سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

۵ گنج آشپزخانه


۵ گنج آشپزخانه

خواص زرچوبه, فلفل, پودر سیر, دارچین و زعفران

ادویه‌ها جزو طعم‌دهنده‌های پرکاربرد در آشپزخانه ما ایرانی‌ها هستند. کمتر غذایی را می‌توان یافت که حداقل ۱ تا ۲ نوع ادویه در آن به کار نرفته باشد. اصلا غذاهای ایرانی با این ادویه‌ها عطر و طعم پیدا می‌کنند...

● دارچین علیه اضطراب

۱ دارچین، پوست خشک‌شده شاخه‌های نوعی درخت بومی هند است. این ادویه خوش‌عطر، طبع گرم و خشکی دارد.

۲ شادی‌آور، آرام‌بخش، تقویت‌کننده کبد و قلب، کاهنده قندخون، برطرف‌کننده بوی بد دهان، ادرارآور و قاعده‌آور است. می‌تواند جلوی اسهال را بگیرد،‌ فشارخون را کاهش بدهد، گرفتگی‌های عضلانی را تا حدی از بین ببرد، تب را پایین بیاورد و یک آنتی‌هیستامین خوب و

طبیعی هم محسوب شود.

۳ خانم‌های باردار، شیرده و افراد مبتلا به زخم‌ها و ناراحتی‌های گوارشی باید در مورد میزان مصرف دارچین با پزشک خود مشورت کنند زیرا زیاده‌روی در مصرف این ادویه می‌تواند برای برخی از افراد، تپش قلب، تعریق و حساسیت را به‌دنبال داشته باشد. در ضمن، مصرف بیش از حد دارچین به افرادی با مزاج گرم نیز توصیه نمی‌شود.

یادآوری: بهتر است چوب درسته و پودرنشده دارچین را به چای یا غذاهای خود اضافه و کمی پیش از سرو غذا، چوب را از ظرف غذا خارج کنید. جوشیدن چوب دارچین بیشتر از ۱۵-۱۰ دقیقه داخل چای یا غذا توصیه نمی‌شود چون می‌تواند باعث تلخ شدن آن شود.

قیمت: هر کیلوگرم ۱۶ هزارتومان

● زعفران علیه افسردگی

۱ این ادویه بسیار خوش‌عطر و رنگ، جزو ادویه‌‌های نشاط‌آور است و باعث بهبود خلق‌وخو می‌شود.

۲ زعفران میل جنسی را تقویت می‌کند، ادرارآور و قاعده‌آور است، پوست را شاداب و قلب و کبد را تقویت می‌کند، بوی بد دهان را از بین می‌برد و در درمان افسردگی کاربرد دارد. در ضمن، آرام‌بخش و خواب‌آور هم است، تب و تهوع را تخفیف و قدرت حافظه را افزایش می‌دهد، فشار و چربی‌خون را کم می‌کند و ضدنفخ خوبی نیز محسوب می‌شود.

یادآوری: زعفران را باید برای حفظ عطر، طعم و رنگ منحصربفرد آن، حدود ۳-۲ دقیقه پیش از پایان پخت به غذا اضافه کرد و آن را در جای خشک و خنک نگه‌داشت.

قیمت: هر مثقال ۲۲ هزارتومان

● زرچوبه علیه کبدچرب

۱ زرچوبه که در اصطلاح عامیانه به آن زردچوبه می‌گویند، جزو ادویه‌های پرخاصیتی است که مصرف ۳ تا ۴ گرم از آن در روز می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد.

۲ مصرف این ادویه پرکاربرد، به‌دلیل تقویت کبد و خاصیت سم‌زدایی به افراد مبتلا به هپاتیت و کبدچرب توصیه می‌شود.

۳ زرچوبه، ضدنفخ و ضدگرفتگی عضلات، به‌خصوص عضلات شکم بعد از صرف غذا یا در زمان عادت ماهیانه است.

یادآوری: زرچوبه قابلیت جذب رطوبت بسیار بالایی دارد بنابراین باید در جای کاملا خشک و خنک و در ظرف‌های کاملا دربسته نگهداری شود. این ادویه پرخاصیت، حاوی ترکیب‌هایی فنولی و حساس به حرارت است بنابراین توصیه می‌شود برای پیشگیری از ‌هدر رفتن خواصش، این ادویه را ۵ تا ۱۰ ثانیه در مقدار کمی روغن تفت بدهید و ۱۰ دقیقه پیش از پایان زمان پخت، آن را به غذا اضافه کنید.

قیمت: هر کیلوگرم ۸ هزارتومان

● فلفل علیه چاقی

۱ فلفل، طبع گرمی دارد و می‌تواند تا اندازه‌ای باعث افزایش سوخت‌وساز بدن هم شود. به‌همین دلیل خیلی از ما بعد از خوردن غذاهای تند و حاوی فلفل، احساس گرما و گرگرفتگی می‌کنیم.

۲ استفاده از فلفل‌سیاه یا قرمز یا مصرف غذاهای حاوی آنها، باعث تحریک معده و دستگاه گوارش می‌شود بنابراین بهتر است افراد مبتلا به زخم‌های گوارشی، ورم‌معده یا ریفلاکس، قید خوردن این ۲ ادویه تند و آتشین را بزنند.

۳ مصرف حجم متعادلی از فلفل‌سیاه یا قرمز به افراد دچار اضافه‌وزن برای افزایش متابولیسم بدن آنها در کنار رعایت رژیم‌غذایی و ورزش توصیه می‌شود.

یادآوری: بهتر است برای حفظ عطر و طعم فلفل‌سیاه، آن را به‌صورت دانه‌های درسته از عطاری‌ها یا فروشگاه‌های موادغذایی تهیه و خودتان به اندازه نیاز روزانه خانواده، این دانه‌ها را بکوبید یا آسیاب کنید. در ضمن، فلفل‌ها مانند زرچوبه، بوی خامی ندارند و برای حفظ خاصیت آنها، می‌توان حدود ۱۵-۱۰ دقیقه پیش از پایان زمان پخت، آنها را به غذا اضافه کرد.

قیمت فلفل سیاه: هر کیلوگرم ۴۰ هزارتومان

قیمت فلفل قرمز: هر کیلوگرم ۱۴ هزارتومان

● پودرسیر علیه فشارخون

۱ سیر یکی از گیاهان دارویی بسیار پرخاصیت است که می‌تواند به کاهش و تنظیم فشارخون، کاهش غلظت خون، کاهش کلسترول خون و تقویت کبد کمک کند.

۲ سیر حاوی ویتامین‌های A،B و C است و به هضم غذا کمک می‌کند. بیشتر این خواص، در سیر تازه و بودار پیدا می‌شوند

و پودرکردن آن، تا حد زیادی خواصش را هم از بین می‌برد.

یادآوری: اگر شما جزو طرفداران ادویه پودرسیر هستید و

می‌خواهید کمی از خاصیت‌های سیر هم با مصرف پودرسیر به بدنتان برسد، باید خودتان سیر را با پوسته رویی آن خشک کنید و درست پیش از مصرف، مقداری از سیر خشک‌شده را آسیاب و در مراحل پایانی پخت، به غذایتان اضافه کنید.

قیمت: هر کیلوگرم ۲۹ هزارتومان