چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
روزی که احمدی نژاد با مجلس شوخی کرد
خیلیها میگفتند این حرکت تنها یک امر طبیعی و معمول در فضای سیاست است که تمهیدات آن نیز در متن قانون اساسی اندیشیده و گنجانده شده است، اما برخی دیگر به دید یک تابوشکنی به این موضوع مینگریستند؛ حرکتی که بهزعم این گروه، برای اعتبار ریاستجمهوری و وجهه آن مناسب نبود و رابطه نهچندان صمیمانه دولت و مجلس را بدتر از قبل میکرد.
در ۳۴ سال اخیر، این اولین باری بود که نمایندگان مجلس، عزم خود را جزم کردند تا از این ظرفیت قانون اساسی برای اولینبار، استفاده کنند. در واقع، نمایندگان مجلس هشتم با طرح سوال از رئیسجمهور، اقدام بیسابقهای را در فضای سیاسی ایران انجام دادند.
در ۱۸ بهمن ۱۳۹۰، هیات رئیسه مجلس هشتم پس از مدتها مقاومت در مقابل نمایندگان متقاضی سوال، طرح سوال از رئیسجمهور را اعلام وصول کرد و پس از تضارب آرایی که بین نمایندگان موافق و مخالف عملکرد دولت رخ داد، احمدینژاد روز ۲۴ اسفند ۱۳۹۰ به صحن پارلمان آمد تا جوابگوی سوالات نمایندگان باشد.
مشکل تخصیصنیافتن بودجه مترو، مواضع دولت در قبال جایگاه مجلس، موضوع خانهنشینی ۱۰ روزه رئیسجمهور، تردیدها در خصوص مواضع دولت درباره حجاب اسلامی، بحث مکتب ایرانی و نحوه عزل متکی از وزارت امورخارجه از جمله مهمترین سوالاتی بود که نمایندگان مجلس خواستار پاسخ رئیسجمهور به آنها بودند. اما در مقابل، احمدینژاد ۶ روز مانده به ایام مفرح نوروز، با لحنی طنزآمیز در صحن علنی مجلس به سوال نمایندگان پاسخ داد.
احمدینژاد در بخشی از شوخیهای خود گفت که برخی نمایندگان با فشاردادن یک دکمه در مجلس، مدرک میگیرند.
رئیسجمهور در زمانی که دراختیار داشت پاسخ محورهای مختلف سوال نمایندگان را از دیدگاه خود داد و بهعنوان آخرین جمله هم با کنایه و شوخی به نمایندگان گفت: «انصاف داشته باشید حالا که میخواهید نمره بدهید، خوب نمره بدهید. ما همه سوالات را به طور کامل پاسخ دادیم و حتی مطلب اضافه هم نوشتیم. انصافا یک ذره از ۲۰ کمتر بدهید، بیمعرفتی و نامردی است!»
علی لاریجانی، رئیس مجلس در واکنش به سخنان رئیسجمهور اظهار کرد: مجلس جای شوخی نیست، جای مسائل جدی و مهم است. البته لاریجانی این اظهارات را زمانی مطرح کرد که شوخیهای رئیسجمهور پایان یافته و او از مجلس خارج شده بود.
لاریجانی همچنین درخصوص زیر سوال بردن مدارک تحصیلی نمایندگان در صحن علنی مجلس توسط احمدینژاد، تصریح کرد: نمایندگانی که در مجلس هستند، یا از حوزه علمیه فارغالتحصیل شدهاند که مدارک حوزوی دارند یا از دانشگاهها فارغالتحصیل شدهاند که مدرک دانشگاهی دارند.
اما شوخیهای رئیسجمهور و نحوه پاسخ وی چنان برخی نمایندگان را برآشفت که آنان علاوه بر اظهار نظرهای رسانهای، حتی از شکایت خود در این زمینه به قوهقضاییه خبر دادند، مسالهای که البته جنبه عملی به خود نگرفت.
به هر حال، طرح سوال از رئیسجمهور، جدای از اثرات منفی و مثبتی که در سپهر سیاسی ایران بر جای گذاشت، از جمله مهمترین اقدامات نمایندگان مجلس هشتم بود که به دلیل بیسابقهبودن و عادیسازی طرح سوال از رئیسجمهور توسط نمایندگان، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که منتخبان ملت با این کنش سیاسی خود، راه را برای پاسخگویی رئیسجمهور آینده به مجلس هموارتر ساختند.
سوال از رئیسجمهور یک فایده دیگر هم داشت و آن اینکه نمایندگان متوجه شدند آییننامه داخلی مجلس در این زمینه چندان دقیق و منطقی نیست و پساز شوخیهای رئیسجمهور در روز پاسخگویی به سوال نمایندگان، عدهای از آنها به دنبال تغییر آییننامه مجلس رفتند و امیدوارند با تغییراتی که در آییننامه ایجاد کردند احمدینژاد و روسایجمهور بعدی، کمی جدیتر با سوال مجلس برخورد کنند.
معصومه امیری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست