یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

خانواده هایی با درآمد ماهیانه ۶۰۰هزار تومان زیر خط فقر هستند


خانواده هایی با درآمد ماهیانه ۶۰۰هزار تومان زیر خط فقر هستند

با افزایش کم سابقه تورم در ایرن خط فقر به مرز ششصد هزار تومان در ماه رسید و طبق اعلام غیر رسمی یک کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس ۳۰ درصد مردم ایران زیر خط فقر زندگی می کنند

با افزایش کم سابقه تورم در ایرن خط فقر به مرز ششصد هزار تومان در ماه رسید و طبق اعلام غیر رسمی یک کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس ۳۰ درصد مردم ایران زیر خط فقر زندگی می کنند .

درحالی که وزارت رفاه و تأمین اجتماعی بارها از اعلام میزان خط فقر سرباز زده است و تاکنون آمار رسمی درخصوص میزان خط فقر برای سال جاری اعلام نکرده است، کمیته مزد استان تهران پیشدستی کرد و خط فقر را ۶۰۰ و سبد هزینه خانوار را ۴۶۹ هزار تومان اعلام کرد.

این گزارش درکمیته حقوق دستمزد کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران و طبق ماده ۴۱ قانون کار جمهوری اسلامی ایران، برای تعیین حداقل دستمزد کارگران، باحضور نمایندگان شورای عالی کارکه یک شورای سه جانبه متشکل از سه نماینده کارگران وسه نماینده کارفرمایان وسه نماینده دولت است تهیه شده است.

تعیین خط فقر ۶۰۰ هزار تومانی از سوی کمیته مزد استان تهران به نوعی جزء وظایف وزارت رفاه به عنوان تنها مرجع اعلام فقر درکشور است؛ اما عبد الرضا مصری، وزیر رفاه بارها درمصاحبه اش اعلام کرده که اعلام خط فقر دردی را از کشور دوا نمی کند. مصری معتقد است که مسائل و مشکلات جدی تری درجامعه وجود دارد که پرداختن به آنها مؤثرتر از توجه به مسائل فرعی است وتعیین واعلام خط فقر کشور رابه مسائل فرعی می کشاند.

با وجود کنار کشیدن وزارت رفاه ازاجرای این مسئولیتش مراکز آماری وپژوهشی بارها آمارهای قابل توجهی در خصوص میزان جمعیت زیر خط فقر ومیزان خط فقر اعلام کرده اند. به عنوان مثال ایسنا چندی پیش اعلام کرد که نزدیک به ۳۰ درصد جمعیت ایران زیر خط فقر مطلق - فقر خشن- زندگی می کنند. این خبرگزاری به نقل از سعید مدنی، کارشناس رفاه اجتماعی می نویسد:« تعداد فقرا در کشور رو به افزایش است ودستگاه های حمایتی نتوانسته اند مشکل فقر را رفع کنندکه این امر ناشی از سیاست های سنتی و ناکارآمدی است که برای تعیین بودجه عمومی به کارگرفته می شود.» مدنی درادامه می گوید:« هر ساله بخش قابل توجهی از بودجه کشور صرف یارانه ها می شود، درحالی که یارانه ها کاملاً به دست فقرا نمی رسد بلکه به دست کسانی می رسد که نیازی به این یارانه ها ندارند.» وی در ادامه به ناکارآمدی وزارت رفاه می پردازد و می گوید: « وزارت رفاه مکلف به تعیین خط فقر جهت برنامه ریزی وسیاستگذاری است، اما وزیررفاه بارها اصرار کرده که تمایلی به اعلام خط فقر ندارد.» این کارشناس امور اجتماعی تأکید می کند که فقر پایدار مربوط به ساختار اقتصادی کشور است که در آن امکان تحرک اجتماعی برای طبقات فقیر وجود ندارد. وی به عنوان مثال ازآموزش عالی(دانشگاه آزاد) نام می برد که خانواده های تنگدست از آن بی بهره هستند.

● فقرخشن

بر اساس آمارهای موجود، ۹ تا ۱۰ میلیون ایرانی زیر خط فقر خشن زندگی می کنند. اینها کسانی هستندکه نمی توانند نیازهای اولیه خود مانند خوراک، پوشاک، آموزش و مسکن تأمین کنند . بر اساس اعلام سازمان ملل کسانی که روزانه زیر یک دلار درآمد دارند زیر خط فقر خشن قرار دارند.

مدنی دراین خصوص پارا فراتر می گذارد واعتقاد دارد که این آمارها درست نیست و آمار کارشناسان نشان می دهد که ۲۰ تا ۲۵ میلیون ایرانی زیر خط فقر خشن به سر می برند، یعنی ۲۵ تا۳۰ درصد جمعیت ایران. به عبارتی ۲۵ تا ۳۰ درصد جمعیت ایران درآمد زیر یک دلار دارند. مدنی آمارهای دولتی در زمینه فقر مطلق رانیز نادرست می داند.

در آمارهای دولتی ذکر شده بین ۵/۱ تا ۲ درصد جمعیت ایران زیر خط فقر خشن زندگی می کنند. این ها کسانی هستندکه درآمد کافی برای تأمین روزانه ۲ هزار کیلو کالری را نیز ندارند.

بر اساس آمارهای موجود یک سوم جمعیت کشورفاقد مسکن هستند و یا مستأجر هستند ویادرمناطق غیر رسمی اسکان دارند.

با افزایش سرسام آور قیمت مسکن و مستغلات وخانه های مسکونی در ۲ سال اخیر، بسیاری از کسانی که در مرز خط فقر به سر می برند اکنون به زیر آن سقوط کرده اند. یادآوری این نکته نیز قابل تأمل است که اشتغال نیز از عوامل دخیل در فقر است و باروند فزاینده واردات وکاهش نرخ سرمایه گذاری، به جمعیت بیکار کشور اضافه شده است و درنتیجه خانواده های بیشتری درخطر سقوط به قعر خط فقر قرار دارند.

http://aaec.blogfa.com