چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
رازهایی درباره گیاهخواری
سادهترین تعریف گیاهخواری، برنامه غذایی است که فاقد هر نوع مواد گوشتی باشد اما گیاهخواری نیز خود دنیایی بوده که کشف آن نیازمند مطالعه و بررسی است. خیلی از گیاهخواران گوشت مصرف نمیکنند ولی موادغذایی مانند؛ تخممرغ و فرآوردههای لبنی را به مقدار زیاد در برنامه غذایی میگنجانند از طرفی دیگر، گروهی از گیاهخواران نه تنها با خوردن گوشت مخالف هستند، بلکه هیچگونه مواد غذایی یا فرآورده حاصل از تولیدات حیوانات را مصرف نمیکنند. این باور به قدری قوی است که در این افراد حتی مصرف عسل نیز ممنوع است، پس تکلیف آن دسته از افرادیکه کاملا گیاهخوارند و هیچ فرآورده حیوانی را مصرف نمیکنند چیست؟ برگ برنده دست آنهاست آیا خطرات بسیاری سلامت آنها را تهدید میکند؟
● گیاه خوارها چه مکمل هایی باید بخورند؟
یک رژیم غذایی گیاهی میتواند یک رژیم سالم باشد بهشرط آنکه رژیم گیرنده مطمئن باشد که به میزان کافی ویتامینهای B۱۲، کلسیم و آهن به بدنش میرسد. بسیاری از متخصصان از خطر کمبود ویتامینهای B۱۲ در رژیمهای گیاهی هشدار میدهند. بهطور کلی ویتامین B۱۲ بهصورت طبیعی در محصولات حیوانی یافت میشود. کمبود ویتامین B۱۲ میتواند منجر به کمخونی و کاهش قدرت بینایی شود. همچنین کمبود این ویتامین میتواند باعث سستی و از کارافتادگی بسیاری از ماهیچههای بدن شود. یکی دیگر از مواد مغذی که در رژیمهای گیاهی زیاد دیده نمیشود، کلسیم است. گیاهخوارانی که لبنیات مصرف نمیکنند باید بهدنبال جایگزین مناسبی برای کلسیم باشند. سبزیهای حاوی برگ سبز، یکی از بهترین منابع کلسیم است. بهطور کلی گیاهخواران میتوانند با مصرف مکملهای غذایی ویتامینهای B۱۲، کلسیم و آهن کمبود این مواد را جبران کنند.
● آنها کمتر در معرض خطرند!
بسیاری از پزشکان، متخصصان تغذیه و کارشناسان بر این باورند که رژیم غذایی که براساس چربی کم و مصرف میوه و سبزیهای تازه و مغز آجیلها استوار است سلامت بیشتری را بهدنبال دارد.
همچنین همه پزشکان بر این عقیده اتفاق نظر دارند که کاهش یا حذف مصرف گوشت قرمز میتواند، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را به میزان چشمگیری کاهش دهد. دنبالکردن رژیم گیاهی تاثیر دیگری نیز دارد. تحقیقات نشان داده، افرادی که دیابت نوع دوم دارند با جایگزین کردن رژیم غذایی گیاهی سلامت خود را بهبود بخشیدهاند و کمتر نیاز به مصرف دارو دارند. این افراد با گیاهخواری وزن خود را کاهش داده و میزان لیپید بدنشان را بهخوبی تنظیم کردهاند.
افرادی که دیابت نوع دوم دارند با جایگزین کردن رژیم غذایی گیاهی سلامت خود را بهبود بخشیدهاند و کمتر نیاز به مصرف دارو دارند
● خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد؟
اینکه گیاهخواری درصد خطر ابتلا به سرطان را پایین میآورد، هنوز در دست بررسی است، البته نامعلوم بودن این مسئله بهدلیل این است که همچنان اختلافنظرهای بسیاری در بین متخصصان تغذیه مبنیبر سالمتربودن رژیم گیاهی وجود دارد. باوجود این، افرادیکه گوشتخوار نیستند کمتر دچار سرطانهایی از جمله سرطان پروستات در مردان شدهاند. تحقیقات بسیاری در زمینه گیاهخواری و سرطان صورت گرفته که نشان میدهد، رژیمهای سرشار از فیبر ویتامینها و املاح معدنی که درگیاهان وجود دارد بدن را در برابر بسیاری از بیماریها از جمله سرطان محافظت میکند. آخرین تحقیقات نشان داده، مصرف روزانه میوه و سبزی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطانهای معده و ریه را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
برتری رژیم گیاهخواری تنها بهدلیل حذف موادغذایی گوشتی نیست بلکه میزان مصرف میوه و سبزی در افراد گیاهخوار خیلی بالاتر است. از اینرو کمتر در معرض ابتلا به انواع بیماریها هستند بهطور کلی با اطمینان میتوان گفت؛ رابطه مستقیمی بین مصرف میوه و سبزیهای تازه و جلوگیری از خطر ابتلا به سرطان بهخصوص سرطان معده، ریه، پروستات و مثانه وجود دارد. البته موارد دیگری از جمله وزن بدن و میزان ورزش روزانه نیز در کنار رژیم غذایی گیاهی تاثیرگذار است.
● خانمهای باردار مواظب باشند
در مورد خانمهای باردار دنبالکردن رژیم گیاهی باید با دقت بیشتری انجام شود و بیشتر مستلزم توجه است. قطعا کمبود ویتامین B۱۲ ناشی از رژیم گیاهی میتواند اختلالات بسیاری را در سیستم عصبی جنین بر جای بگذارد. همچنین کمبود ویتامین D و کلسیم میتواند در کمبود املاح معدنی موجود در استخوان تاثیرگذار باشد، به همین دلیل استخوانبندی جنین دچار مشکل میشود. به طرز مشابه، بچههای زیر ۵ سال نیز میتوانند تحتتاثیر آثار مخرب رژیم گیاهی قرار گیرند. کمبود این ویتامینها میتواند رشد بچههای این گروه سنی را دچار مشکل کند. البته با کمی دقت میتوان یک برنامه غذایی گیاهی را درنظر گرفت که هیچیک از این کمبودها را نداشته باشد.
● موادغذایی لازم برای گیاهخواران
گیاهخواران میتوانند سلامت بیشتری نسبت به گوشتخواران داشته باشند اما نکته مهم این است که بتوانند مواد مورد نیاز بدنشان را به میزان کافی تامین کنند. گیاهخواران باید به میزان کافی پروتئین، آهن، کلسیم، روی و ویتامین B۱۲ به بدنشان برسانند. در اینجا به منابع غذایی که میتوانند از طریق آن این مواد را تامین کنند، اشاره شده است.
▪ پروتئین: برگ سبزیها، تخممرغ، حبوبات، آجیل و سویا.
▪ آهن: تخممرغ، غلات، موادغذایی حاوی سویا، زردآلو خشکشده، آجیل، نان سبوسدار و سیبزمینی.
▪ کلسیم: روغن کنجد، فرآوردههای سویا، بادام، آبمیوههای غنی شده کلسیم و انواع سبزیهای حاوی برگ سبز مانند کاهو و اسفناج.
▪ روی: روی که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند به وفور در سویا و شیرسویا یافت میشود. کدوحلوایی، آجیل، غلات، گندم و قارچ نیز منبع غنی روی هستند.
▪ ویتامین B۱۲: غلات، سویا و برخی فرآوردههای گیاهی غنیشده.
▪ ریبوفلاوین: بادام، غلات غنیشده، قارچ و شیرسویا.
▪ اسیدهای چرب امگا۳: دانه کتان و بذر کنجد، گردو، روغن کائولا و مکملهای غذایی امگا۳.
● مصرف روزانه ۶وعده غذایی کوچک نمیتواند جلوی اشتهای افراد را بگیرد
۳یا۶؟ مسئله این است
خیلیها بر این باورند که برای جلوگیری از مصرف حجم زیاد از موادغذایی در وعده اصلی بهتر است تعداد وعدهها را بیشتر کرد تا جلوی اشتها گرفته شود، شما چه فکر میکنید؟
درحالیکه بسیاری از متخصصان تغذیه به مصرف حجم کمتر غذا در تعداد دفعات بیشتر اعتقاد دارند، بسیاری دیگر این فرضیه را رد میکنند و میگویند، تعداد دفعات بیشتر و حجم کمتر غذا نمیتواند جلوی ولع خوردن شما در وعدههای اصلی غذا را بگیرید و فرد در وعدههای اصلی همچنان حجم بالایی موادغذایی مصرف میکند. شما چه فکر میکنید؟ واقعا کدامیک از این باورها صحیح است؟
● در آدم ها ی مختلف فرق می کند
طبق آخرین تحقیقاتی که در زمینه چاقی و چگونگی مصرف موادغذایی صورت گرفته، متخصصان به این نتیجه رسیدهاند که مصرف چند وعده غذایی کوچک در طول روز نمیتواند اشتهای شما را هنگام خوردن غذا در وعدههای اصلی غذا کمتر کند. بسیاری از انواع رژیمها و متخصصان تغذیه بر این اصل استوارند که حجم غذای مصرفی را کمتر کرده و آن را در دفعات بیشتر در طول روز مصرف کنید، اما هیچ آزمایش و تحقیقی موثر بودن این اصل را ثابت نکرده است و تا به امروز فقط در حد فرضیه بوده و میتواند در مورد برخی از افراد صدق کرده و موثر باشد و در برخی دیگر نتیجه عکس داشته باشد.
● ۳ یا ۶؟
خیلی از افراد دوست دارند روزانه به دفعات موادغذایی مصرف کنند و فقط خوردن آنها به ۳ وعده غذایی محدود نمیشود. خیلیهای دیگر که وقت ندارند یا چندان اهمیتی به خوردن نمیدهند به ۳ وعده اصلی بسنده میکنند. مصرف بیشاز ۳ وعده غذایی در طول روز به تعدیل بخشیدن سطح قند خون و کنترل اشتها تا حدی کمک میکند ولی این تنها زمانی کارساز است که میزان کالری تمام وعدههای غذایی کاملا یکسان باشد که عملا این مسئله غیرممکن و سخت است. با توجه به شیوه زندگی افراد رعایت این اصول در روش «وعدههای غذایی بیشتر» دور از انتظار است. معمولا رژیمهای غذایی حاوی فیبر و پروتئین باعث میشوند شما کمتر احساس گرسنگی کنید زیرا زمان بیشتری صرف هضمشدن آنها میشود پس میتوانید رژیم غذاییتان را با مصرف این مواد پر کرده تا کمتر احساس گرسنگی کنید!
ایده آل
باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران احمد وحیدی وزیر کشور مجلس شورای اسلامی مجلس چین خلیج فارس دولت دولت سیزدهم شورای نگهبان حجاب مجلس یازدهم
روز معلم تهران سیل قوه قضاییه آموزش و پرورش شهرداری تهران فضای مجازی سلامت پلیس دستگیری شورای شهر تهران شورای شهر
بانک مرکزی ارز بابک زنجانی خودرو قیمت دلار قیمت خودرو ایران خودرو دلار سایپا مالیات بازار خودرو قیمت طلا
تلویزیون سریال فیلمبردار سینمای ایران سینما نون خ موسیقی تئاتر دفاع مقدس فیلم کتاب رسانه ملی
اسرائیل رژیم صهیونیستی غزه فلسطین آمریکا جنگ غزه حماس نوار غزه یمن نتانیاهو ترکیه افغانستان
فوتبال پرسپولیس استقلال رئال مادرید سپاهان تراکتور بایرن مونیخ باشگاه استقلال لیگ برتر فوتسال تیم ملی فوتسال ایران بازی
هوش مصنوعی تبلیغات ناسا اینستاگرام اپل فناوری همراه اول آیفون گوگل
داروخانه خواب دیابت مسمومیت کاهش وزن چاقی سلامت روان بارداری آلزایمر