یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

روز ملی خلیج فارس


روز ملی خلیج فارس

ماجرا از آن جا آغاز شد که در سال ۲۰۰۴ میلادی نقشه سازان موسسه نشنال جئوگرافی آمریکا به تحریف واقعیت پرداخته و عبارت جعلی خلیج عربی را بکار گرفتند. استفاده از عبارت تقلبی خلیج …

ماجرا از آن جا آغاز شد که در سال ۲۰۰۴ میلادی نقشه سازان موسسه نشنال جئوگرافی آمریکا به تحریف واقعیت پرداخته و عبارت جعلی خلیج عربی را بکار گرفتند. استفاده از عبارت تقلبی خلیج عربی از دهه ۶۰ میلادی توسط برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس سابقه داشت اما تازگی اقدام نشنال جئوگرافی که در نسخه ۴۱۶ صفحه ای اطلس جدید خود از عبارت خلیج عربی استفاده کرد، در این بود که این حرکت نه توسط اعراب بلکه توسط غربی ها صورت می گرفت.

البته باید به یاد داشته باشیم که مبدع این کالای تقلبی یعنی خلیج عربی انگلیسی ها بودند. در سال ۱۹۶۶ سر چارلز بلگریو که بیش از ۳۰ سال نماینده سیاسی و کارگزار دولت انگلیس در خلیج فارس بود بعد از مراجعت به انگلستان کتابی درباره سواحل جنوبی خلیج فارس منتشر کرد و در آن برای اولین بار نوشت که عرب ها ترجیح می دهند خلیج فارس را خلیج عربی بنامند. بعد از تولید این و اژه تقلبی توسط بلگریو بود که عبارت خلیج عربی در نشریات عرب رواج پیدا کرد.

حالا پس از گذشت سالها دوباره این غربی ها بودند که به مساله دامن می زدند. پس از حرکت نشنال جئوگرافی، خبرگزاری رویترز و شبکه سی ان ان آن را ادامه دادند و در انعکاس وضعیت بورس کشورهای عربی بر روی خروجی خود نام خلیج عربی را منتشر کردند.

زمان بندی این اقدام به خوبی طراحی شده بود.اگر به تاریخ انجام این حرکت دقت کنیم متوجه می شویم که باز کردن پرونده خلیج فارس در اوج منازعات ایران و غرب (اروپا و آمریکا) بر سر مسائل اتمی بود.

آمریکایی ها در نظرسنجی های خود در کشورهای اسلامی متوجه شده بودند که افکار عمومی کشورهای اسلامی از جمله کشورهای عربی از حق ایران برای دست یابی به انرژی اتمی حمایت می کند، طبیعی بود در چنین شرایطی ایجاد اختلاف میان ایران و اعراب حاشیه خلیج فارس بر سر مساله نامگذاری آن، این وحدت و یکپارچگی را می شکست و حداقل ،حمایت افکار عمومی کشورهای عربی را از ایران برمی داشت.

این استراتژی به دقت زمان بندی شده ،با واکنش فوق العاده ایرانیان مواجه شد و اتحادی سراسری برای دفاع از نام خلیج فارس شکل گرفت.محور جدید در این منازعه استفاده از اینترنت بود. مردم به ویژه جوانان با استفاده از جمع آوری امضاء اینترنتی و ساختن بمب گوگلی به اقدام نشنال جئوگرافی اعتراض و خلیج عربی را نیز بمباران کردند.

امروز پس از بررسی های جدید می توان ادعا کرد استراتژی غرب برای شکستن وحدت افکار عمومی جهان اسلام در مورد حق ایران در استفاده از انرژی اتمی با طرح دوباره خلیج عربی شکست خورده است. نظرسنجی های جدید نشان می دهد علی رغم حوادث رخ داده، افکار عمومی جهان اسلام همچنان از ایران حمایت می کند.

غربی ها نیز پس از بازداشت ۱۵ نظامی انگلیسی در فروردین امسال (سال ۸۶) متوجه شدند که ایران علاوه بر مقاومت در برابر تغییر نام خلیج فارس، با تعرض فیزیکی به آبهای سرزمین خود به شدت مقابله می کند.

در عین حال در سال جاری کشورمان برای مقابله با استراتژی های پیچیده غرب از استراتژی دو بعدی اتحاد ملی و انسجام اسلامی استفاده خواهد کرد تا علاوه بر حفظ منافع ملی، منافع جهان اسلام نیز تامین شود.

سید حسن حسینی