چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر اندوه و افسردگی بر دیابت


تاثیر اندوه و افسردگی بر دیابت

دیابت شیرین، نابسامانی متابولیسم و دستگاه عروقی است که به وسیله اختلالاتی در کنترل بدن بر گلوکز (قند)، لیپید (چربی) و پروتئین تظاهر می‌کند. این بیماری ناشی از ترشح یا فعالیت …

دیابت شیرین، نابسامانی متابولیسم و دستگاه عروقی است که به وسیله اختلالاتی در کنترل بدن بر گلوکز (قند)، لیپید (چربی) و پروتئین تظاهر می‌کند. این بیماری ناشی از ترشح یا فعالیت مختل انسولین است...

این وضعیت در ضمن یک عارضه جانبی درازمدت داروهای آنتاگونیست سروتونین ‌دوپامین است که برای درمان روان‌پریشی به کار می‌رود. تاریخچه ارثی و خانوادگی در شروع دیابت موثر است. در عین حال آغاز ناگهانی آن اغلب مرتبط با استرس هیجانی است که تعادل هوموستاتیک را در افراد آسیب‌پذیر به این بیماری مختل می‌کند. عوامل روان‌شناختی که به نظر مهم می‌رسد آنهایی است که باعث برانگیختن احساسات سرخوردگی، تنهایی و اندوه می‌شود. بیماران مبتلا به دیابت معمولا باید کنترل غذایی را بر دیابت خود حفظ کنند. آنان هنگامی که افسرده و اندوهگین هستند اغلب به صورتی خودتخریبی بیش از حد می‌خورند یا می‌نوشند و سبب می‌شوند دیابت آنان از کنترل خارج شود. این واکنش به ویژه در بیماران با دیابت نوع جوانان یا نوع I شایع است. اصطلاحاتی همچون دهانی، وابسته، جویای توجه مادر و بیش از حد انفعالی در مورد افرادی با این وضعیت به کار برده شده است. روان‌درمانی حمایتی به کسب همکاری در تدبیر پزشکی این بیماری پیچیده کمک می‌کند. درمانگران بهتر است بیماران را به حفظ یک زندگی به هنجار تا آنجا که ممکن است تشویق کنند تا دریابند که آنان یک بیماری دیرپا اما قابل کنترل دارند. در بیمارانی با دیابت شناخته شده، کتواسیدوزیس (DKA) می‌تواند سبب پرخاشگری و سردرگمی شود. به میزانی شایع‌تر، پایین افتادن قندخون (اغلب در دیابتی‌هایی روی می‌دهد که الکل مصرف می‌کنند) می‌تواند سبب ایجاد حالات اضطرابی شدید، سردرگمی و رفتار مختل شود و البته رفتار نامتناسب ناشی از پایین افتادن قندخون را باید از آنچه ناشی از مستی معمولی است، متمایز کرد.

دکتر فربد فدایی/ روان‌پزشک