزیكی و بدنی نداشته است.
ویژگیهای رفتاری افراد كمرو
برخی از ویژگیهای رفتاری كودكان، نوجوانان و بزرگسالان كمرو به طور قابل ملاحظهای متفاوت از دیگران بوده و به سادگی قابل تشخیص است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست