جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

فریب آجیل های مخلوط را نخورید


فریب آجیل های مخلوط را نخورید

انتخاب آجیل مخلوط یا جداگانه هم به عهده خودتان است, اما مواظب باشید كه گول ارزانی بعضی آجیل های مخلوط را نخورید, چون كیفیت نازلی دارند

از قدیم الایام، روزهای آخر آذرماه كه از راه می رسید، بزرگ ترها به فكر مهیاكردن سور و سات برگزاری یك رسم دیرین می افتادند. پدربزرگ ها و مادربزرگ ها خانه را برای استقبال از فرزندان آماده می كردند تا شب یلدا را دور هم باشند. بلندترین شب سال فرصت مناسبی برای گردهمایی دوستان و خویشان بود، اما برگزاری سنت كهن شب یلدا یا شب چله آداب خاص خود را داشت كه خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی جزو آن بود؛ به عنوان نشانه هایی از بركت، تندرستی، فراوانی و شادكامی. این رسم دیرینه هنوز هم ادامه دارد و شاید بعد از دور هم جمع شدن در آغاز سال نو، مهمترین گردهمایی فامیل باشد.

آیین یلدا، میراثی از فرهنگ چند هزار ساله ایرانی است، اما اینكه از چه زمانی در این شب، خوردن آجیل شب یلدا و انار و هندوانه باب شد را كسی نمی داند.

به هر حال بلندترین شب سال باید به نحوی سپری شود و دور هم جمع شدن بدون حضور میوه و شیرینی و البته آجیل، لطف چندانی ندارد. اگر در این بین فال حافظ هم اضافه شود، دیگر مراسم بی نقص است.

مغازه های آجیل فروشی را فقط در دو موقع خاص از سال شلوغ می بینید؛ اول روزهای قبل از سال نو است و دوم از چند روز مانده به شب یلدا كه دیگر در این مغازه ها جای سوزن انداختن هم نیست.

كمی بالا، كمی پایین

از زمان های دور رسم بر این بوده كه افزایش تقاضا باعث بالا رفتن قیمت ها شود، اما آیا فرا رسیدن شب یلدا در نوسان قیمت انواع آجیل و خشكبار تاثیری دارد؟

امسال این افزایش قیمت اتفاق نیفتاده. آجیل فروش ها می گویند، افزایش تقاضا به هنگام شب یلدا تاثیر چندانی در قیمت ها نمی گذارد؛ البته ممكن است بعضی فروشندگان، قیمت ها را چند درصدی بالا ببرند، اما این افزایش نامحسوس است. اما چه چیزی تعیین كننده قیمت آجیل و افزایش و كاهش آن است؟ ظاهرا نبض این بازار در دست عمده فروشی هاست. آنها قیمت ها را تعیین می كنند و با هر بهانه ای مثل سرمازدگی و كمبود بار، قیمت ها را بالا می برند؛ هر چند كه این افزایش قیمت ها می تواند بی بهانه هم صورت بگیرد.

قیمت خرده فروشی آجیل بین ۲۰ تا ۲۵ درصد بیشتر از نرخ عمده فروشی است. آجیل تا آماده فروش شود، حدود ۵ درصد دورریز دارد، یعنی تمیز و پاك شده و تفت داده می شود؛ علاوه بر اینكه مشتری در هنگام خرید حق تست محصول را نیز داراست. در عمده فروشی آجیل، فروشنده ۱۰ درصد سود می برد و در خرده فروشی حدود ۲۰ درصد.

تست كنید

آجیل و خشكبار جزو خوراكی های سنتی است كه مردم ما عادت كرده اند آن را به صورت فله ای خریداری كنند. رغبت نداشتن به استفاده از محصولات بسته بندی شده، البته دلایل موجهی دارد.

مشتری، آجیل باز را از ۵۰ گرم تا چندین كیلو و به میزان دلخواه خریداری می كند، آن را تست می كند و از تازگی آن مطمئن می شود. علاوه بر آن هزینه ای برای بسته بندی نمی پردازد.

فروشندگان آجیل و خشكبار می گویند: مشتریان باهوش جنس را با دقت می بینند، آن را می چشند و بعد خرید می كنند .

آجیل اگر بسته بندی شود احتمال دارد تا مدت ها به فروش نرود، ولی مشتری می تواند از فروشنده تقاضا كند تا وی آجیل باز خریداری شده را بسته بندی كند.

اما بد نیست بدانید آجیل و خشكبار قابلیت ایجاد مسمومیت با سموم قارچی نظیر آفلاتوكسین را دارند. واحدهای صنعتی با توجه به وجود پروانه های بهداشتی، ضوابط و دستورالعمل ها ملزم به اندازه گیری قارچ آفلاتوكسین بر روی محصولاتشان هستند، اما در محصولات سنتی آجیل و خشكبار، این اندازه گیری ها صورت نگرفته و محصول تولیدی قابل ردیابی نیست.

آجیل خام تا یك سال در سردخانه قابل نگهداری است، اما بعد از تفت دادن بهتر است هر چه زودتر مصرف شود.

آجیل و خشكبار ایرانی، در خارج از كشور طرفداران زیادی دارد. از سوی دیگر زمان تولید آن فصل پاییز است، اما از قدیم گفته اند كار از محكم كاری عیب نمی كند. پس حتما آجیل را قبل از خرید تست كنید تا از تازگی آن مطمئن شوید. در اینكه كشور ما در تولید آجیل خودكفا است شكی نیست، اما در جمع آجیل ها بعضی اقلام وارداتی هم به چشم می خورند.


فریب آجیل های مخلوط را نخورید

قیمت آجیل و خشكبار در چند ساله اخیر افزایش زیادی داشته است تا آنجا كه بسیاری از خانواده ها فقط در مناسبت های خاص مثل شب عید و شب یلدا قادر به تهیه آن هستند. حال بگذریم از اینكه بسیاری از اقشار در همین زمان های خاص نیز قدرت خرید ندارند و بعضی دیگر هم فقط توانایی خرید آجیل های بی كیفیت و ارزان را دارند. هر ساله به طور میانگین بین ۱۵ تا ۲۰ درصد به قیمت انواع اقلام آجیل و خشكبار افزوده می شود، اما افزایش های ناگهانی، ناشی از عرضه كم بعضی اقلام به بازار فروش است و اما در مورد بعضی محصولات مثل پسته نیز به نظر می رسد كه به طور مصلحتی تصمیم گیری می شود.

تقاضا برای خرید آجیل در شش ماهه دوم سال بیش از نیمه اول سال است و البته آجیل شیرین ، طرفداران بیشتری دارد، چون گرم است و انرژی زا.

اما در بین اقلام مختلف آجیل، پسته از همه پرطرفدارتر است، بعد از آن نخودچی و كشمش، توت و انجیر و ... .

آجیل مرغوب

بعضی اقلام آجیل تنوع بالایی دارند. مثلا پسته در چهار نوع اكبری، كله قوچی، فندقی و احمدآقایی وجود دارد. پسته های اكبری و كله قوچی ظاهر خوبی دارند، اما احمدآقایی خوشمزه تر و پرطرفدارتر است. تشخیص انواع پسته ها كار ساده ای است؛ احمد آقایی كشیده و باریك است، اما كله قوچی درشت و گرد. بادام انواع ریز و درشت دارد كه این اندازه در قیمت آن تاثیر می گذارد. بادام خوب، درشت و شفاف است، اما اغلب بادام های ریز تلخ هستند. توت مرغوب، درشت و شیرین است. قیسی اگر نرم، روشن و درشت باشد، كیفیت خوبی دارد.

اما بادام هندی دو نوع دارد. نوع مرغوب آن هندی و درشت است و نوع نامرغوب آن سریلانكایی است؛ البته انواع سریلانكایی، بادام های درشت هم دارند، پس ریز و درشتی دلیل مرغوبیت بادام هندی نیست. سریلانكایی ها تا ۲هزار و ۵۰۰ تومان از انواع هندی ارزان ترند، تفاوت این دو نوع در طعمشان است.

گردوی خوب، درشت است و رنگ روشن دارد؛ گردوهای تیره كه كیفیت و قیمت پایین تری دارند را معمولا در خورش فسنجان می ریزند. نوع مرغوب كشمش، پیكانی بدون تیزاب، باریك و بلند است، اما نوع نامرغوب آن خیلی سبز است، گوگرد دارد و طعمش به ترشی می زند.در بادام های پوست دار، پوست كاغذی ها مرغوب است و در این بین بادام اصفهانی از بادام آذربایجانی باكیفیت تر است.

۷۰ درصد از وزن بادام پوست كاغذی مغز است و در مقابل آن بادام سنگی است كه همین مقدار از وزن آن را پوست تشكیل می دهد.

در بین انواع تخمه آفتابگردان، تخمه شمشیری پرمغز است و كله قوچی درشت بعد از آن قرار می گیرد.

خصوصیات آجیل مرغوب

اگر از آجیل فروشی های قدیمی بپرسند، می گویند اگر آجیل مخلوط شب یلدا را كمتر از ۵ هزار تومان به شما فروختند، بدانید كه آن آجیل كیفیت چندانی ندارد، اقلام ارزان قیمت مثل نخودچی، كشمش و باسلوق در آن زیاد است و پسته و بادام آن كمتر است.

اگر میزان مغز بادام، پسته، فندق و گردو در حد مطلوب باشد هر كیلو آجیل شب یلدا بیش از ۵ هزار تومان قیمت دارد.

رونق كم بازار آجیل شب یلدا

اگر برای تهیه آجیل شب یلدا به مغازه ها مراجعه كرده باشید، حتما متوجه شده اید كه امسال بازار فروش آجیل رونق چندانی ندارد.از مغازه دارها هم كه سؤال كنید همین را می گویند وعلت آن را هم نمی دانند.

می گویند شاید قدرت خرید مردم كمتر شده، چون امسال حتی خرید آجیل برای فرستادن به خارج از كشور هم كمتر شده است.اما این معادله چندان هم پیچیده نیست. خرید یك كیلو آجیل كه بیش از ۶ تا ۸ هزار تومان قیمت دارد در حد توان همه خانواده ها نیست.

گذشته از اینها، مشتری های آجیل شب یلدا، ترجیح می دهند آجیل مخلوط مخصوص همین شب را تهیه كنند و كمتر پیش می آید كه اقلام مختلف آجیل را جداگانه تهیه كنند.البته این مسئله نیز به توان مالی و مبلغی كه برای خریداری آجیل در نظر گرفته شده، مربوط است.بعضی شاید فقط تخمه آفتابگردان و بادام زمینی كه ارزان تر است را برای خرید انتخاب كنند و برخی دیگر آجیل مغز مخصوص و بادام هندی را.

اما پسته یا تخمه فرقی نمی كند، درست است كه بعضی اقلام آجیل و خشكبار خوشمزه ترند، اما مهم اطمینان یافتن از سلامت آنهاست.

انتخاب آجیل مخلوط یا جداگانه هم به عهده خودتان است، اما مواظب باشید كه گول ارزانی بعضی آجیل های مخلوط را نخورید، چون كیفیت نازلی دارند. محدوده قیمت انواع آجیل و خشكبار سالم و تازه در جدول آمده و البته در كنار آن قیمت برخی تنقلات مخصوص این شب را هم آورده ایم. شما می توانید با توجه به بودجه ای كه برای خرید آجیل و تنقلات در نظر گرفته اید به دلخواه تعدادی از اقلام این لیست را از آجیل فروشی های معتبر خریداری كنید .

الهام اناری