چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
۲۲ آذر ـ ۱۳ دسامبر ـ روزی كه بیرونی دانشمند بزرگ ایرانی در گذشت
ابوریحان محمد بیرونی دانشمند بزرگ ایرانی ۱۳ دسامبر سال ۱۰۴۸ میلادی (۲۲ آذر) در شهر غزنه ( افغانستان امروز) وفات یافت . او درنیمه سپتامبر سال ۹۷۳ میلادی درمنطقه خوارزم كه در قلمرو سامانیان بود به دنیا آمده بود و زادگاه او كه در آن زمان روستای كوچكی بود بعدا به « بیرونی » تجدید نام داده شده است .
بیرونی در ریاضیات ، هیات ( علوم فضایی ) ، فیزیك ، زمین شناسی و جغرافیا سرآمد دانشمندان عصر خود بوده است. دائرهٔ المعارف علوم چاپ مسكو ابوریحان را دانشمند همه قرون و اعصار خوانده است . در بسیاری از كشورها نام بیرونی را بر دانشگاهها ، دانشكده ها و تالار كتابخانه ها نهاده و لقب « استاد جاوید » به او داده اند.
بیرونی گردش خورشید ، گردش محوری زمین و جهات شمال و جنوب را دقیقا محاسبه و تعریف كرده است. خورشید گرفتگی هشتم آوریل سال ۱۰۱۹ میلادی را در كوههای لغمان ( افغانستان كنونی ) رصد و بررسی كرد و ماه گرفتگی سپتامبر همین سال را در در غزنه به زیر مطالعه برد.
در زمان بیرونی ، سامانیان بر شمالشرقی ایران شامل خراسان بزرگتر و خوارزم به پایتختی بخارا ، زیاریان بر گرگان و مازندران و مناطق اطراف ، بوئیان بر سایر مناطق ایران تا بغداد ، بازماندگان صفاریان بر سیستان و غزنویان بر جنوب ایران خاوری ( مناطق مركزی و جنوبی افغانستان امروز ) حكومت می كردند و همه آنان مشوق دانش و ادبیات فارسی بودند و سامانیان بیش از دیكران در این راه اهتمام داشتند. بیرونی كه در جرجانیه خوارزم نزد ابونصر منصور تحصیل علم كرده بود مدتی نیز در گرگان تحت حمایت مادی و معنوی زیاریان كه مرداویز سر دودمان انها بود به تحقیق پرداخته بود و پس از آن تا پایان عمر در ایران خاوری آن زمان به پژوهش های علمی خود ادامه داد . با این كه محمود غزنوی میانه بسیار خوبی با بیرونی نداشت و وسائل كافی برای تحقیق در اختیار او نبود ولی این دانشمند لحظه ای از تلاش برای تكمیل تحقیقات علمی خود دست نكشید.
بیرونی كه بر زبانهای یونانی ، هندی و عربی هم تسلط داشت كتب و رسالات متعدد كه شمار انها را زائد بر ۱۴۶ گزارش كرده اند نوشت كه جمع سطور انها بالغ بر ۱۳هزار است . مهمترین آثار او « تفهیم » در ریاضیات و نجوم ، «آثار باقیه » در تاریخ و جغرافیا ، « قانون مسعودی » كه نوعی دائرهٔ العارف است و كتاب « هند » در باره اوضاع این سرزمین از تاریخ و جغرافیا تا عادات و رسوم و طبقات اجتماعی آن . بیرونی كتاب دائرهٔالمعارف خود را به نام سلطان مسعود غزنوی حاكم وقت كرد ، ولی هدیه او را كه سه بار شتر سكه نقره بود نپذیرفت و به او نوشت كه كه كتاب را به خاطر خدمت به دانش و گسترش آن نوشته است ، نه پول.
بیرونی معاصر بوعلی سینا بود كه در اصفهان می نشست و باهم مكاتبه و تبادل نظر فكری داشتند.
بیرونی در جریان لشكركشی های محمود غزنوی به هند غربی (پاكستان امروز قسمتی از آن است ) امكان یافت كه به این سرزمین برود ، زبان هندی فراگیرد و در باره اوضاع هند تحقیق كند كه محصول این تحقیق ، كتاب « هند » اوست .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست