سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

۱۹۷۲ بانکوک قهرمان


۱۹۷۲ بانکوک قهرمان

تیم سال ۷۲ ایران هم شامل مجموعه ای از بهترین ها بود این بار مرحوم محمد رنجبر به جای محمود بیاتی هدایت تیم ملی را بر عهده داشت و تیم را راهی بانکوک کرد

● دهداری قهر کرد رئیس مربی شد

وقتی در مرحله اول ناصر حجازی پنالتی زن شماره یک تیم ملی، پنالتی برابر کامبوج را به نحو مشکوکی به بیرون زد، تصور اینکه ایرانی ها در حال تمسخر کامبوجی ها هستند، فضای فوتبال تایلند را پر کرد. تایلندی های میزبان و غضبانک از آن به بعد با تیم ملی ایران سر ناسازگاری گذاشتند. آنها به قدری از یاران فوتبال ایران دلرنجه بودند که تا آخر بازی ها یاران فوتبال ما را هو کردند، در میان همین انتقادها و فحش و دشنام ها ایران قهرمان رقابت ها شد.

اختلافات مرزی ایران و عراق از ابتدای دهه ۵۰ شمسی آغاز شد. اختلافی که در سال ۱۳۵۴ منجر به انعقاد قرارداد سال ۱۹۷۵ الجزایر شد. دیدار ایران و عراق در اوج این اختلافات و در سال ۱۳۵۱ برگزار شد. دیداری که رنگ و بوی سیاست آزارش می داد. این بازی با پیروزی ۳ بر صفر به سود ایران به پایان رسید. هر سه گل تیم ملی ایران را در این بازی حسینعلی کلانی به ثمر رساند. درست ۸ سال و ۴ ماه بعد از این بازی و سه گلوله آتش بار حسینعلی کلانی، عراق بدون توجه به مفاد قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر جنگ تحمیلی علیه کشورمان را آغاز کرد.

بازی ایران و تایلند، یک بازی تشریفاتی بود چرا که هر دو تیم به نیمه نهایی رقابت ها صعود کرده بودند، با این حال روند عجیب بازی و ثبت ۵ گل در ۱۰ دقیقه رویایی و فراموش نشدنی بود. تایلندی ها در دقایق ۶۹ و ۷۱ دو گل به ایران زدند و از ما پیش افتادند اما در ۴ دقیقه، طی دقایق ۷۵ ، ۷۷ و ۷۹ ایران سه گل به تیم ملی تایلند زد. هر سه گل را علی جباری به ثمر رساند. ثبت سه گل توسط یک هافبک برابر میزبان بازی ها از اتفاقات عجیب و باورنکردنی فوتبال ما بود.

فوتبال در ایران در ابتدای جهش بود . نشریات ورزشی با چاپ چهار رنگ آشنا شده و خبرنگاران خود را به بانکوک اعزام کردند.کیهان ورزشی در آن روزها در قطع بزرگ ( تابلوئید) با جلد مقوایی رنگی منتشر می شد و عکس های باقر زرافشان را در بهترین کیفیت چاپ می کرد. اگر به کتابخانه ملی مراجعه کنید از دیدن این مجلات یکه خواهید خورد.

خدا رحمت کند، امروز دست هر دو از دنیا کوتاه است اما می گویند محمد رنجبر در تهران آنقدر پرویز دهداری را اذیت کرد و زیرآبش را زد که دهداری قهر کرد و با تیم ملی به مسابقات فوتبال جام ملت های ۱۹۷۲ نرفت و رنجبر به تنهایی هدایت تیم ملی را برعهده گرفت. دهداری که با حضور او فوتبال ایران در ابتدای دهه ۵۰ آغاز دوران موفقیت را تجربه کرد، شاهد قهرمانی ایران در مسابقات بدون حضور خودش بود. هرچند می گویند خط قهرمانی ایران در این مسابقات را پرویز دهداری ترسیم کرده بود.

● ۱۹۷۲ (بانکوک)- قهرمان

تیم سال ۷۲ ایران هم شامل مجموعه ای از بهترین ها بود. این بار مرحوم محمد رنجبر به جای محمود بیاتی هدایت تیم ملی را بر عهده داشت و تیم را راهی بانکوک کرد. هر چند نخستین تلاقی قدرتمندانه ایران و کره جنوبی در فینال این رقابت ها رقم خورد که تیم ایران در وقت اضافی با گل حسین کلانی حریف را از پیش رو برداشت ولی نقطه عطف این رقابت ها در روز ۲۲ اردیبهشت ماه سال ۵۱ برای تیم ایران رقم خورد جایی که در حضور ۲۵ هزار تماشاگر تایلندی تیم ایران مهمان تیم میزبان بود، همه چیز برای تایلندی ها خوب پیش می رفت و وقتی در دقیقه ۷۸ دومین گل خود را به ثمر رساندند، در یک قدمی تاریخی ترین پیروزی فوتبال خود قرار گرفتند اما هت تریک علی جباری در عرض ۸ دقیقه همه چیز را عوض کرد تا تیم ایران ۳-۲ پیروز شود. گزارشگر تایلندی این مسابقه پس از سوت پایان گفت؛ «ایران با ما بازی کرد. این همه تلاش کردیم ولی آنها ما را مسخره کردند. آن هم یک نفره،» یک روزنامه هم فردای مسابقه تیتر زد؛ «۸ دقیقه ایرانی بهتر از ۸۰ دقیقه تایلندی» و تیتر یک روزنامه دیگر هم این بود؛ «ارتش یک نفره ایران برای همه تایلند بس بود».

▪ نتایج ایران

ـ ایران ۳ (حسین کلانی ۳۴ ، ۷۰ ، ۷۸)، عراق صفر

ـ تایلند ۲- ایران ۳ (علی جباری ۸۰ ، ۸۶ ، ۸۸)

ـ نیمه نهایی؛ ایران ۲ (صفر ایرانپاک ۱۳، پرویز قلیچ خانی ۴۷)، کامبوج یک

ـ فینال؛ ایران ۲ (علی جباری ۴۸، حسین کلانی ۱۰۸)، کره جنوبی یک



همچنین مشاهده کنید