یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آنها در آبگوشت غوره می ریزند


آنها در آبگوشت غوره می ریزند

طعم دیزی در سنندج

اگر بخواهیم با اقوام کرد ایران آشنا شویم اولین مردمان، ساکنان شهر سنندج هستند با گویشی خاص و آداب و رسومی بسیار متفاوت. این مردم عادات غذایی منحصر به فردی نیز دارند و خوردن غذاهایی میان آنها رایج است که در سایر نقاط ایران کمتر از آنها استفاده می‌شود....

به طور نمونه، مردم سنندج آبگوشتی به نام آبگوشت غوره دارند که در تهیه آن از برنج استفاده می‌شود و حلقه‌های نسبتا بزرگ بادمجان هنگام سرو آن، ظاهری خاص به این غذا می‌دهد. اما برای آشنایی بیشتر، بهتر است با ما همراه شوید.

● عادت‌های غذایی مردم سنندج

این اقوام کرد، پنیر و ماست فراوانی را در برنامه غذایی روزانه‌شان می‌گنجانند به طوری که به هر بهانه‌ای یک کاسه ماست می‌خورند در کنار غذا یا در میان وعده‌ها. نکته دیگر اینکه عسل از رژیم غذایی‌شان نمی‌شود و گردو از مغز‌های پر مصرف میان آنهاست. وجود همین عادات غذایی از گذشته تا به امروز است که این قوم را به افرادی بلند قد و درشت تبدیل کرده و میان هر دو جنس نیز این ویژگی‌ها را به وضوح می‌توان دید.

● نکته خانه‌داری

مردم این شهر هنگام طبخ این آبگوشت از عصاره غوره نیز علاوه بر خود غوره و آبغوره استفاده می‌کنند. آنها عصاره غوره را از پختن غوره و گذراندن آن از صافی به دست می‌آورند و معتقدند که بسته به ذائقه مصرف‌کنندگان، این غذا را می‌توان ترش یا کمی ترش تهیه کرد.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ گوشت گوسفند/ ۳۰۰ گرم/ ۵۵۰ کیلوکالری

▪ نخود/ ۱ لیوان/ ۲۴۰ کیلوکالری

▪ برنج/ ۴ قاشق‌غذاخوری/ ۱۰۰ کیلوکالری

▪ سبزی آش/ ۴ لیوان/ ۱۰۰ کیلوکالری

▪ بادمجان حلقه‌حلقه‌شده/ ۳ لیوان/ ۵۰ کیلوکالری

▪ غوره/ ۳ قاشق‌غذاخوری/ ۱۰ کیلوکالری

▪ آبغوره/ ۴ قاشق‌غذاخوری/ ۵ کیلوکالری

▪ روغن کانولا/ ۱ قاشق‌غذاخوری/ ۹۰ کیلوکالری

▪ نمک، فلفل سیاه و زردچوبه/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

تکه‌های گوشت را با پیاز خرده شده و ادویه‌ها تفت دهید. سپس نخود، برنج و سبزی‌های خرد شده را به آنها اضافه کنید و بعد از افزودن چند لیوان آب بگذارید تا تمامی محتویات با هم پخته شده و مزه بگیرند. بعد از آن، غوره و آبغوره را اضافه کرده و حلقه‌های بادمجان را در آبگوشت بریزید. فراموش نکنید که میزان ترشی این غذا به ذائقه افراد بستگی داشته و مقدار بادمجان نیز می‌تواند زیاد و یا کم شود.

● این غـذا چند کالـری دارد؟

این غذا در مجموع ۱۱۰۰ کیلوکالری انرژی دارد در صورتی که به ۴ قسمت تقسیم شود به هر نفر ۲۷۰ کیلوکالری انرژی خواهد رسید. البته چون این غذا با نان خورده می‌شود ۲۰۰ کیلوکالری دیگر نیز اضافه خواهد شد. پس بهتر است که آن را در وعده ناهارتان میل کنید.

● اگر اضافه وزن دارید

بهتر است که غذا را با نان میل نکنید بلکه مخلوط آن را همراه کمی آب و یک بشقاب سالاد انواع سبزی مورد استفاده قرار دهید. به این ترتیب فیبر دریافتی هم شما را سیر خواهد کرد و هم کالری کمتری دریافت می‌کنید.

● اگر کم خونی دارید

گوشت قرمز از منابع عالی آهن به حساب می‌آید البته اگر با فیبر کمتر و ویتامین C بیشتر همراه شده باشد. بنابراین هنگام خوردن این آبگوشت یک لیوان شربت آبلیموی تازه یا آب پرتقال را نیز در کنار بشقابتان قرار دهید تا به این ترتیب جذب آهن دریافتی بیشتر نیز بشود.

● اگر اسید اوریک خونتان بالاست

بهتر است که از خوردن این غذا صرف نظر کنید زیرا هم گوشت دارد و هم نخود که خوردن هر دوی این مواد غذایی سطح اسید اوریک‌تان را بالاتر خواهد برد.

سارا حسنلو



همچنین مشاهده کنید