سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا

مناظره ها را حتی الامکان جمعی ببینیم


مناظره ها را حتی الامکان جمعی ببینیم

مناظره های زنده ی نامزدهای ریاست جمهوری در اغلب دموکراسی ها پرمخاطب وجذاب ترین برنامه ی سیاسی است و سنت جمعی دیدن شان در ایران هم می تواند پا بگیرد

جذابیت مناظره ها، صدها نفرساعت وقت گذاری برای پردازش محتوای صحبت های هر نامزد در هر مناظره، تمرین ها و مشورت گیری های مفصل نامزدها برای حضور قوی تر در آن ، دانستن این که ده ها میلیون هم وطن دیگر همزمان بیننده ی زنده ی همین مناظره اند، وجوه نمایشی و جنجالی و رقابتی اش، گیراییِ پیش بینی ناپذیری اش و امکان گاف ها و سقوط های گازانبری و رشدهای سریع در نظرسنجی، تاثیر دفعی اش در افزایش یا کاهش شانس پیروزی هر نامزد در انتخابات، گفتگوهای داغی که بعد از هر مناظره بین شهروندان در دیدارهای حضوری و شبکه های اجتماعی درمی گیرد و تلاش شدید هر نامزد برای جلب نظر و رای شهروندان، از عواملی است که بیننده های مناظره های انتخاباتی را در حد محبوب ترین شوهای تلویزیونی و فینال های تیم های محبوب ورزشی و ملی بالا برده است.

جمعی دیدن مناظره ها، اگر نه در سینما و پارک و سالن های دانشگاهی (چنان که در اغلب کشورهای توسعه یافته شایع است)، لااقل در خانه و دفتر چند مزیت دارد:

۱- اگر در کنار شهروندان غریبه که از نامزدهای متفاوت حمایت می کنند یا مرددند باشد فرصتی برای ارزیابی تاثیر مواضع و اجرای نامزدها بر دیگران است و شناخت بیشتر از جامعه ی ایران.

۲- در شرایطی که تنها سه هفته تا انتخابات فرصت داریم مجال گفتگو با دیگران را در حین مناظره و اظهار نظرهای سریع درباره ی آن چه به آن نقد داریم فراهم می کند.

۳- خاطره ی جمعی می سازد، معمولا خوش و گرم می گذرد و به فعال ترشدن و انرژی گرفتن حامیان یک نامزد و تقویت پیوندهای اجتماعی شهروندان کمک می کند.

۴- قبل و بعدش فرصت کم نظیری است برای گفتگوی عمومی درباره ی مسائل مهم کشور با هم وطنان و آگاهی افزایی و شنیدنِ حرف و منظر متفاوت دیگران.

اگر مناظره های امروز جمعه و دو جمعه ی بعد را زنده می بینید و برایش وقت می گذارید این پیشنهاد را هم لحاظ کنید که نه فقط با اعضای خانواده و دوستان نزدیک که با دعوت از همسایه ها، هم کاران و هم وطنان دیگرتان (صرف نظر از میزان آشنایی تان با هم و این که از چه نامزدی حمایت می کنند) مناظره را در دفتر/خانه/فضاهای عمومی با دیگران ببینید. به صرف «گفتگو» و نه لزوما چای. می شود یک فامیل دور یا دوستی نه چندان نزدیک یا همسایه ای که ماه هاست ندیده اید (به ویژه اگر احتمال می دهید رای ندهد یا به رئیسی/قالیباف رای بدهد) را برای دیدن مناظره با هم به خانه یا دفترتان دعوت کنید. شاید در همین چند ساعتی که با هم مناظره را می بینید مجاب به مشارکت در انتخابات و رای به روحانی شوند و اگر مجابند به تلاش بیشتر برای همراه کردن دیگران تشویق شوند.

حتی اگر شهرداری ها و شورای صنفی سینماها هم زمینه ی تماشای جمعی مناظره های زنده در اماکن عمومی، پارک ها و سینماها را فراهم کنند، نمونه ای خوب از جشن سیاسی و گفتگوی جمعی و مشارکت شهروندان خواهد بود که هم تقویت کننده ی همبستگی اجتماعی و افزاینده ی آگاهی های سیاسی است و هم خاطره ی سیاسی خوشی می سازد. فقط سه هفته فرصت داریم برای افزایش حداقل پنج درصدی مشارکت در انتخابات و قانع کردن درصد بیشتری از ایرانیانی که مرددند.

کانال محمدرضا جلایی پور