یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

یوونتوس, نمادی از افتخار و اقتدار


یوونتوس, نمادی از افتخار و اقتدار

یوونتوس بیش ازهر تیم دیگری در دسته اول ایتالیا موفق ظاهر شده اما در ازای كسب ۲۷ عنوان قهرمانی, به همین میزان طعم تلخ ناكامی را چشیده و به همین دلیل از اوایل دهه ۳۰ تاكنون هرگز عطش خود را برای پیروزی از دست نداده است

● تاریخچه

یكی از بزرگترین تیم های ایتالیایی، تیم فوتبال یوونتوس شهر تورین است. یوونتوس در سراسر جهان طرفداران زیادی دارد. این تیم راه راه پوش، همواره در تمامی مسابقات از امیدهای مسلم قهرمانی است.

شهر تورین دارای ۲ تیم مطرح است كه یكی تورینو و دیگری یوونتوس است و طرفداران افراطی آنان، حساسیت خاصی روی تیم های مورد علاقه خود دارند. بدون چشیدن طعم شكست نمی توان از طعم دلپذیر پیروزی لذت برد.

یوونتوس بیش ازهر تیم دیگری در دسته اول ایتالیا موفق ظاهر شده اما در ازای كسب ۲۷ عنوان قهرمانی، به همین میزان طعم تلخ ناكامی را چشیده و به همین دلیل از اوایل دهه ۳۰ تاكنون هرگز عطش خود را برای پیروزی از دست نداده است.

لیگ دسته اول ایتالیا در سال ۱۹۲۹ اعلام موجودیت كرد و یوونتوس طی ۳۰ سال ابتدایی تنها ۲ بار به قهرمانی رسید. این تیم در فصل ۱۹۳۱-۱۹۳۰ به قطبی در فوتبال ایتالیا تبدیل شد. بازیكنانی مثل لوئیز مونتی، ریموند اورسی و رناتوسزارینی در زمان مربیگری كارلو كاركانوی افسانه ای یوونتوس را ۵ سال متوالی به قهرمانی رساندند. مرگ غم انگیز ادواردو آنیلی، مالك یوونتوس در تابستان ۱۹۳۵ ناقوس پایان اولین دوره طلایی یوونتوس را به صدا در آورد.

قهرمانانی كه در ۵ سال قبل مهره های كلیدی برای یوونتوس به شمار می آمدند؛ ناگهان تبدیل به بازیكنانی پا به سن گذاشته شدند و تیم هایی مانند بولونیا و تورینو در ۱۳ فصل بعد قطب های جدید فوتبال ایتالیا را تشكیل دادند.

مرگ آنیلی، باشگاه را با مشكلات مالی مواجه كرد و به همین دلیل مسؤولان به فكر پرورش جوانان افتادند. بدین ترتیب بازیكنان زیادی از جمله آلفردو فونی و پی یروراوا نام و آوازه ای برای خود پیدا كردند. هر چند یوونتوس نتوانست طی ۱۳ سال به قهرمانی برسد اما در عوض تنها ۲ بار در میان ۵ تیم برتر جدول جای نگرفت.

● روزهای بد

مونتی در سال ۱۹۴۰ در ۳۹ سالگی بازنشسته شد. در حالی كه یوونتوس برای رسیدن به رده های بالایی جدول تلاش می كرد این تیم افسانه ای تورینو بود كه پس از جنگ جهانی دوم در لیگ ایتالیا به قطبی مهم تبدیل شد. سانحه هوایی ناگوار سوپرگا در ۴ می ۱۹۴۹ ایتالیا را از یكی از بزرگترین تیم های تاریخ خود محروم كرد. اثرات این فاجعه بر روی تورینو بیش ازحد تصور بود. این تیم از آن زمان تنها یك بار موفق شد به قهرمانی لیگ برتر برسد.

در عوض یوونتوس در آن سال قهرمان شد، فصل بعد در رده سوم قرار گرفت و در سال ۱۹۵۲ مجدداً قهرمانی را به دست آورد. پس از اینكه یوونتوس از نظر تعداد قهرمانی به جنوا رسید، یك دوران ناكامی دیگر آغاز شد.

به نظر می رسید بازیكنانی مانند جان هنسن، ارمز موچینلی و جیام پی یرو بونیپرتی كه در قهرمانی یوونتوس برای نهمین بار نقش مهمی داشتند عطش خود را برای پیروزی از دست داده اند. اینتر با پذیرفتن سیستم جورجیو فونی توانست ۲ سال متوالی به قهرمانی دسته اول ایتالیا برسد و یوونتوس را تا رده دوم جدول پایین بكشد. در سال ۱۹۵۴ به دنبال استعفای جیانی آنیلی، رییس یوونتوس، هنسن و پارولا، باشگاه را ترك كردند. یوونتوس در آن سال تا مكان هفتم جدول سقوط كرد. سال بعد اوضاع بدتر شد و یوونتوس در حالی فصل را به پایان رساند كه تنها ۷ امتیاز تا سقوط فاصله داشت.

● بازگشت یوونتوس

یك سال دیگر طول كشید تا مجدداً شانس به یوونتوس روی آورد. این تیم سرانجام در سال ۱۹۵۸ با تلاش ۳ مهاجم شاخص خود بونیپرتی، جان چارلز و عمرسیوری مجدداً به قهرمانی رسید. یوونتوس در سال ۱۹۶۱ دوازدهمین قهرمانی خود را جشن گرفت. این تیم تحت مربیگری لیوبیسا بروچیچ و رناتوسزارینی به ۳ قهرمانی رسید؛ هر چند با رفتن سزارینی به ناپولی و انتخاب گونارگرن به عنوان مدیر فنی این دوران طلایی به پایان رسید.

«بونیپرتی» نماد یوونتوس، پس از انجام ۴۴۴ بازی بازنشسته شد و قهرمان بلامنازع ایتالیا در مكان دوازدهم جدول جای گرفت. در ۲ فصل بعدی پائولو آمارال و مونز گلیو، مربیگری یوونتوس را بر عهده گرفتند و با وجودی كه این تیم در مكان های دوم و چهارم جدول قرار گرفت اما هر ۲ مربی از كار بركنار شدند، هر چند بازیكن آرژانتینی هم مدت زیادی در یوونتوس نماند و در تابستان ۱۹۶۴ با روی كار آمدن هریبوتوهررا این تیم را ترك كرد.

در اولین فصل حضور هررا، سیوری تنها ۱۵ بار بازی كرد و به همین دلیل تصمیم گرفت به ناپولی برود. هررا در سال ۱۹۶۷ به همراه یوونتوس به قهرمانی لیگ دست یافت. در ۴ سال بعدی تمام سعی باشگاه مصروف استخدام بازیكنان جدید شد اما در زمان مربیگری آرماندوپیكی جوان در سال ۱۹۷۱ بود كه یوونتوس تبدیل به یك قطب فوتبال گردید.

فرانكو كوزیو، روبرتوبته گا، فابیو كاپلو و لوچیانواسپینوزی به تیم پیوستند و در كنار بازیكنانی مانند جوزپه فورینو، پیتروآناستازی، آنتونیو كوكوردو و فرانچسكو مورینی شالوده تیم اول را ریختند. متأسفانه پیكی نتوانست ثمره تلاش های خود را ببیند و فصل بعد جای خود را به سستمیر ویچپالك داد. در آن سال یوونتوس به اولین قهرمانی از مجموع ۷ قهرمانی در طی ۱۱ سال دست یافت.

● سقوط دوباره

پس از دوران موفقیت آمیز اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ،۸۰ طولانی ترین دوران ناكامی یوونتوس بعد از جنگ آغاز شد. جیووانی تراپاتونی پس از۱۱ سال مربیگری، قهرمانی در جام باشگاه های اروپا و ۶ بار قهرمانی در لیگ، یوونتوس را ترك كرد. پس از مدت كوتاهی، میشل پلاتینی، اعجوبه فرانسوی جای او را گرفت.

زمانی كه میلان با سرمایه سیلویو برلوسكونی بار دیگر به قطبی در فوتبال ایتالیا و اروپا تبدیل می شد، بانوی پیر با حسرت شاهد قدرت گرفتن این تیم بود. در آن زمان یوونتوس امیدوار بود دینوزوف اسطوره ای در نقش یك ناجی ظاهر شود. هر چند وی در فصل ۱۹۹۰-۱۹۸۹ تنها توانست به جام یوفا و جام حذفی ایتالیا دست یابد. سال بعد دینوزوف جای خود را به لوئیجی مایفردی داد و لوكادی مونتزامولو به عنوان معاون رییس باشگاه انتخاب شد. اگر میلان، آریگو ساچی را داشت، مونتزامولو را می شد«ضد ساچی» یوونتوس نامید.

● یوونتوس در دهه ۹۰

پس از جام جهانی ۱۹۹۰ بازیكنان جدیدی مانند توماس هسلر آلمانی وروبرتو باجو، بازیكن محبوب ایتالیایی ها به یوونتوس پیوستند؛ هر چند در پایان یك فصل ناموفق یوونتوس در مكان هفتم جدول قرار گرفت و جواز حضور در جام باشگاه های اروپا را نیز به دست نیاورد. حتی بازگشت زوج تراپاتونی- بونیپرتی هم نتوانست قدرت میلان را كاهش دهد.

رؤسای یوونتوس به دنبال كسب افتخارات بیشتری بودند و بدین ترتیب مارچلولیپی وارد گود شد. رسیدن لیپی در سال ۱۹۹۴ با سقوط میلان هم زمان بود. آنجلو پروتزی، یورگن كوهلر، آندریاس مولر، دیوید پلات و فابریسیو راوانلی از ستارگان این تیم بودند. دوران شكست ناپذیری میلان به پایان رسید و لیپی آن قدر زیرك بود كه با آمیختن مهارت های باجو با قدرت جیانلوكا ویالی، یوونتوس را به جایگاه شایسته خود در دسته اول ایتالیا بازگرداند.

در ۴ سال بعد یوونتوس در بازی های داخلی و خارجی موفق ظاهر شد و در سال ۱۹۹۶ برای دومین بار به قهرمانی جام باشگاه های اروپا رسید.اگر چه با انتقال لیپی، یوونتوس ۳ سال دیگر در كسب هر گونه جام ناكام ماند. در سال ۱۹۹۹ پس از فتح ۹ جام، لیپی اعتماد بازیكنان را از دست داد و استعفا كرد و كارلوآنچلوتی كه ۲ فصل قبل پارما را به مكان دوم جدول لیگ دسته اول رسانده بود، برای جانشینی وی انتخاب شد.

هافبك سابق میلان وارث تیمی شد كه در اواسط جدول دست و پا می زد. خریدهای نامناسب (زوران میركوویچ، خوان اشنایدر و ژوسلین بلانشار) و مصدومیت بازیكنان كلیدی باعث شد یوونتوس در پایان فصل در مكان ششم جدول قرار گیرد.

سال بعد یوونتوس جنگنده تر ظاهر شد. این تیم كه در بیشتر زمان فصل صدرنشین بود، روز آخر قهرمانی را به لاتزیو واگذار كرد. فصل بعد این صحنه تكرار شد و این بار رم با اختلاف ۲ امتیاز، به قهرمانی رسید. در این سال ها زیدان و اینزاگی از بهترین های تورین بودند. با توجه به اینكه با وجود صرف ۳۰ میلیون پوند در پیش از آغاز فصل، یوونتوس بسیار زود با جام باشگاه های اروپا خداحافظی كرد، مسؤولان، به فكر یافتن جانشین مناسبی برای آنچلوتی افتادند.

● بازگشت لیپی

لیپی در سال ۲۰۰۱ به یوونتوس بازگشت و بلافاصله سرمایه لازم برای خرید جیان لوئیجی بوفون، لیلیان تورام و پاول ندود در اختیار وی گذاشته شد. با حمایت لوچیانوموجی، روبرتو بته گا و آنتونیو گیرادو، شانس مجدداً به یوونتوس روی آورد و این تیم ۲ جام دیگر را به ویترین افتخارات خود افزود. به نظر می رسد عصر طلایی دیگری برای یوونتوس آغازشده است.

● یوونتوس قرن ۲۱

یوونتوس درفصل ۲۰۰۳-۲۰۰۲ لیگ ایتالیا اول شد و در سال های ۱۹۸۵و۱۹۹۶ به قهرمانی اروپا دست یافت. در كارنامه افتخارات این تیم، قهرمانی جام یوفا در سال های ۱۹۷۷ ، ۱۹۹۰ و ۱۹۹۳ و قهرمانی جام برتر در سال های ۱۹۸۴ و ۱۹۹۶ دیده می شود.

تیم یوونتوس در فصل گذشته نتوانست درخشش چندانی از خود به نمایش بگذارد و در هیچ یك از جام ها به مقام قابل توجهی دست نیافت. سران یوونتوس پس از این ناكامی مجبور شدند مارچلو لیپی كه محبوب تورین بود را از كار بركنار كنند و پس از مذاكرات فراوان با مربی های مطرح جهان مانند دیدیه دشان، چزاره پراندلی و فابیو كاپلو به این نتیجه رسیدند كه سرمربی فصل گذشته تیم رم و مربی اسبق رئال و میلان این فصل باید به تورین بیاید و در نهایت فابیو كاپلو، مربی درجه یك فوتبال ایتالیا و جهان به تورین آمد و با استقبال همگان مواجه شد.

كاپلو در سال اول حضورش در یوونتوس موفق شد با این تیم به مقام قهرمانی سری A ایتالیا برسد و نایب قهرمانی جام برتر ایتالیا را نیز به دست آورد. كاپلو در شروع فصل دیدا، آبیاتی،جیانی كدا، بالستری، كواچ و ویه را را به خدمت گرفت تا یوونتوسی مقتدرتر را روانه مسابقات كند. پاتریك ویه را بزرگ ترین خرید یوونتوس در فصل نقل و انتقالات بود اما وی نیز پس از سقوط یووه به سری B به اینتر نقل مكان كرد.

دل پیه رو، مهاجم و كاپیتان یوونتوس نیز توانست در این فصل۲۰۰۵-۲۰۰۴ بهترین گلزن تاریخ این باشگاه لقب بگیرد اما چندی نگذشت كه پرونده تبانی این باشگاه بزرگ ایتالیایی رو شد و دست آنها از جام جهانی كوتاه شد و به مسابقات سری B ایتالیا سقوط كردند.

كاپلو و تنی چند از ستاره های یووه به تیم های دیگر نقل مكان كردند و دیدیه دشان سكان هدایت تورینی ها را برعهده گرفت. آنها هم اكنون به عنوان تیم اول مسابقات سریB خودنمایی می كنند و به نظر می رسد كه یووه با خرید ستاره های جدید آماده جدالی طوفانی در رقابت های سریA باشد.



همچنین مشاهده کنید