شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
از زمان سبقت بگیرید
آیا تا به حال احساس نکرده اید مانند خرگوش سفید در داستان «آلیس در سرزمین عجایب» هستید؟ همیشه در عجله اید اما هرگز به آنچه که می خواهید نمی رسید. آیا شما هم ساعات طولانی کار می کنید ولی همیشه این حس را دارید که اهدافتان در حال گریز هستند؟
وقتی حمایت از کارکنان کاهش می یابد فشار کار هجوم می آورد و آنها مجبور می شوند سخت تر، طولانی تر و سریع تر کار کنند. مدیریت زمان و رویه واگذاری بخشی از وظایف کاری به همکاران، دیگر یک موضوع تجملی نیست. این مهارت های اساسی ابقا» شده اند. افزایش معلومات و تجربیات و استفاده از روش های مدیریت زمان باعث افزایش کارآیی و پیشرفت سریع و مستمر در محل کار می شود.
● تعیین اهداف
قبل از این که بخواهید جزئیات مدیریت زمان را مشخص نمایید، می بایست به یک چشم انداز گسترده نگاه کنید. پایه و اساس کار داشتن یک شناخت صحیح از اهداف و اولویت هاست. سپس به جای آشفتگی و تغییر مسیرهایی که باعث می گردد از موضوع اصلی منحرف و در نتیجه ناامید شوید می توانید فعالیت های روزانه را برای پیشبرد اهداف تنظیم کنید. وقتی اهداف را مشخص می کنید ویژگی های زیر را در نظر داشته باشید:
۱) اهداف باید مشخص، قابل اندازه گیری، دستیابی و زمان بندی باشند.
۲) اهدافی را مد نظر قرار دهید که شما را در حد اعلای انگیزه دهی قرار می دهد و امکان بروز قابلیت هایتان را فراهم می سازد.
ضروری است که از ابتدا با حس دستیابی به موفقیت شروع به فعالیت کنید و این امر تنها با تعیین اهداف در حیطه منابع، بودجه، چارچوب زمانی و محدودیت های سازمانی امکانپذیر است. هنگامی که اهداف کاری را مشخص کردید آنها را در مقوله های ذیل سازماندهی کنید:
- اهداف بلند مدت(شش ماه تا یک سال)
- اهداف میان مدت(یک تا شش ماه)
- اهداف کوتاه مدت(روزانه، هفتگی، ماهانه)
سه هدف اصلی را در هر مقوله به ترتیب اهمیت بنویسید. برگه اهداف را در دسترس بگذارید و در آغاز و پایان هر روز کاری به آن مراجعه کنید. آیا وظایفی که به آنها معطوف شده اید در راستای اهداف توضیح داده شده است؟ آیا کمک می کنند که به اولویت هایتان برسید و آنها را کامل کنید؟ همیشه کارهای اداری اضافی و غیرقابل پیش بینی که بطور خودکار سر می رسند وجود دارند.
اما قسمت عمده روز کاری(در حدود ۸۰درصد) باید به فعالیت هایی که مربوط به اهداف است، اختصاص پیدا کند. اگر می بینید بخش عمده ای از وقت تان صرف کارهایی می شود که در رسیدن به اولویت ها کمک نمی کند یک ارزیابی مجدد و جدی ضروری است. به عقب برگردید و عواملی را که باعث اتلاف وقت می شود شناسایی کنید. راه هایی را جستجو نمایید که این مزاحمت ها را از بین می برد و تلاش نمایید تا کارها را به صورت مناسب بین نیروهای کاری تقسیم کنید.
● تحلیل عوامل اتلاف وقت
اغلب اوقات اتلاف کننده های وقت، روز ما را به هم می ریزند و مانع از این می شوند که ما روی اهدافمان تمرکز کنیم. در حالیکه با ناامیدی احساس می نمایید در زمان گیر افتاده اید با یک یا چند تغییر ساده می توانید عوامل اتلاف وقت را از بین ببرید. برای مدتی درنگ نموده و آنچه را که مهم ترین استفاده از وقت تان به حساب می آید، بررسی کنید. سپس عامل ویژه ای را که ممکن است در این استفاده ترجیحی از وقت دخالت کند، مشخص سازید.
● مهمترین عوامل اتلاف وقت
▪ جلسات غیرضروری
▪ میز یا محدوده کار نابسامان
▪ تلفن های غیرضروری
▪ صرف وقت زیاد برای پاسخگویی به نامه ها
▪ دسته بندی اوراق بیش از یک بار در روز و صرف زمان طولانی برای سازماندهی آنها
▪ مشکل داشتن با تکنولوژی(اختلال در کار کامپیوترها)
▪ صرف وقت زیاد در ترسیم برنامه های کاری برای دیگران
▪ اختصاص زمان طولانی به برنامه ریزی
▪ اختصاص زمان طولانی به تحلیل اشتباهات
▪ اختصاص زمان طولانی به پروژه مستندسازی
▪ تلاش بیهوده برای جلب توجه دیگران به کارهای انجام شده
▪ انجام کارهایی که می توان به دیگران محول نمود.
▪ انجام کار بدون بازده در اوج خستگی
▪ تغییر برنامه زمان بندی سفرها
▪ تغییر اولویت ها به خاطر تغییر مدیریت ها
لیست عوامل اتلاف وقت را بررسی و مواردی را که با آن مواجه هستید، علامت بزنید. سپس مهم ترین آنها را از ۱تا۵ شماره گذاری کنید. شماره ۵ نامناسب ترین وضعیت است. شاید انرژی و حواس شما صرف جلسات غیرضروری و کارهای اداری بی پایان می شود.
جلساتی را که باید در آن شرکت کنید، بررسی نمایید. بدون این فرض خودکار که حضورتان در جلسات مورد نیاز است، از مسئولان درباره نقش تان در جلسات سئوال کنید. خواهید دید که اغلب اوقات حضورتان ضروری نیست. همچنین بپرسید آیا امکانش هست جلسات را بعدازظهرها برگزار کنند تا صبح ها را برای کاری که فکر خلاق می خواهد، کنار بگذارید.
به عنوان یک شرکت کننده فعال در جلسات دستور و اهداف جلسه را خواستار شوید. ممکن است بخش عمده ای از وقت تان صرف خواندن و پاسخ دادن به نامه ها(به خصوص نامه های الکترونیکی) شود. از همکاران تان درخواست کنید که رونوشت همه نامه ها را برای تان ارسال نکنند، مگر آن که اطلاعات آنها مستقیما مربوط به شما باشد.
همچنین به آنها بگویید به نامه ای پاسخ نمی دهید مگر اینکه واقعا نیاز به پاسخ داشته باشد. پیشنهاد کنید فرستنده های نامه ها بیشتر از جزئیات، روی محتوا و چارچوب زمانی برای پاسخگویی تمرکز نمایند و مهم تر از همه اینکه قاعده ای برای بررسی نامه ها بگذارید. به عنوان مثال بیشتر از یک بار در روز سراغ نامه ها نروید. البته در برخی مواقع این امر امکان پذیر نیست. اما این اصل را تعیین کنید تا مطمئن شوید که فرآیند افکارتان دائما با مانع مواجه نمی شود. گاهی اوقات ساده ترین تغییرات یک اثر عمیق دارد.
کاهش وقفه ها و نگهداری تمرکز با اجرای
● چند اصل ساده
▪ تمام تماس های تلفنی انجام شده را مرور کنید و برای پاسخگویی به آنها وقت مشخصی اختصاص دهید.
▪ افراد را تشویق کنید که مسئله کاری خود را از طریق پست صوتی یا پست الکترونیکی با شما در میان بگذارند.
▪ پیام های کتبی و الکترونیکی را در یک محدوده زمانی مشخص بررسی کنید.
▪ از افراد بخواهید که نامه های الکترونیکی غیرضروری را برای شما نفرستند.
▪ هر روز را با ملاقات کوتاه همکاران آغاز نمایید. سپس یک دوره کاری بدون وقفه داشته باشید و به افراد بگویید چه موقع در دسترس خواهید بود.
▪ در مکالمه ها با سماجت به مطالب اصلی بپردازید. به عنوان مثال با گفتن این عبارات «آنچه را که باید درباره آن بحث کنیم این نکته است» یا «یک مورد دیگر قبل از اینکه شما بروید» که نشان می دهد شما می خواهید گفتگو را تمام کنید.
▪ افراد پرگو را با گفتن این عبارت متوقف کنید: «من چه کاری می توانم برای شما انجام دهم؟»
▪ یک شوخی کوچک را تجربه کنید: «وقتی شخصی می گوید امکان دارد یک دقیقه وقت تان را بگیرم؟ بگویید حتما و با خنده زمان سنج را برای اندازه گیری یک دقیقه تنظیم کنید.»
● برگه ها و اسناد
بسیاری از اوقات اوراقی که دور و بر ماست مانع تمرکز بر روی اولویت ها می شود. هیچ قاعده کلی برای این که چگونه اوراق را مدیریت کنیم، وجود ندارد. این موضوع بستگی به روش خود فرد دارد. بعضی از افراد اگر به وسیله مقدار زیادی از مواد خواندنی محاصره شوند احساس راحتی می کنند در حالیکه افرادی هم هستند که تنها یک میز خلوت زمینه ساز افکار واضح آنها می شود.
مهم است که از تمایل و سطح رضایت خود آگاه شوید و یک سیستم را برای سازماندهی اوراق توسعه دهید. البته اگر وقت ارزشمندی را در جستجوی اسناد هدر می دهید و مجبورید بارها و بارها اوراق را تفحص کنید، اتخاذ یک روش جدید مورد نیاز است. این رویه را امتحان کنید: «اگر تعیین محل سند بیش از ۳۰ثانیه طول کشید، باید سیستم را تغییر دهید.
به جای آنکه اجازه دهید کارهای عقب افتاده اداری باعث ترافیک روی میزتان شود، هر قطعه کاغذ را ارزیابی کنید و مشخص نمایید که آیا باید آن را کنار بگذارید، از آن استفاده نمایید و یا فورا آن را بایگانی کنید. کم توجهی به سیستم بایگانی مدارک می تواند شما را گرفتار سازد. اگرچه ممکن است شما برای بایگانی و دسترسی به مدارک به کارمندان اجرایی تکیه کنید، اما بهتر است یک سیستم مخصوص به خودتان داشته باشید.
در این صورت اگر یکی از همکاران در دسترس نباشد، خود را در پیدا کردن سندی که به آن نیاز فوری دارید، ناکام نمی بینید. ضمنا همکارانتان را هم تشویق کنید که از یک رویه سیستماتیک برای تسهیل دسترسی و اجتناب از اتلاف وقت در جستجو برای بایگانی استفاده نمایند.»
● چند نکته برای بایگانی مدارک
▪ اوراق را قبل از بایگانی کردن تاریخ بگذارید.
▪ کاغذهای توده شده را بررسی نمایید، مواردی را که نیاز ندارید کنار بگذارید و مدارک اساسی تر را جایگزین آنها سازید.
▪ پاکت نامه های باز نشده را که در رابطه با کار شما نیست دور بریزید مگر این که نشانی پستی آن مشخص باشد.
▪ مدارک امور جاری را در قسمت جلوی قفسه پرونده ها بگذارید.
▪ پرونده ها را درون هر مقوله به صورت الفبایی مرتب کنید.
▪ ۱۰ سانتیمتر از فضای هر قفسه را خالی بگذارید. به قدری که به اوراق آسان تر دسترسی داشته باشید.
▪ بر روی قفسه ها برچسب بزنید.
▪ پرونده کارهای در دست اقدام را نزدیک میزتان بگذارید.
▪ هرگاه یک کاغذ از پرونده ها برمی دارید روی آن یک علامت بگذارید تا بدانید که برگه بعدا باید بایگانی شود و یا از بین برود.
▪ یک فهرست از پرونده ها تهیه نمایید.
● محیط کار مناسب
ممکن است ناگهان دریابید که توانایی هایتان در انجام وظایف کاهش یافته است و بعد از چند ساعتی که از زمان شروع کار می گذرد سردرد می گیرید. به محیط کار خود دقت نمایید. شاید وسایلی که با آن سر و کار دارید در وضعیت مناسبی نیست. به عنوان مثال نمایشگر رایانه هم سطح چشمتان نیست و... برای ترویج خلاقیت و بهره وری یک محیط راحت و سالم ضروری است.
محل کارتان را بررسی کنید تا دریابید چگونه ممکن است سطح توان جسمی و ذهنی شما را در خود حل کند. وقتی که همزمان در حال کار با سند چاپی و رایانه هستید از یک نگهدارنده سند استفاده کنید. از خم کردن مچ دست به هنگام کار با رایانه و طبیعتا ضایعات ناشی از آن خودداری نمایید. صفحه کلید را روی یک سطح که در زیر میز به صورت کشویی حرکت می کند قرار دهید.
صندلی و پشتی آن باید راحت باشد و تحمل وزن و حرکات شما را داشته باشد. ترجیحا از یک زیرپایی استفاده کنید. این مسائل بسیار ساده هستند، اما متعجب می شوید اگر ببینید و بشنوید چگونه افرادی که می توانند پروژه های ذهنی شگفت انگیز اجرا کنند از اصول ابتدایی راحتی و آرامش غافلند.
● واگذاری بخشی از مسئولیت ها
بسیاری از افراد در صورت واگذاری کار به دیگران دچار آشفتگی می شوند. بدون محول نمودن بخشی از فعالیت ها به دیگران هرگز نمی توانید وقتتان را تحت فرمان داشته باشید. این رویه اجازه می دهد روز کاری را با تاکید بر اولویت ها سپری نمایید. بدون اعتماد به دیگران در انجام کارها در جزئیات کم اهمیت غرق می شوید و قادر نخواهید بود انرژی و توانتان را به سمت اهداف هدایت کنید. چند مسئله اساسی وجود دارد که افراد را از اجرای این روش دور نگه می دارد. درباره موردی که مانع کار شماست فکر کنید:
▪ مسئله اول:
«هیچ کس وظایف را آن طوری که من انجام می دهم، انجام نمی دهد.» ممکن است این مسئله حقیقت داشته باشد که برخی از وظایف پیچیده تر را شما انجام می دهید، اما احتمالا این حقیقت ندارد که همه فعالیت های شما در بالاترین حد پیچیدگی است. اگر غرورتان اجازه نمی دهد بپذیرید فرد دیگری می تواند امور محوله را بهتر انجام دهد، در نظر داشته باشید که ممکن است آن شخص وظایف را به قدر کافی رضایتبخش انجام دهد.
▪ مسئله دوم:
«هیچ کس مانند خود من این وظایف خاص را سریع انجام نمی دهد.» ممکن است این نکته هم حقیقت داشته باشد. اما اگر شخص دیگری می تواند وظایف را با توجه به فرجه زمانی تعیین شده به قدر کافی سریع انجام دهد و در روال جاری نگه دارد، پس می توانید بخشی از مسئولیت ها را به او بسپارید.
▪ مسئله سوم:
«اگر بنا باشد من مسئله ای را چند بار توضیح دهم، خودم آن را انجام می دهم حتی با سرعت بیشتر و بهتر.» ممکن است اولین بار که می خواهید کاری را به شخص دیگری واگذار کنید، مجبور شوید آن را توضیح دهید. هم چنین امکان دارد مجبور شوید این کار را برای بار دوم، سوم و چهارم نیز تکرار نمایید. این رویه موقتی است و همکاران به تدریج کار را یاد می گیرند; تا حدی که نیاز به توضیح بیشتری نیست و شما هم در نهایت وقت خود را ذخیره می کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست