سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

اوباما چاره ای جز مذاکره با ایران ندارد


اوباما چاره ای جز مذاکره با ایران ندارد

گذشت ۲۹ سال از روابط تیره ایران و آمریکا و بیشتر شدن این فاصله ها با تشدید جنگ سرد و اطلاعاتی و قرار گرفتن در صف دشمنان یکدیگر موجب شده است این دو کشور به عنوان نمادی ازدو قطبی بودن سیاست های جهان مطرح شوند

گذشت ۲۹ سال از روابط تیره ایران و آمریکا و بیشتر شدن این فاصله ها با تشدید جنگ سرد و اطلاعاتی و قرار گرفتن در صف دشمنان یکدیگر موجب شده است این دو کشور به عنوان نمادی ازدو قطبی بودن سیاست های جهان مطرح شوند.

اگر چه آمریکا سعی داشته است در این جریان جایگاه ایران را به محور شرارت و حامی تروریسم تنزل بخشد ولی واقعیت در دنیای عرب و مدافع فلسطین همان جریان دو قطبی شدن سیاست های مربوط به فلسطین و اسرائیل است.

دیپلماسی ایران حتی در دوره خاتمی رئیس جمهور میانه روی ایران نیز از مواضع متعصبانه خود در مورد فلسطین خارج نشد و همچنان بر حق مسلم فلسطینیان در مقابل اسرائیلیان پافشاری کرد.

در دوره محمود احمدی نژاد که با شعار احیای اهداف و قالب های اولیه انقلاب ایران پا به عرصه ریاست جمهوری ایران گذاشت حجت بر آمریکا و اسرائیل پایان گرفت و ایران نشان داد بهترین و باز ترین فضای دیپلماسی ایران که میانه رو بود از اصول اولیه انقلاب کنار نیامد و اگر پیشرفتی در روابط غرب با این کشور استراتژیک به دست نیامد امید پیشرفت دیپلماسی را در وره احمدی نژاد را نه تنها فراموش کنند که در صورت تهاجم منتظر اقدام مقابله مثل باشند.

تشدید ابداعات و تحرکات ایران در زمینه فن وری های نظامی و پرده برداشتن از توان بالای نظامی هر از چند مدت در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد و فعالیت های هسته ای و رفع تعلیق از این فعالیت ها به رقم خط و نشان های غرب پیامی جز کوتاه نیامدن از مواضع قدرتمندانه ایران انقلابی برای غرب و جهان نداشت و رئیس جمهور جدید آمریکا بی شک چاره ای جز پذیرش ایران قدرتمند در منطقه ندارد.

آمریکا به خوبی می داند با شروع تهاجم به ایران هیچ نقطه ای از منافع و گستره اش در دیگر کشور ها از دست ایران در شرایط خوبی به سر نخواهد بود.

جنگ ایران و آمریکا بنا به قولی از سال ها پیش در خاک دیکر کشورها شروع شده است .

اگر چه در دوران جنگ ایران استراتژی خوبی برای مقابله با آمریکا و دفع توطئه های این کشور نداشت و تمرکز او تنها پیرامون کشور و مرزها می چرخید.

ولی اکنون جهان فهمیده است کوتاه نیامدن سوریه در مقابل غرب، دفاع لبنان و فلسطین در مقابله با اسرائیل متاثر از سیاست های انقلابی ایران است.

اگر چه دیوار بی اعتمادی مردم ایران و آمریکا خیلی قطور و مستحکم شده است ولی شرایط سیاسی حاکم بر دو کشور ایران و آمریکا به گونه ای شده است که نشان می دهد به زودی اتفاقاتی در این زمینه روی می دهد.

اوباما با توجه به سیاست هایی که در انتخابات خود در پیش گرفته بود نشان داد که می خواهد متفاوت باشد و بی شک ناچار است زمینه هایی از این تفاوت را هم در رابط تیره ۳۰ ساله ایران و آمریکا نیز نشان دهد.

محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور انقلابی ایران به رقم سخنان تندش علیه آمریکا و انزجارش از توطئه هی این کشور طی ۲۹ سال گذشته، بارها آمادگی خود را برای مذاکره با آمریکا اعلام کرده است.

در جولای گذشته، ایشان مذاکره با نماینده عالی‌رتبه آمریکایی در نشست «۱+۵» را خوشامد گفته و در سوم اوت اظهار داشته که همیشه خواستار مذاکره در مورد حل مشکلات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران است.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی ایران نیز در سخنرانی ژانویه خود اظهار داشتند: " بدون شک وقتی روزی برسد که رابطه با آمریکا به نفع ملت ایران باشد، اینجانب اولین شخصی خواهم بود که این رابطه را تأیید خواهم کرد."

جلوگیری از ضررهای اقتصادی بر آمریکا ناشی از تحریم های اقتصادی، از میان برداشتن هزینه های امنیتی آمریکا در خاورمیانه، برخورداری از کاهش قیمت نفت، ثبات امنیتی در عراق و افغانستان، مبارزه بهتر و موثر با تروریسم القاعده از بدیهی ترین نتایج ارتباط آمریکا با ایران هسته ای است.

اگر چه این ارتباط شاید در ابتدا به عنوان ارتباط با ایران عاری از بمب هسته ای مطرح شود ولی با پیش رفتن مذاکرات دیده خواهد شد که هم ایران و هم آمریکا به اکثر خواسته های خود می رسند.

بی شک این در حالی خواهد بود که اوباما بر فشارهای بنگاه های صهیونیستی فائق آمده و ایران انقلابی با انتخاب سازو کارهای دیپلماسی میانه روتری بخواهد دیوار قطور بین خود را از میان بردارند.

اوباما که شعار ایران بدون سمب هسته ای را می دهد وجود ایران هسته ای را رسمی دانسته و تحریم های آمریکا را علیه این کشور از میان برخواهد داشت و در عوض ایران منافع آمریکا در منطقه را محترم خواهد دانست .

پایین آمدن قیمت نفت ناشی از ارتباط ایران با آمریکا و مدرن کردن صنایع نفت ایران برای تولید بیشتر بیشتر از آنکه به نفع آمریکا باشد منافع زیادی برای ایران و مردم این کشور در حال توسعه خواهد داشت و موجب می شود با تک رقمی شدن نرخ تورم ثبات اقتصادی و سرمایه گذاری در این کشور رقم بخورد.

در گذشته ثابت شده است عدم مذاکره از سوی سیاستمداران آمریکا که به مذاکره با گذاشتن پیش شرط تبدیل شد ؛ در زمان میانه روترین رئیس جمهور ایران هم نتیجه ای برای پیشبرد دیپلماسی و روابط ایران و آمریکا نداشت و آمریکا ناچار به مذاکرات بدون پیش شرط و پذیرش ایران هسته ای است .

علی قلی زاده



همچنین مشاهده کنید