پنجشنبه, ۲۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 13 March, 2025
مجله ویستا

چند توصیه درباره خورد و خوراک در رمضان طولانی و گرم امسال


چند توصیه درباره خورد و خوراک در رمضان طولانی و گرم امسال

با اینکه ماه مبارک رمضان ماه روزه داری است, به همان میزان هم مسئله غذا خوردن و آشپزی در آن مهم است چون هم تعداد وعده و حتی اسامی اش عوض می شود, هم خوردن سحری و افطاری, زمان مشخصی دارد و هم تمام افراد خانواده را دور هم جمع می کند

یک ماراتن ۱۷ ساعته در چله تابستان. رمضان ۹۱ که با ماه مرداد متقارن شده یکی از خاص‌ترین اتفاقات امسال است. با اینکه ماه مبارک رمضان ماه روزه‌داری است، به همان میزان هم مسئله غذا خوردن و آشپزی در آن مهم است چون هم تعداد وعده و حتی اسامی‌اش عوض می‌شود، هم خوردن سحری و افطاری، زمان مشخصی دارد و هم تمام افراد خانواده را دور هم جمع می‌کند و به سبک خوردن آنها سر و شکلی واحد می‌دهد. توصیه‌های این ماه، بیشتر توصیه‌های تجربی است و مطمئنا هرکدام از شما تجربیات منحصر به فردی دارید که می‌توانید به بقیه کمک کنید.

● حتما سحری بخورید:

نخوردن سحری در رمضانی که روزه‌اش در گرمای تابستان، ۱۷ ساعت طول می‌کشد، کار غیرعقلانی‌ای است و باعث سردرد شدید می‌شود. اگر از آن دسته افرادی هستید که موقع بیدار شدن، اشتها ندارید، یکی، دو ساعت مانده به اذان صبح بیدار شوید، در پختن غذا و چیدن سفره، کمک کنید و یک پیاله سالاد بخورید تا اشتهای‌تان باز شود.

● کله پاچه نخورید:

مطمئنا خوردن کله پاچه، آن هم کله سحر و دور هم خیلی می‌چسبد اما این غذا اینقدر سنگین و چرب است که تشنه‌تان می‌کند و هم وضع مزاجی‌تان را به هم می‌ریزد.

● ملس بخورید:

موقع سحر، نه زیاد سراغ غذاها و نوشیدنی‌های شور مثل دوغ و پنیر شور بروید و نه سراغ خوردنی‌های خیلی شیرین. حتی خوردن زیاد چای و قهوه هم چون کافئین دارد در طول روز شما را تشنه می‌کند. بهترین نوشیدنی آب است. البته آن هم باید به اندازه باشد. اگر در آخرین لحظات سحری، چند لیوان پشت سر هم آب بخورید، شیره معده‌تان رقیق می‌شود و گوارش‌تان به هم می‌ریزد. در طول افطار تا سحر، ۸ لیوان آب را به مرور بخورید. آبلیمو و خاکشیر رقیق هم گزینه‌های خوبی هستند.

● آب پز بخورید:

خوردن غذاهایی مثل تخم‌مرغ آب‌پز، سیب‌زمینی آب‌پز و... هم به دلیل نمک کم و هم سبک بودن، غذاهای مناسبی برای سحرند. یادتان نرود که غذاهای سرخ کردنی، برای هضم شدن احتیاج به آب دارند و به قول معروف آب کشند.

● سبزی و میوه دم‌دست‌تان باشد:

خوردن سبزی و میوه هم می‌تواند دستگاه گوارش را بالانس و رو به راه نگه دارد و هم آب بدنتان را که از دست رفته، تامین کند. اصلا یک ظرف سالاد بزرگ روی میز بگذارید تا هر کس که رد شد، ناخنکی به آن بزند. بهتر است به آن سس زیادی نزنید چون چرب و تشنه‌کننده می‌شود. درباره میوه هم یک ظرف بزرگ روی میز، گزینه خوبی است.

● روزه‌تان را با آب یخ باز نکنید:

می‌دانیم که ۱۷ ساعت روزه بودید و در این گرمای داغ مرداد، فقط آب یخ است که می‌چسبد و اتفاقا آنقدر که تشنگی اذیت می‌کند، گرسنگی آزار‌دهنده نیست اما این بهانه دلیل نمی‌شود تا صدای اذان مغرب را شنیدید، لیوان آب یخ را سر بکشید چون معده‌تان خالی است و دچار به‌هم‌ریختگی می‌شود. بهتر است با آب ولرم یا چای کمرنگ روزه‌تان را باز کنید.

● زولبیا و بامیه بخورید اما متعادل:

توصیه برای نخوردن زولبیا و بامیه که شیرینی اختصاصی این ماه است، توصیه‌ای است که اجرا کردنش، بعید است بنابراین به شرط اینکه از مراکز بهداشتی و معتبر خریداری شود، خوردن به اندازه آن می‌چسبد. البته یادتان نرود این شیرینی چون چرب است قابلیت بالایی در تشنه کردن شما دارد.

● زیاده روی نکنید:

سفره افطار بعد از ماراتن ۱۷ ساعت روزه‌داری، سفره وسوسه‌انگیزی است. می‌توانید ناگهان دق‌دلی این چند ساعت را خالی کنید اما حواس‌تان باشد که چند ساعت دیگر سحر است و اگر اشتهایتان با خوردن انواع غذاهای چرب مثل برنج و خورش و کباب و...، بسته شده باشد و نتوانید سحری درستی بخورید، آن وقت روزه فردایتان به مشکل می‌خورد.

● ادویه نخورید:

برای معتادان به فلفل و ادویه‌های تند و...نخوردن آنها در این ماه توصیه سختی است ولی گریزی از آن نیست. ادویه‌ها علاوه بر ایجاد حساسیت و تحریک معده، خواص تشنگی زیادی دارد که روزه را به کام‌تان تلخ می‌کند.

● دم گاز نایستید:

ماه مرداد به اندازه کافی گرم و دم‌دار هست برای همین وقت‌تان را با ایستادن جلوی شعله گاز و درست کردن غذاهای وقت‌گیر مثل کتلت هدر ندهید. اگر هم می‌خواهید سفره‌تان رنگین باشد، خب، انواع کوکو هست که راحت‌تر پخته می‌شود. استفاده زیاد از اجاق گاز هم خانه را گرم می‌کند، هم تشنه و کلافه‌تان می‌کند و هم هزینه‌زاست.