سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ما و کپی رایت
در ایران کپی رایت یک تب است، مساله ای که به یک بیماری مزمن تبدیل شده و هرازگاهی عود می کند. البته بیش از همه پیوستن یا نپیوستن به سازمان تجارت جهانی بود که کپی رایت را سر زبان ها انداخت؛ زیرا لازمه پیوستن به این سازمان، ابتدا پیوستن به کپی رایت است. به هرحال با فروکش کردن تب الحاق به WTO این طور به نظر می رسد که کپی رایت نیز به فراموشی مقطعی سپرده شده است.
زمانی که صحبت از کپی رایت و قوانین حمایت از حقوق پدیدآورندگان می شود، اغلب ما همپای پدید آورنده اثر، از لزوم رعایت کپی رایت داد سخن می دهیم. اما اینکه عقبه و سابقه چنین قوانینی چیست و آیا لزومی دارد که ما هم کپی رایت داشته باشیم یا خیر و اینکه قوانین موجود برای حفاظت از حقوق پدیدآورندگان کفایت می کند یا نه؟ همیشه در حاشیه می ماند.
از دیگر سو الحاق به سازمان های بین المللی مدافع این قوانین، مساله ای است که در تب کپی رایت کمتر گم می شود. هرازگاهی که کپی برداری از آثار خارجی یا مساله نشر کتب خارجی بدون اجازه نویسندگان آنها سر زبان ها می افتد، باز ضرورت رعایت کپی رایت در ذهنمان زنگ می زند، اما این ماجرا، بی تغییر همچنان ادامه می یابد تا روزی که دیگر چاره ای جز پیوستن به کپی رایت نداشته باشیم. اما آیا واقعاً پیوستن به این معاهده به صلاح ماست؟ شاید پیام رهبر انقلاب با وجود گذشت زمان زیادی از اعلام آن، هنوز تنها موضع مشخص بیانگر وضعیت ایران باشد. ایشان در پیامی، الحاق به این کنوانسیون را به صلاح کشور ندانسته بودند.
به گفته برخی ناشران، یک شهروند ایرانی که توانایی خرید کتاب به ریال را ندارد، چگونه می تواند از پس هزینه دلاری کتاب برآید؟ علاوه بر این، با پیوستن ما به کپی رایت، اقداماتی که در کشور انجام می شود از سوی سازمان های بین المللی قابل پیگیری می شود و بدیهی است که با الحاق ما، دردسرهای زیادی فراهم خواهد شد. اما چه باید کرد؟ بدیهی است در چنین شرایطی ضروری است ابتدا در قانون «حمایت از مولفان و مصنفان ایران» (مصوب ۱۳۴۸ و متمم آن در سال ۱۳۵۲) بازبینی هایی صورت گیرد تا پس از گردآوری، تنظیم و تدوین متن جدید، نظرهای کارشناسی ناشران، حقوق دانان، نویسندگان و هنرمندان، متن جدید و کارآمدی به منظور هماهنگ کردن قوانین ملی کپی رایت تهیه شود. به علاوه، قانون جدید باید با قوانین و معاهدات بین المللی کپی رایت هماهنگ شود و در نهایت، متن کامل آن برای بررسی و اصلاحات نهایی به مجلس سپرده شود. بنابراین عضویت ایران در کنوانسیون های جهانی کپی رایت، مستلزم تدارک مقدماتی در عرصه نظری و عملی است؛ زیرا بدون آماده سازی شرایط لازم در سطح ملی، عضویت ایران در این معاهدات قطعاً مشکلات و مسائل بسیاری را در پی خواهد داشت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست