یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
ضروری برای نوزادان وخانمهای باردار
چربیهایی که مادر در زمان بارداری مصرف میکند، میتواند بر عملکرد مغز جنین تاثیر گذار باشد.
هفتههای اول بارداری و سه ماهه آخر، زمانی است که دستگاه عصبی در حال شکل گرفتن است و نقش مهمی در سیستم اعصاب و آلرژی، آسم، بینایی، پرخاشگری، بیش فعالی، عصبانیت و فشار خون دارد.
اولین بار در سال ۱۹۷۰ اسیدهای چرب به نام امگا ۳ معرفی شدند. در آن سال یک محقق دانمارکی دریافت که اسکیموهای گرینلند، علیرغم مصرف چربیها، چربی خون پایینی دارند و شیوع بیماریهای عروقی در آنها کم است. اسکیموها غذاهای چرب را از فوکهای دریایی و ماهیها به دست میآوردند.
اولین مورد فقر امگا۳ در سال ۱۹۸۳ در دختر بچه ای ۶ ساله با علائم عصبی، بی حسی و نوروپاتی معرفی شد.
چربیها به سه دسته تقسیم میشوند:
۱) چربی های اشباع: زنجیره ای از اتمهای کربن که از طریق پیوند ساده به هم متصل شدهاند؛ مثل کره، دنبه،چربی گوشت قرمز، نارگیل، روغن هسته خرما و شیر. میزان این چربیها باید در رژیم غذایی کاهش یابد.
۲) چربی های غیر اشباع یگانه: زنجیرهای از اتمهای کربن که با یک باند دوگانه تشکیل یافته و دمای ذوب پایینتری نسبت به چربیهای اشباع دارند و معمولاً مایعاند. بهترین مثال برای این نوع از چربیها، روغن زیتون، بادام، فندق و بادام زمینی است.
۳) چربی های غیراشباع چند گانه: این چربیها در زنجیره خود بیش از یک پیوند دو گانه دارند؛ مثل روغن آفتابگردان، سویا، روغنهای بهدست آمده از ماهیها، گردو و روغن کتان.
این اسیدهای چرب غیر اشباع چند گانه به دو گروه تقسیم میشوند:
امگا۶ (لینولئیک) مثل روغن آفتاب گردان و سویا
امگا۳ ( لینولنیک) مثل گردو، روغن دانه کتان، ماهی و سویا
هر دوی این اسیدهای چرب، برای سلامتی و رشد مفید و ضروری است، اما انسان خود نمیتواند آنها را بسازد. ۱۰درصد از این اسیدها در کبد به اسیدهای چندگانه با زنجیره بلند تبدیل میشود.
یکی از مشتقات زنجیره بلند امگا۳ دوکوزاهگزانوئیک اسید DHA است، که برای تکامل مغز و رشد سلولهای عصبی و شبکیه چشم بسیار مهم است. جنین این اسید را قبل از تولد از مادر دریافت میکند. پس از تولد هم این اسید از طریق شیر مادر تامین میشود. شیر مادر ۳ تا ۴ برابر شیر خشک، امگا۳ و امگا۶ دارد. شیرخواران نارس، DHA کمتری دارند.DHA بیشتر باعث افزایش هوش میشود.
این ماده در کودکی وجوانی نیز احتمال ابتلا به فشار خون را کاهش میدهد.
همچنین در افزایش اندازه دور سر و قد و وزن و تکامل بینایی و اعمال نیز موثر است. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، در بزرگسالی تا ۴ برابر کمتر از دیگران به آسم و آلرژی مبتلا می شوند. کمبود آن یادگیری را مشکل میکند و باعث اختلالات رفتاری و بیش فعالی میشود. در نوزادان نارس، امگا۳ در بند ناف کمتر از ترم است. درکشورهایی که ماهی کمتر مصرف میکنند، افسردگی بعد از زایمان بیشتر است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست