چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

روزی که جنگ جهانی دوم رسماً پایان یافت


روزی که جنگ جهانی دوم رسماً پایان یافت

هدف باطنی ژاپن از لشکرکشی به روسیه پس از انقلاب بلشویکی توده یی سال ۱۹۱۷, تصرف شرق سیبری بود که از دیر زمان به آن نظر داشت و فرانسه و انگلستان هم مایل به شکست دولت انقلاب لنین بودند مخصوصاً که انگلستان قصد داشت آسیای میانه را از دولت مسکو بستاند و گرجستان و ارمنستان استقلال یابند

۱۴ آگوست سال ۱۹۴۵ مصادف است با پایان جنگ جهانی دوم در همه جبهه ها. در این روز ( ظهر ۱۵آگوست به وقت توکیو) هیروهیتو امپراتور وقت ژاپن اعلامیه تسلیم بدون قید و شرط این کشور را امضا کرد و جنگ در خاوردور نیز پایان یافت. شرایط تسلیم ژاپن در کنفرانس پوتسدام به تصویب سه فاتح وقت (سران شوروی، امریکا و انگلستان) رسیده بود. قرارداد نهایی تسلیم، دوم سپتامبر سال ۱۹۴۵ در عرشه ناو میسوری امضا شد. ژاپن در پی دو بمباران اتمی، با اینکه نیروهایش مناطق متعدد را در خارج از مرزهای این کشور ازجمله شبه جزیره هندوچین و اندونزی در اختیار داشتند از ترس بمباران اتمی سوم، تسلیم شد. آلمان قبلاً شکست خورده و از پای درآمده بود.

● سرخ ها ۴ قدرت وقت را شکست دادند، ولی از خودشان شکست خوردند،

لنین ۱۵آگوست سال ۱۹۱۸ دستور داد که روابط روسیه با امریکا قطع شود زیرا امریکا به سه دولت ژاپن، فرانسه و انگلستان در کمک رسانی به ضد انقلابیون روسیه پیوسته بود و به این کشور تفنگدار فرستاده بود. هدف باطنی ژاپن از لشکرکشی به روسیه پس از انقلاب بلشویکی (توده یی) سال ۱۹۱۷، تصرف شرق سیبری بود که از دیر زمان به آن نظر داشت و فرانسه و انگلستان هم مایل به شکست دولت انقلاب (لنین) بودند مخصوصاً که انگلستان قصد داشت آسیای میانه را از دولت مسکو بستاند و گرجستان و ارمنستان استقلال یابند.

از آنجا که کمونیست های انقلابی به «سرخ» ها شهرت داشتند، مخالفان داخلی آنان «سفید»ها خوانده می شدند. تاریخ نشان داد که از سفیدها و نیروهای اعزامی ژاپن، فرانسه، انگلستان و امریکا به روسیه برای سرکوب کردن انقلاب کاری ساخته نشد. انقلاب روسیه در دهه ۱۹۸۰ از درون تضعیف شد و سپس فروپاشید زیرا به تدریج از هدف های اولیه و برنامه هایش دور شده بود، دیگر دلسوز نداشت، فرصت طلبانی امور حزب و دولت را به دست گرفته بودند که از سوسیالیسم اطلاع دقیقی نداشتند، خود را جدا از مردم و بالاتر از آنان می پنداشتند و...

● شهری اسرارآمیز در دل کوه

به دستور شاه طهماست یکم (متولد سال ۱۵۱۴ و متوفی در ۱۵۷۶ میلادی) که ۵۲ سال بر ایران سلطنت کرد در ۱۵ آگوست سال ۱۵۵۱ شهر «واردزیا» واقع در گرجستان که در درون کوه ساخته شده بود بسته شد زیرا به صورت یک مرکز آموزش کشیش و ترویج مسیحیت درآمده بود. این شهر در قرن دوازدهم و در پی ترس از هجوم اقوام ساکن در شمال آسیای میانه و نیز مغولان که وارد جنوب روسیه شده بودند ساخته شده بود. خانه های شهر به صورت آپارتمان های چندین طبقه و بعضاً ۱۳ طبقه در دل کوه ایجاد شده بودند و ورود به این شهر غاری تنها از طریق چاه های مخفی صورت می گرفت.

این شهر اضطراری، زمانی گنجایش ده ها هزار تن سکنه را داشت که در زلزله سال ۱۲۸۳ میلادی آسیب شدید دیده و از آن پس به مرکز آموزش مسیحیت تبدیل شده بود و چون گرجستان بخشی از قلمرو ایران بود شاه طهماسب دستور بسته شدن آن شهر را داد تا به صورت یک پایگاه مخفی مخالفان ایران و اسلام درنیاید.

نوشیروان کیهانی زاده

www.iranianshistoryonthisday.com