سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا

دولت روحانی دو کارته شد


دولت روحانی دو کارته شد

بازهم بهارستان, بازهم یکشنبه داغ و بازهم پخش فیلم در صحن علنی فرآیندی که در انتها یک کارت زرد قاطعانه را نصیب وزیرعلوم کرد

بازهم بهارستان، بازهم یکشنبه داغ و بازهم پخش فیلم در صحن علنی؛ فرآیندی که در انتها یک کارت زرد قاطعانه را نصیب وزیرعلوم کرد. هنوز چهار ماه از عمر دولت نگذشته کابینه دو کارته شد. جلسه روز گذشته پارلمان حواشی بسیاری داشت و بسیار محتمل می‌نمود که رضا فرجی‌دانا از این آوردگاه با کارت زرد بیرون بیاید اما کارت زرد فرجی‌دانا با کارت زرد علی طیب‌نیا یک فرق عمده داشت.

فرجی‌دانا در پاسخ به سوال ۲۳ نماینده‌ای که او را متهم به «عدم پایبندی به تعهدات در انتصاب مدیران» کرده بودند، ضمن دفاع قاطعانه از شایستگی‌های منصوبین بر این نکته تاکید و تصریح ورزید که وفق قانون عمل می‌کند و اگر نهادهای ذیصلاح صلاحیت این افراد را تایید نکنند بلافاصله آنان را عزل خواهد کرد اما در غیر این صورت مبنا بر شایسته‌سالاری است و حاضر نیست به خاطر انگ زدن‌ها، جامعه دانشگاهی و سیستم مدیریتی را از وجود این افراد بی‌بهره کند. دفاع قاطعانه فرجی‌دانا البته یک کارت زرد پر و پیمان هم برایش به ارمغان آورد، پس از پاسخ فرجی‌دانا و رای‌گیری از نمایندگان او با ۷۳ رأی موافق، ۱۴۹ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۰ نماینده حاضر در صحن علنی که از پاسخ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری قانع نشده بودند نخستین کارت زرد را دشت کرد. البته سخنان فرجی‌دانا حواشی دیگری هم داشت که در ادامه گزارش و با مرور اتفاقات جلسه علنی روز گذشته پارلمان بدان خواهیم پرداخت.

کارت زردی که در جیب نمایندگان بود

شاید هیچ یک از حضار دیروز در صحن علنی شک نداشتند که وزیر علوم امروز(دیروز) نخستین کارت زرد را از بهارستان خواهد گرفت. فرجی‌دانا تنها ۱۰ روز پس از آنکه از پارلمان رای اعتماد گرفت با زمزمه استیضاح روبرو شد. انتصاب‌های انگشت‌شمار آقای وزیر، برخی نمایندگان را به خشم آورده بود. فرجی‌دانا دو یار قدیمی و مدیر همیشه همراه را برگزیده بود و مشخص بود که این انتصاب‌ها به مذاق نمایندگان خوش نیامده و آن را تحمل نخواهند کرد. انتصاب میلی‌منفرد به سمت معاون آموزشی و توفیقی به عنوان مشاور عالی بلافاصله پارلمان را به تکاپو واداشت. اعتراض گسترده و بالاخره نامه اعتراضی ۱۵۰نماینده مجلس به رئیس‌جمهور که خواستار بازنگری در این انتصاب‌ها شده بودند حاکی از ادامه‌دار بودن این منازعه بود. واکنش فرجی‌دانا اما خونسردانه و با طمانینه بود. او پیغام فرستاد که اگر انتصاب این افراد به فتنه از سوی نهاد ذیربط (وزارت اطلاعات) تایید شود لحظه‌ای در عزل آنان درنگ نخواهد کرد اما در غیر اینصورت او مختار و مجاز است که از نیروهای توانمند و مدیران باسابقه در ساختار مدیریتی وزارت علوم استفاده کند. اما مخالفان با این واکنش جدی‌تر شده و حتی یکی از منتسبین دولت گذشته در مجلس در پیغامی عجیب به معاون پارلمانی فرجی‌دانا گفت که اگر وی این افراد را معزول نکند با اردنگی از وزارتخانه بیرونش می‌اندازند! انتشار این خبر جنجال بسیاری به پا کرد و وی به تکذیب این نقل‌قول پرداخت اما چند روز پیش حجت‌الاسلام نبویان که دیروز نیز در مخالفت با فرجی‌دانا سخن گفت در جلسه‌ای ادای این گفتار از سوی این شخص تایید کرد.

تاکتیک تازه فرجی‌دانا

با وجود فضای علیه وزیر علوم، فرجی‌دانا میهمان بهارستان شد و تقریبا همه می‌دانستند او کارت زرد را خواهد گرفت اما بسیاری انتظار داشتند وی ملاحظه کاری کرده و به نحوی سخن بگوید که لااقل بر حساسیت‌ها نیفزاید و خطر استیضاح را از سر خود دور سازد اما وزیر علوم بیشتر از آنکه دغدغه‌های معترضین را لحاظ کند خطاب به مردم سخن گفت. فرجی‌دانا با اشاره به تغییرات انگشت شمارش در مدت سپری شده به موضوع حساسیت مجلس روی جعفر میلی منفرد و اتهام فتنه‌گری به وی پرداخت. فارغ از اینکه وی با اشاره به این تغییرات اندک این پیام را در لفافه به مجلس داد که چرا در برابر این تغییرات جزئی اینهمه اعتراض وجود دارد و در دولت پیشین نسبت به تغییرات سونامی‌وار هیچ واکنشی برانگیخته نمی‌شد، در دفاع از میلی منفرد خاطرنشان کرد که وی مدیر توانمندی است و چون رای اعتماد از مجلس نگرفته دلیل نمی‌شود که در پست‌های دیگر از وی استفاده نشده و فردی که شایسته است و سوابق طولانی در مدیریت ستادی دارد از صحنه مدیریت حذف شود. فرجی‌دانا اتهام خلف وعده و مغایرت عملکرد با وعده‌هایش در کمیسیون مجلس را هم رد کرده و گفت: همانطور که آن موقع گفتم اگر نهاد مسئول اعلام کند فردی با فتنه ۸۸ ارتباط داشته قطعا حکم عزل او را صادر می‌کنم اما تا آن زمان حجت شرعی و قانونی برای به‌کارگیری اصلح را دارم. وی تاکید کرد مبنا را شایسته‌سالاری دانسته و آرامش فضای دانشگاه را در لحاظ خواست جامعه دانشگاهی مبنی بر انتخاب افراد اصلح می‌داند. وزیر علوم با انتقاد از حساسیت‌های بی‌مورد و سعی در مشوش جلوه دادن فضای دانشگاه‌ها و تاکید بر اصل برائت و مر قانون به نکته کلیدی اشاره و تصریح کرد: بسیاری از انگ‌ها از فعلیت افتاده است، در فضای فعلی احتیاج به به‌کارگیری همه نیروهای نظام است. وی در پایان هم تاکید کرد اگر حکم قضایی وجود ندارد نمایندگان از صدور حکم اجتناب ورزند، همچنین رویکرد خود را در قبال مجلس تعاملی اعلام کرد.

حواشی پرشمار

اما مجلس پس از این سخنان یکی از قاطعانه‌ترین مخالفت‌های خود را به منصه ظهور رساند و پس از اعطای کارت زرد، رئیس جلسه محمدرضا باهنر نیز گفت: از عدم رضایت نمایندگان در آغاز به کار وزیر علوم متاسف شدیم و امیدواریم وی با درایت بیشتری در این وزارتخانه به ادامه کار بپردازد. جدای از تجمع نمایندگان دور وزیر علوم و ادامه انتقادات از وی چند چهره نزدیک به جبهه پایداری در ادامه انتقادات تندی را علیه فرجی‌دانا مطرح ساختند. عبدالوحید فیاضی گفت: نمایندگان فرجی‌دانا را قبول داشته و حتی حاضرند پشت وی نماز بخوانند اما متاسفانه دست افراد دیگری پشت قضیه است و آنها انتصابات را در وزارت علوم انجام می‌دهند. نکته‌ای که فرجی‌دانا در اعتراض رودرروی نمایندگان به‌شدت آن را رد کرده و پای عملکرد و انتخاب خود ایستاد. مهدی کوچک‌زاده که از نمایندگان تندرو شناخته شده مجلس هم است در اظهارنظری گفت که مدافع فرجی‌دانا بوده و لااقل ۳۰ نماینده به خاطر دفاع وی از فرجی‌دانا به وزیر علوم رای داده‌اند اما یقین دارد فرجی‌دانا نسبت به انتصاباتش درباره برخی از روسای دانشگاه‌ها شناختی ندارد واین دستور تشکیلاتی است و برخی برای آشوب در فضای دانشگاه چنین کرده‌اند و چون وی ۳۵ سال است فرجی‌دانا را می‌شناسد، می‌داند که او این افراد را نشناخته و با معرفی و توصیه افراد دیگر این افراد را برگزیده است! نکته‌ای که کوچک‌زاده معترف است فرجی‌دانا با شدت آن را تکذیب کرده و به همین دلیل وی دیگر موافق فرجی‌دانا نیست و به جرگه مخالفانش پیوسته است. اما تندترین واکنش به حجت‌الاسلام نبویان اختصاص داشت. وی که در جریان سوال و به نمایندگی از سوال‌کنندگان، فیلمی از تجمع ۱۶آذر دانشگاه خواجه نصیر و حضور معاون رئیس‌جمهور و وزیر علوم در این مجلس را نشان داده و آن را نفی ادعای آرامش فضای دانشگاه و عدم ساختارشکنی از سوی فرجی‌دانا عنوان کرده بود در سخنان خود تاکید کرد: میلی‌منفرد در حوادث سال ۷۸ و فتنه۸۸ حضور مستقیم داشته و جعفر توفیقی هم از عوامل اصلی تشنج در فضای دانشگاه بوده و اثبات این نکات نیاز به استعلام ندارد و فضای آرام دانشگاه با حضور این افراد سلب می‌شود. وی با اشاره به دو معاون دیگر فرجی‌دانا، استعلام از وزارت اطلاعات را پیرامون انتصاب این افراد منفی اعلام کرد و با انتقاد از واژه انگ‌زنی به کار برده شده از سوی فرجی‌دانا تاکید می‌کند اقدامات ساختارشکنانه در دانشگاه‌ها انجام می‌شود. نبویان در پایان افزود: آقای وزیر اگر مواردی دارید از انتصاباتتان که مساله ندارند، معرفی کنید، این حیف است و واقعا از دانشگاه‌ها آرامش در حال سلب شدن است، اگر مدارک بیشتری خواستید، نزد بنده است! هر چه هست به نظر می‌رسد مجلس قصد تعامل با وزیر علوم را نخواهد داشت اما وزیر علوم هم نشان داد که از مواضع اصولی و قانونی پا پس نمی‌کشد آنچنان که پس از دریافت کارت زرد در پاسخ به احتمال استیضاح، گفت: این تشخیص مجلس است و من در آن ورودی ندارم و این مربوط به مجلس می‌شود.

رضا رئیسی