چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
فرق گوشت با عضله
مصرف عضله با گوشت فرق دارد و در زمان جمود نعشی که فعل و انفعالات تبدیل عضله به گوشت انجام می گیرد از مصرف عضله خودداری کنیم .
خلاصه ای از مراحل ذبح
۱) دام حداقل ۸ تا ۱۰ ساعت قبل از کشتار گرسنه و معده فاقد غذا باشد تا منابع گلیکوژنی حیوان مصرف شود و احتمال آلودگی توسط شکمبه پایین بیاید .
۲) دام قبل از ذبح بیهوش شود که موانع استرس را کم کند .
۳) سربری : در دامهای سربر رعایت بریدن به ترتیب پوست عضلات ، عروق خونی ، مری ، نای و مهره های گردنی بریده شود .
۴) خونگیری کامل انجام شود .
۵) تخلیه مواد شکمبه
۶) شستشوی لاشه بعد تخلیه مواد شکمبه
۷) نگهدای لاشه برحسب اهداف موجود و عرضه فوری به بازار یا سردخانه
بعد از دقت در انجام مراحل بالا حالا فرق بین گوشت و عضله را یادآور می شویم :
عضله دارای حیات است ولی گوشت ممات است و نکته مهم در همین است که اگر دام ذبح شود و زمان رگلاسیون یا جمود نعشی یا صلابت نعشی همان مدت زمانی است که عضله به گوشت تبدیل می شود رعایت نگردد و گوشت مصرف شود چه اتفاقی خواهد افتاد و عواقب آن چیست ؟
همانطور که قبلا به اختصار یادآور شدیم عضله زنده است و حیات دارد ولی زمانی که کشتار انجام می گیرد بایستی عضله به گوشت تبدیل شود و مکانیزم تامین کننده انرژی (ATP) در گوشت برگشت پذیر نیست ولی در عضله برگشت پذیر است تمام شود و مدت زمانی که عضله به گوشت تبدیل می شود از زمان ذبح دام باتوجه به نوع دام ، بزرگ یا کوچک بین ۶ تا ۱۲ ساعت طول می کشد که این مدت را جمود نعشی یا صلابت نعشی برای دام گویند و صحت و سلامت مصرف گوشت بعد از گذراندن این فاز می باشد که دیگر انقباض عضلانی وجود ندارد و ۸۰ تا ۱۰۰ درصد پروتئین های اکتین و میوزین اتصال عرضی دارند و این اتصالات عرضی که روند تبدیل به گوشت انجام می شود و از زمان ذبح دام همانطور که ذکر شد این تبدیل حدود ۶ تا۱۲ ساعت به طول می انجامد .
و این مدت ساختمان عضله شکسته شده و تجزیه آنزیمی عضله شروع و هموستازی (حالتی که فقط در بافت زنده دیده می شود ) که حفظ موازنه فیزیکی داخل بدن را عهدار است و سیستم کنترل کننده در قبال استراس های محیط داخل بدن که در مقابل بسیاری از شرایط محیطی متفاوت بدن را تنظیم می کند مثل دما ، اکسیژن ضربه و .... تا مدت چند ساعت بعد از کشتار بعضی از اثرات هموستازی وجود دارد و کم کم با از بین رفتن هموستازی در تبدیل عضله به گوشت کمک می کند .
عضله در زمان حیات ۷=PH ولی در گوشت ۸/۵تا۶/۵=PH است و پس از عملیات خونگیری دیگر چرخه تنفسی وجود ندارد و ۶ تا ۸ ساعت پس از ذبح بخاطر اسد لاکتیک از چرخه گلیکولیز ۶/۵=PH می رسد .
تمام این مباحث خلاصه ای از تعریف عضله و گوشت است نتیجه می گیریم که مصرف عضله با گوشت فرق دارد و در زمان جمود نعشی که فعل و انفعالات تبدیل عضله به گوشت انجام می گیرد از مصرف عضله خودداری کنیم پس رعایت نکات زیر الزامی است .
۱) در زمان جمود نعشی از عضله استفاده نکنیم .
۲) لاشه در زمان جمود نعشی به صورت آویزان باشد تا لاشه دچار سختی و سفتی نشود .
۳) از خوردن لاشه هایی که فوری و آنی ذبح شده و مراحل پوست کنی و تخلیه شکمبه انجام شده پرهیز کنیم مثل ذبح های قربانی یا خیابانی که فورا پس از ذبح دام قطعه قطعه شده و هنوز لاشه عضله است و تبدیل به گوشت نشده و فرصت جمود نعشی از دام گرفته و مکانیزم صفات پذیری گوشت را کاهش یا به صفر میرسانیم .
۴) در کشتارگاههای صنعتی و نیمه صنعتی دقت در این امر به عهده دامپزشکان محترم است .
۵) لاشه به مدت ۲۴ ساعت در یک درجه سانتیگراد و به صورت آویزان باشد زیرا به میکروب های داخلی عضله از محیط گرم به محیط سرد شوک وارد کنیم .
۶) از مصرف گوشت های رنگ تیره یا کبود خودداری کنیم .
۷) گوشت های منجمد بایستی دارای تاریخ ذبح – تاریخ مصرف – نام شرکت بسته بندی شده – آدرس دقیق شرکت – کد دامپزشکی باشد
عوامل موثر در کیفیت گوشت
۱) خصوصیات حیوانی (سلامت دام – سن دام – جنس دام و ....)
۲) عوامل موثر قبل از کشتار (جلوگیری از استرس ها به دام – گرسنگی قبل از ذبح و ....)
۳) عوامل موثر بعد از کشتار (رعایت زمان جمود نعشی – بسته بندی – مدت زمان انجماد – درجه حرارت سردخانه و ....)
۴) گوشت های چرخ شده حتما در برابر چشمانتان چرخ شود ، مدت زمان بعد از چرخ گوشت نهایت ۳ ساعت است یا باید به مصرف برسد یا در یخچالهای زیر صفر آن هم به مدت حداکثر ۱۰ روز نگهداری شود .
مهندس عباس فیضی کارشناس مهندسی تولیدات دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست