سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

چاوز چه کرده است


هوگو چاوز حاکم ونیز کوچک - رافائل فریاس حاکم ونزوئلا
کمتر حکومتی را در جهان می توان یافت که مانند دولت هوگوچاوز موضوع تبلیغات منفی و ویرانگری باشد. دشمنان او از هر کاری که از …

هوگو چاوز حاکم ونیز کوچک - رافائل فریاس حاکم ونزوئلا

کمتر حکومتی را در جهان می توان یافت که مانند دولت هوگوچاوز موضوع تبلیغات منفی و ویرانگری باشد. دشمنان او از هر کاری که از دستشان بر می آید کوتاهی نمی کنند. کودتا، اعتصاب نفتی، فرار سرمایه و قصد ترور

چنین تندروی و خشونتی در آمریکای لاتین از بعد از سالهای حمله به کاسترو سابقه نداشته است. زشت ترین و سخت ترین تهمت ها و افتراها به او زده می شود.” بنیاد ملی دموکراسی” و ” خانه آزادی” و غیره و غیره که از طرف بوش حمایت می شوند و از امکانات مالی بی حدی برخوردارند از جمله گردانندگان و محرکان اصلی این ماشین بدنام سازی و افشاگری هستند و زنجیره وسائل ارتباطی( از جمله روزنامه های معتبر و صاحب نام) را در اختیار دارند و در عین حال سازمان های دفاع از حقوق بشر به نوبه خود در خدمت این طرح قرار گرفته اند. تغییرات شدید در اروپای شرقی و روسیه و چین باعث شده است که بخشی از چپ سوسیال دموکرات در این همصدایی با آنان هم آوا باشد.

معلوم است که ریشه این کینه در کجاست . به نظر می رسد در روزگاری که سوسیال دموکراسی در اروپا دچار بحران هویت شده است، شرایط تاریخی مسئولیت تجدید حیات چپ در سطح بین المللی به عهده آقای چاوز نهاده شده است. در حالی که در قاره قدیم عملا ً بازسازس اروپا از جهت ارائه هر بدیلی در برابر ” نئولیبرالیسم” غیر ممکن شده است، در برزیل، آرژانتین، بلیوی و اکوادور دولتهای لاتین با الهام از سرمشق ونزوئلا تجربه هایی در جریان است تا آرزوی این رهایی بخشی نوین را محقق سازد.

برای آنکه تحت تاثیر تبلیغات قرار نگرفته و گنره ای کسی را رد یا قبول نکنیم ناچاریم به سئوالات زیر پاسخ دهیم :

۱) آیا طرح قانون اساسی تازه او که مشارکت مردمی را پایه هرگونه تغییر اجتماعی می داند طرح درستی است یا از اساس غلط است؟

۲) ایا او هویت و شخصیت ملی را به بیش از ۵ میلیون ونزوئلایی از جمله بومیان این سرزمین که حتا شناسنامه نداشتند، باز نگردانیده است؟

۳) آیا او اختیار و اداره شرکت نفتی ونزوئلا را بدست نگرفته است؟

۴) مگر او شرکتهای خصوصی برق کاراکاس و سازمانهای ارتباط الکترونیکی را ملی نکرده است؟

۵)مگر او بخشی از درآمد نفتی را علارغم( چرا علیرغم بنویسیم و علارغم بخوانیم؟از همان اول علارغم می نویسیم) مخالفت سازمانهای بین المللی صرف استقلال اقتصادی مملکتش نکرده است؟

۶) مگر بخشی از این در آمد را در جهت بهبود برنامه های اقتصادی بکار نگرفته است؟

۷) سه میلیون هکتار زمین میان دهقانان تقسیم شده است

۸) هزارها درمانگاه طبی در نواحی پر جمعیت تاسیس شده است

۹) ده ها هزار تن از مرمان فقیر مبتلا به بیماریهای بینایی معالجه شده یا تحت عمل جراحی قرار گرفته اند.

۱۰) قیمت مواد غذایی که توسط دولت و با کمک آن به بازار عرضه می شود برای افراد کم درآمد ۴۳ % ارزان تر از قیمت بازار است

۱۱)ساعت کار هفتگی برای کارگران از ۴۴ ساعت به ۳۶ ساعت تقلیل یافته است

۱۲) حداقل درآمد ۲۰۴ پزو در ماه است و این در آمد بعد از در آمد ساکنان کوستاریکا بالاترین رقم دستمزد در آنریکای لاتین است

در نتیجه تمام این کوشش ها بین سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵ نرخ فقر در این کشور از ۴۲.۸% به ۳۹.۷% تقلیل یافته است.(۱)این واپس نشینی فقر در سه سال گذشته امکان شکوفایی اقتصاد ملی را فراهم کرده است و رشد اقتصادی ونزوئلا در این زمان عددی برابر ۱۲% را نشان می هد و در عین حال قدرت خرید و مصرف نیز سالی ۱۸% افزایش یافته است.

گرفته از آینه روز