جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از اختلالات سیستم ایمنی


پیشگیری از اختلالات سیستم ایمنی

ضعف سیستم ایمنی و به دنبال آن افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های ویروسی، عفونی، یکی از مشکلات شایع افراد در دوران سالمندی است. عوامل خطری که در ضعیف شدن و اختلال عملکرد سیستم …

ضعف سیستم ایمنی و به دنبال آن افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های ویروسی، عفونی، یکی از مشکلات شایع افراد در دوران سالمندی است. عوامل خطری که در ضعیف شدن و اختلال عملکرد سیستم ایمنی بدن تأثیر می‌گذارد، شامل تغییرات هورمونی، الگوهای غلط غذایی، استرس، بی‌تحرکی، درمان ناقص بیماری‌ها یا تشخیص دیرهنگام آنها است.

با افزایش سن، میزان آنتی‌بادی‌های خون کاهش یافته و قدرت دفاعی سیستم ایمنی بدن به همان نسبت کم می شود، از این رو احتمال ابتلا به بیماری‌های عفونی افزایش پیدا می‌کند. آمارها نشان می‌دهد، افراد سالمند، سه برابر بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به عفونت‌های ریوی و عفونت خون هستند و اختلال در عملکرد سیستم ایمنی مهمترین ریسک فاکتور محسوب می‌شود. از طرف دیگر سالمندان پنج تا ۱۰ بار بیشتر در معرض عفونت ادراری و نارسایی مثانه بوده و احتمال التهابی‌شدن آپاندیس در سنین بیشتر از ۵۰ سال ۱۵ تا ۲۰ مرتبه افزایش پیدا می‌کند.

غده تیموس با ترشح هورمون وظیفه تولید گلبول‌های سفید در خون که عضو دفاعی بدن به شمار می‌روند را به عهده دارد، افزایش سن و قرارگرفتن در معرض عوامل خطری مانند دود سیگار و پیروی از الگوهای غذایی نامناسب، باعث کاهش ترشح هورمون‌های مرتبط در تولید گلبول‌های سفید و ضعف سیستم ایمنی می‌شود.

از طرف دیگر از سن ۳۰ سالگی، واکنش بدن به عوامل خارجی کاهش یافته و قدرت دفاعی به همان نسبت کم می‌شود. ورزش، تغذیه مناسب، درمان کامل بیماری‌ها و مراجعه زودهنگام به پزشک از عوامل پیشگیری از ایجاد اختلالات سیستم ایمنی در اثر افزایش سن است.

کتایون نصیری