یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ملت «فست فود» خور


ملت «فست فود» خور

افرادی که در هفته بیش از ۲ بار از غذاهای آماده , پرکالری و چرب استفاده می کنند, احتمال ابتلای به چاقی و دیابت در آنها بیشتر از افراد دیگر است

دانشمندان‌ می‌گویند مصرف‌ روز افزون‌ غذاهای‌ آماده‌ و رستورانی‌ یکی‌ از علل‌ عمده‌ بروز چاقی‌ در سراسر جهان‌ است‌. در نشریه‌ مرور مقالات‌ چاقی‌ آمده‌ است‌ که‌ مصرف‌ غذاهای‌ آماده‌ رستورانی‌ افزون‌ برآنکه‌ حاوی‌ مقادیر زیادی‌ کالری‌ است‌ به‌ دلیل‌ آنکه‌ باعث‌ تضعیف‌ مرکز کنترل‌ اشتها می‌شود، احتمال‌ بروز چاقی‌ را در افراد افزایش‌ می‌دهد.

نتایج‌ مطالعات‌ اخیر پژوهشگران‌ انگلیسی‌ بیانگر آن‌ است‌ که‌ در هر ۱۰۰ گرم‌ غذاهای‌ آماده‌ یا رستورانی‌ حدود ۱۱۰۰ کیلو کالری‌ انرژی‌ وجود دارد که‌ این‌ مقدار تقریباً دوبرابر میزان‌ انرژی‌ موجود در یک‌ رژیم‌ غذایی‌ سالم‌ و مناسب‌ است‌.

به‌ گفته‌ کارشناسان‌ افرادی‌ که‌ بطور مرتب‌ از این‌ نوع‌ غذاها استفاده‌ می‌کنند، پس‌ از یک‌ سال‌ حدود هشت‌ کیلوگرم‌ اضافه‌ وزن‌ پیدا می‌کنند که‌ این‌ امر به‌ نوبه‌ خود سلامت‌ آنها را به‌ خطر می‌اندازد.

بیشتر متخصصین‌ تغذیه‌ معتقدند که‌ غذا بهترین‌ منبع‌ مواد مغذی‌ است‌. در صورتی‌که‌ غذاهای‌ متنوعی‌ از غلات‌، سبزیجات‌، میوه‌جات‌، لبنیات‌ و گوشت‌ مصرف‌ کنید، به‌ قرص‌های‌ ویتامین‌ و مواد معدنی‌ نیاز نخواهید داشت‌. با این‌ وجود در صورتی‌ که‌ نوعی‌ بیماری‌ یا نیازهای‌ تغذیه‌یی‌ دارید که‌ با منابع‌ معمول‌ غذایی‌ قابل‌ رفع‌ نیست‌ یا اینکه‌ اصولاً از یک‌ نوع‌ موادغذایی‌ خاص‌ استفاده‌ نمی‌کنید، ممکن‌ است‌ مکمل‌ برای‌ شما سودمند باشد.

اکثر مردم‌ بیش‌ از آنکه‌ از کمبود مواد غذایی‌ رنج‌ ببرند، بیش‌ از حد مورد نیاز از مواد غذایی‌ استفاده‌ می‌کنند و معمولاً غذای‌ مصرفی‌ آنها دارای‌ کالری‌ زیاد و چربی‌، کلسترول‌ و سدیم‌ بسیار بالا است‌. میانه‌روی‌ در مصرف‌ این‌ قبیل‌ غذاها بخشی‌ از یک‌ رژیم‌ غذایی‌ متعادل‌ است‌.

یک‌ متخصص تغذیه‌ می‌گوید: حدود ۳۵ درصد زنان‌ تهرانی‌ دچار اضافه‌ وزن‌ و چاقی‌ هستند. مکانیزه‌ شدن‌ کارها، بی‌تحرکی‌، گرایش‌ مردم‌ به‌ غذاهای‌ آماده‌ و مصرف‌ بیش‌ از حد تنقلات‌، عمده‌ترین‌ علت‌ چاقی‌ در افراد است‌.

رحمانی‌ با اشاره‌ به‌ اینکه‌ چاقی‌ مادر تمام‌ بیماری‌هاست‌، می‌گوید: با افزایش‌ وزن‌ خطر ابتلا به‌ بیماری‌های‌ دیابت‌، فشارخون‌ و بیماری‌های‌ قلبی‌ و عروقی‌ افزایش‌ می‌یابد. همچنین‌ آسم‌، ناباروری‌، آرتروز و حتی‌ بیماری‌های‌ روانی‌ و افسردگی‌ با افزایش‌ وزن‌ در فرد تشدید می‌شوند.

وی‌ تاکید می‌کند پیشگیری‌ از دوران‌ کودکی‌ بهترین‌ راه‌ درمان‌ چاقی‌ است‌. خانواده‌ها باید از دوران‌ کودکی‌ ذایقه‌ کودکان‌ را به‌ غذاهای‌ چرب‌ و دسرهای‌ شیرین‌ عادت‌ ندهند.رحمانی‌ در ادامه‌ می‌گوید: برای‌ لاغر شدن‌ هیچ‌ راهی‌ جز کم‌ کردن‌ مقدار غذا و تحرک‌ وجود ندارد و هیچ‌ رژیم‌ غذایی‌ سالمی‌ که‌ بتواند فرد را در ماه‌ بیشتر از ۵ کیلوگرم‌ لاغر کند، وجود ندارد و موسساتی‌ که‌ بیشتر از ۵ کیلوگرم‌ در ماه‌ را تبلیغ‌ می‌کنند، قطعاً مبنای‌ علمی‌ ندارند و فقط‌ سودجویی‌ است‌.

وی‌ همچنین‌ می‌گوید: یک‌ رژیم‌ غذایی‌ استاندارد و مناسب‌ برای‌ لاغر شدن‌ در هفته‌ یک‌ کیلو است‌ و افرادی‌ که‌ بیش‌ از ۲۰ کیلو اضافه‌ وزن‌ دارند، در هفته‌ فقط‌ مجازند تا یک‌ کیلو و ۲۰۰ گرم‌ وزن‌ کم‌ کنند.

رحمانی‌ با اشاره‌ به‌ اینکه‌ رژیم‌های‌ سریع‌ برای‌ لاغر شدن‌ ناسالم‌ و زیان‌آور است‌ می‌گوید: رژیم‌های‌ غذایی‌ سریع‌ برای‌ لاغرشدن‌ نه‌ تنها چربی‌ زاید بدن‌ را می‌سوزانند بلکه‌ همراه‌ با سوختن‌ این‌ چربی‌ها، بافت‌های‌ عضلانی‌ و پروتیینی‌ مفید برای‌ بدن‌ را دفع‌ می‌کنند.

این‌ متخصص تغذیه‌ می‌ افزاید: عموم‌ داروهایی‌ که‌ برای‌ کم‌ اشتهایی‌ تبلیغ‌ می‌شوند، موثر نیستند و اگر بعضی‌ از آنها نیز موثر باشند، ضررهای‌ زیادی‌ دارند.

یک‌ متخصا دیگر درباره‌ گرایش‌ مردم‌ به‌ غذاهای‌آماده‌ می‌گوید: گرایش‌ جوانان‌ به‌ فعالیت‌ پشت‌ میزی‌، مصرف‌ بیش‌ از حد موادی‌ مانند: چیپس‌، پفک‌ و عدم‌ دسترسی‌ گروهی‌ از افراد به‌ سبزیجات‌، میوه‌، لبنیات‌ و گرایش‌ به‌ مواد انرژی‌زا و چربی‌ زمینه‌ گسترده‌ بیماری‌های‌ متعدد را به‌ وجود آورده‌ است‌.

کریمی‌ می‌گوید: پرفشاری‌ خون‌، انواع‌ بیماری‌های‌ قلبی‌، تنگی‌ رگ‌ها، دیابت‌ نوع‌ دوم‌، بالا رفتن‌ اسید اوریک‌ خون‌، قطع‌ نفس‌ در هنگام‌ خواب‌، خرناس‌ کشیدن‌ و بیدار شدن‌ با صدای‌ آن‌، ناباروری‌ و سرطان‌های‌ دستگاه‌ گوارش‌ از دیگر عوارض‌ چاقی‌ است‌.

وی‌ در ادامه‌ می‌افزاید: در دو دهه‌ اخیر تغییرات‌ عظیمی‌ در نحوه‌ تغذیه‌ در کشور ایجاد شده‌ است‌، گسترش‌ شهرنشینی‌، هجوم‌ مهاجران‌ از روستاها به‌ شهرها، کاهش‌ فعالیت‌ بدنی‌ و همچنین‌ فعالیت‌ زیاد جهت‌ تامین‌ معاش‌ فرصت‌ تهیه‌ و پخت‌ غذاهای‌ سنتی‌ را از فرد گرفته‌ و گرایش‌ آنها را به‌ غذاهای‌ آماده‌ و غربی‌ فراهم‌ کرده‌ است‌.

کریمی‌ خاطرنشان‌ می‌کند: انواع‌ همبرگرها و پیتزاها ضمن‌ اشتها آور بودن‌ فاقد محتوای‌ لازم‌ برای‌ سلامتی‌ و باعث‌ انباشتگی‌ انرژی‌ و در نتیجه‌ زمینه‌ چاقی‌ را فراهم‌ می‌کند، چاقی‌ در زنان‌ و مردان‌ بالای‌ ۴۰ سال‌ زمینه‌های‌ بروز بیماری‌ های‌ متعدد متابولیکی‌ را فراهم‌ می‌کند.

وی‌ تاکید می‌کند: بهترین‌ روش‌ لاغری‌ استفاده‌ از تمام‌ گروه‌های‌ غذایی‌، نان‌ و غلات‌، فرآورده‌های‌ غلات‌، سبزیجات‌، میوه‌جات‌، لبنیات‌، گوشت‌ قرمز و سفید، تخم‌مرغ‌ و حبوبات‌ است‌، بنابراین‌ برای‌ کاهش‌ وزن‌ به‌ تعادل‌ و تنوع‌ مواد غذایی‌ و میزان‌ آن‌ باید توجه‌ کرد.

وی‌ تصریح‌ می‌کند: مهمترین‌ مشکل‌ تغذیه‌ کشور فقر اطلاعاتی‌ است‌ که‌ ناشی‌ از تقلید کورکورانه‌ استفاده‌ از غذاهای‌ کنسروی‌ و آماده‌ به‌ سبک‌ غربی‌ است‌.

در گذشته‌ خانواده‌ها در غذاهای‌ خود تلفیقی‌ از غلات‌، حبوبات‌، منابع‌ پروتیین‌ حیوانی‌ و گیاهی‌، سبزیجات‌ تازه‌ و لبنیات‌ استفاده‌ می‌کردند ولی‌ متاسفانه‌ امروزه‌ با گرایش‌ افراد به‌ کنسروها و غذاهای‌ آماده‌ روبرو هستیم‌.

وی‌ همچنین‌ خاطرنشان‌ می‌کند: از بین‌ رفتن‌ تنوع‌ تغذیه‌یی‌ و از طرفی‌ گسترش‌ شهرنشینی‌ و مکانیزه‌ شدن‌ کارها سبب‌ افزایش‌ بیماری‌های‌ مختلف‌ شده‌ است‌ بطوری‌ که‌ نسل‌ جوان‌ را درگیر مشکلاتی‌ کرده‌ است‌ که‌ آثار زیان‌بار آن‌ به‌ صورت‌ عدم‌ توانمندی‌، تمرکز چاقی‌ مفرط‌، خرابی‌ دندان‌ها و بیماری‌های‌ قلبی‌ که‌ در سنین‌ پایین‌ اتفاق‌ می‌افتد را شاهد هستیم‌.این‌ متخصص تغذیه‌ می‌گوید: در راستای‌ دفع‌ کمبود ریز تغذیه‌ ها و مواد مغذی‌ لازم‌ در جهت‌ ارتقای‌ کیفیت‌ تغذیه‌ با گروه‌های‌ مختلف‌ سنی‌ روبرو هستیم‌، ولی‌ با توجه‌ به‌ اینکه‌ کودکان‌ در حال‌ رشد و نمو هستند و دوران‌ غیرقابل‌ بازگشت‌ را طی‌ می‌کنند، نیازمندی‌های‌ بیشتری‌ به‌ مواد مغذی‌ متنوع‌ و متعادل‌ دارند.وی‌ تاکید می‌کند: کودکان‌ نه‌ تنها با کاهش‌ قد و وزن‌ بلکه‌ با کاهش‌ توان‌ مغزی‌ نیز مواجه‌ می‌شوند. پس‌ از تولد تا ۵ سالگی‌ نوبت‌ به‌ دوران‌ بلوغ‌ که‌ آخرین‌ جهش‌ رشد قد فرد است‌ می‌رسد که‌ متاسفانه‌ در این‌ دوران‌ جوانان‌ بخصوص‌ دختران‌ با سوءتغذیه‌ گسترده‌یی‌ روبرو هستند که‌ با پیروی‌ از رژیم‌های‌ نادرست‌ و کم‌ خوردن‌ مانع‌ جهش‌ رشد لازم‌ خود می‌شوند.

وی‌ می‌افزاید: کم‌ خونی‌ حاصل‌ از فقر آهن‌، گسترده‌ترین‌ کمبود ریز مغذی‌ در کشور است‌ که‌ این‌ کمبود در زنان‌ بیش‌ از مردان‌ مشاهده‌ شده‌ است‌.یک‌ پزشک‌ نیز درباره‌ مصرف‌ غذاهای‌ آماده‌ می‌گوید: افرادی‌ که‌ در هفته‌ بیش‌ از ۲ بار از غذاهای‌ آماده‌، پرکالری‌ و چرب‌ استفاده‌ می‌کنند، احتمال‌ ابتلای‌ به‌ چاقی‌ و دیابت‌ در آنها بیشتر از افراد دیگر است‌.چنگی‌ می‌گوید: همبرگر، پیتزا و سیب‌زمینی‌ سرخ‌ شده‌ از جمله‌ غذاهای‌ آماده‌ با حجم‌ کم‌ اما پرکالری‌ و چرب‌ هستند که‌ مصرف‌ این‌ غذاها امروزه‌ در برنامه‌ غذایی‌ افراد چشمگیر است‌ و این‌ خطری‌ جدی‌ برای‌ سلامتی‌ تمام‌ گروه‌های‌ سنی‌ بویژه‌ کودکان‌ و سالمندان‌ را در پی‌ دارد.

کتایون‌ دارابی‌



همچنین مشاهده کنید